Uporabno
36359 ogledov

Božansko pecivo, ki prikliče spomine na otroštvo in dom

M SOSESKA; Naj slovensko pecivo M SOSESKA
Kot zadnja tekmovalka se v osmi oddaji Naj slovensko pecivo predstavlja 31-letna Jerica Klinar z Jesenic, ki se, že odkar ve zase, vrti po kuhinji. Prvi predpasnik ji je mama sešila, ko je imela le dve leti, in veliko ljubezen do peke goji še danes. V boj za zmago se je podala s pecivom, ki ga je poimenovala Spomin na dom.
Na M SOSESKI lahko spremljate oddajo Naj slovensko pecivo, v kateri se osem kandidatk poteguje za naziv velike zmagovalke. Strokovna žirija, ki jo sestavljajo slovenski etnolog prof. dr. Janez Bogataj, kraljica peke z drožmi Polona Klančnik in predstavnik Mercatorja Veljko Tatić, je že izbrala tri finalistke, katerih pecivo Mercator postavlja na svoje prodajne police. To so: Meta Kocjančič s potično torto, Nina Bavdek z vegansko poezijo in Urška Jerman s prekmurskim navdihom.

In zdaj ste na vrsti vi, da do 16. 12. z nakupom ene od treh dobrot, ki se je uvrstila v veliki finale, odločite o zmagovalki, ki bo za nagrado prejela 2000 evrov. Z odkupom zmagovalnega peciva pa bo Mercator poskrbel, da njena sladka pregreha nikoli ne bo šla v pozabo. 

M SOSESKA; Naj slovensko pecivo | Avtor: M SOSESKA M SOSESKA

Spomin na dom je inovativna domača sladica, ki jo je Jerica skreirala sama. Sestavljena je iz dveh plasti krhkega ajdovega testa z orehi, med katerima se nahaja krema iz karameliziranih jabolk in hrušk ter sladke smetane, ki je začinjena s timijanom. Ta je namreč ena Jeričinih najljubših začimb. "Izbrala je preproste sestavine, kar me zelo veseli, in iz preprostih sestavin naredila zelo dobro recepturo," je Jeričin recept komentirala Polona Klančnik.

Jerica razkriva, da jo prav vsaka od sestavin spominja na njeno otroštvo in dom. Ajdovo moko je izbrala zato, ker imajo doma ekološki mlin; orehe, ker so imeli doma velik oreh, pod katerim je bil tudi vodnjak in tam se je družina rada zadrževala. Hruške je jabolkom dodala zato, ker sta se z bratom ure in ure igrala pod domačo hruško. Vse sestavine skupaj tako ustvarijo božansko kombinacijo, ki jo v spominih ponese v otroštvo, zato se ji je zdela sladica idealna za natečaj Naj slovensko pecivo.  

Recept in postopek priprave okusne sladice Spomin na dom najdete v osmem delu oddaje Naj slovensko pecivo.

M SOSESKA; Naj slovensko pecivo | Avtor: M SOSESKA M SOSESKA

Od babice in mame prevzela še eno pomembno tradicijo

V Jeričini kuhinji med mnogimi kuharskimi knjigami v oko pade prav poseben zvezek rožnate barve, za katerega 31-letna Gorenjka razkrije, da je njena biblija. "Moja babica je svoje recepture zapisovala v en zvezek. Pri tem ji je pomagala moja mama, saj je bila babica nepismena. Tako je tudi mama že mlada začela s pisanjem svojega zvezka. Tam je imela vse popisano, porisano in vedno me je vleklo k tem zvezkom, čeprav se mi jih nikoli ni dovolila dotikati," se spominja Jerica.

In po vzoru mame ter babice je tako tudi sama začela zapisovati recepte in misli v poseben zvezek. "Zdaj tudi jaz delam svoje zapiske, v svoje zvezke, kjer hranim svoje recepture. Ta moj ‘’pink’’ zvezek je zame sveti zvezek, ki ga težko delim s kom drugim. Ta zvezek sem jaz, da mi možnost, da se odklopim, da si zapišem ideje, rišem, ustvarjam," pove. V njega dovoli tu in tam kaj narisati svoji hčerki Ani, in ko v službi kdaj odpre zvezek ter notri vidi njene risbe, ji to polepša dan. "Ve, kaj pomeni ta zvezek, in ko se bo naučila brati in pisati, bo tudi ona lahko ustvarila svojega. Postala je tradicija, ki potuje naprej. Lepo mi je, da se ohranjajo spomini in stare navade," dodaja Jerica.

M SOSESKA; Naj slovensko pecivo | Avtor: M SOSESKA M SOSESKA

Poleg peke njena velika ljubezen tudi jedilno in dekorativno cvetje

Jerica, ki dela v gostinstvu, poleg peke obožuje tudi spoznavanje dekorativnega cvetja, kateremu se je začela podrobneje posvečati pred dvema letoma. Tudi na njenem domačem vrtu je svoje mesto našlo mnogo sort jedilnih in dekorativnih cvetlic, ki jih uporablja tako za krasitev svojih sladic kot v kulinariki – iz vrtnic, na primer, kuha marmelado.

Če bi radi tudi sami pripravili pecivo iz ajde, orehov, jabolk, hrušk in timijanove karamele, si recept in postopek priprave oglejte TUKAJ!

In ne pozabite, vse do 16. 12. lahko z nakupom ene od treh dobrot, ki se je uvrstila v veliki finale, odločite o zmagovalki, ki bo za nagrado prejela 2000 evrov, Mercator pa bo odkupil recept zmagovalnega peciva in tako poskrbel, da to nikoli ne bo šlo v pozabo.