Uporabno
2874 ogledov

Božanski jajčni liker z ingverjem za pičle tri evre

Mesec prazničnih obrokov, Eurospin Mesec pametnih obrokov
Tipična decembrska pijača poleg kuhanega vina ali kuhanega gina je zagotovo tudi jajčni liker. Pripravite ga lahko tudi malce drugače – na primer z ingverjem. Če vanj ne dodate ruma, pa dobite brezalkoholno različico, ki bo razveselila tudi otroke.
Pred nami je praznični december, ki velja za enega najbolj gurmanskih mesecev, zato smo za vas v sodelovanju z Eurospinom pripravili projekt: Mesec prazničnih obrokov. Sledite preprostim, ugodnim in nadvse slastnim receptom za razvajanje TUKAJ.

Jajčni liker (v originialu Eggnog) mnoge spominja na spuščanje po belih strminah oziroma smučarske dopuste, kajti skorajda ni koče na smučiščih, sploh v tujini, ki ga ne bi imela v stalni ponudbi. A Američani in Kanadčani ga že od nekdaj poznajo kot tradicionalno praznično pijačo, brez katere si ne predstavljajo decembrskih druženj in božičnih večerij ter kosil. Pravzaprav ga pijejo vse od konca oktobra do konca decembra. Osnova za jajčni liker so jajca, mleko in smetana, temu pa se nato doda še nekaj alkoholne pijače, in sicer rum, konjak ali viski.

Zakaj ne bi torej decembrskih večerov v dvoje ali praznične večerje letos tudi vi popestrili s srkanjem domačega jajčnega likerja? A da bo malce drugačen, ga bomo obogatili oziroma začinili z ingverjem.

 Seveda pa imejte v mislih, da lahko alkohol škodi vašemu zdravju, zato s takšnimi prazničnimi napitki nikar ne pretiravajte!

Mesec prazničnih obrokov | Avtor: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov

Hitra in preprosta priprava za velike užitke

Sestavine, ki zadostujejo za 6–8 oseb:

  • 500 ml mleka Land
  • 250 ml pripravka na osnovi nehidrogenirane rastlinske maščobe Fior di Natura (ali navadne sladke smetane)
  • 150 g sladkorja
  • 150 ml belega ruma
  • 4 jajca
  • pol čajne žličke cimeta Don Jerez
  • pol čajne žličke muškatnega oreščka Don Jerez
  • koščki svežega ingverja

Mesec prazničnih obrokov, Eurospin | Avtor: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov

Priprava

Priprava jajčnega likerja z ingverjem ni zahtevna, a ker pijača vsebuje sveža jajca, jo je treba popiti v dveh dneh. Seveda pa zaradi tega, ker vsebuje tudi rum, ni primerna za otroke. A zanje lahko pripravite brezalkoholno različico po istem receptu, le da v pijačo ne dodate alkohola.

Mleko in smetano zlijemo v lonec in jima dodamo vse začimbe: koščke ingverja, cimet, muškatni orešček in polovico sladkorja. Vse skupaj približno 3 minute kuhamo na srednji temperaturi in mešamo (ko je sladkor lepo razpuščen, prenehamo kuhati). Nato mlečno začimbno mešanico odstavimo, iz nje odstranimo koščke ingverja in se lotimo jajc.

Rumenjake ločimo od beljakov in jih s preostalo količino sladkorja zmešamo v penasto zmes, ki jo počasi dodajamo v lonec z mlečno začimbno mešanico. Ves čas dodajanja jajčne mase dobro mešamo. Nato vse skupaj postavimo nazaj na štedilnik, kjer znova na srednjem ognju kuhamo še od pet do deset minut – toliko, da se začne pijača gostiti. Nato jo odstavimo, dolijemo rum in postavimo naš jajčni liker v hladilnik.

Preden si ga privoščimo oziroma ga ponudimo gostom, stepemo še beljake v čvrst sneg, ki ga nežno vmešamo v liker. Kozarce oziroma šalice lahko okrasimo tako, da po vrhu potresemo nekaj cimeta, zraven pa postrežemo kakšen doma pečen piškot, mafin ali drugo praznično dobroto.

Mesec prazničnih obrokov, Eurospin | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Namig

Če ne marate ingverja, lahko jajčni liker preprosto pripravite brez njega. Tako boste dobili klasično različico. Če pa želite, da ima jajčni liker močan okus prav po ingverju, ga v mleko narežite toliko več. Namesto svežega lahko sicer uporabite tudi mleti ingver. Pijačo pa lahko dodatno obogatite tako, da dodate na vrh malo stepene sladke smetane.

Verjeli ali ne, liker nas stane le tri evre

Vse sestavine za ta božanski praznični liker najdete v Eurospinu, in to po zares ugodnih cenah. Liter mleka znamke Land stane 79 centov, krema iz rastlinske maščobe 1,19 evra, pri čemer smo je porabili polovico (tako kot smo uporabili tudi samo polovico mleka). Za 700 ml belega ruma smo odšteli 7,19 evra, a ker ga za jajčni liker porabimo le 150 ml, pomeni, da nas rum za pripravo te praznične pijače stane 1,55 evra.

Tudi začimbe znamke Don Jerez, ki smo jih dali v liker, smo kupili v Eurospinu za ugodnih 59 centov, uporabljali pa jih bomo seveda še za mnoge druge jedi in pijače, saj smo jih tokrat porabili komaj za vzorec. Velik kos svežega ingverja, od katerega smo prav tako odrezali le nekaj malih kolutov, je stal 74 centov. Če torej glede na zgornje količine porabljenih sestavin, ki jih potrebujemo za pripravo likerja za približno 6 do 8 oseb (odvisno, kakšne količine strežemo), naredimo približen izračun,  koliko nas je ta domača praznična pijača stala, lahko znesek zaokrožimo na dobre tri evre.

Cenovno ugodne Eurospinove izdelke lahko dobite še ceneje, če redno spremljate kataloge s popusti. Aktualni katalog je dostopen TUKAJ.

Mesec prazničnih obrokov | Avtor: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov

V Eurospinu te dni ne spreglejte tega ...

V času od 9. do 15. decembra ne spreglejte aktualnega Eurospinovega kataloga, kjer boste lahko mnoge pripomočke za pripravo prazničnih jedi, pijač in sladic dobili po ugodnejši ceni. In kar je sploh idealno za vse, ki pripravljate takšne in drugačne praznične napitke, s prazničnimi motivi potiskano steklenico lahko v Eurospinu kupite samo za 1,99 evra, komplet šestih kozarcev pa za 5,99 evrov.  

K jajčnemu likerju se prileže tudi kakšna tipična decembrska sladica, kot je na primer pecivo Panetone. V Eurospinu imajo pestro izbiro in v času od 9. do 15. decembra jih lahko kar nekaj kupite po akcijskih cenah.

Mesec prazničnih obrokov | Avtor: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov