Uporabno
5604 ogledov

Božično kosilo malce drugače: Korenje s cimetom in hruške v teranovem likerju

Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov
Kuhanje prazničnega kosila je nekaj, kar lahko vzame veliko časa in tudi živcev – sploh če se lotite priprave kakšnih zahtevnih jedi in če kuhate za več ljudi. A s pomočjo Eurospina in nekaj preprostih, a slastnih receptov si lahko letos pripravo božičnega kosila močno olajšate.
Pred nami je praznični december, ki velja za enega najbolj gurmanskih mesecev, zato smo za vas v sodelovanju z Eurospinom pripravili projekt: Mesec prazničnih obrokov. Sledite preprostim, ugodnim in nadvse slastnim receptom za razvajanje TUKAJ.

Ni treba, da kuhate dolge ure, da bi za božič navdušili svoje bližnje. Predstavljamo vam nekaj preprostih zamisli za praznično kosilo, ki se bo pripravilo skorajda samo in bo z okusnostjo in drugačnostjo zagotovo pustilo vtis.

Mesec prazničnih obrokov | Avtor: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov

Predjed: Pečeno korenje v medeno-cimetovi glazuri

Božično kosilo se bo letos začelo s toplo predjedjo. Postregla bom korenje v medeno-cimetovi glazuri. Zakaj prav korenje? Preprosto zato, ker ga moji otroci obožujejo in ker je takšna predjed tako zelo drugačna od juh, ki smo jih sicer vajeni jesti pred glavno jedjo.

Sestavine:

  • korenje
  • 80 g masla
  • velika jušna žlica medu Dolciando
  • 50 ml vrele vode
  • 100 ml soka sveže pomaranč
  • pol čajne žličke cimeta
  • ena čajna žlička soli
  • na drobno nasekljan peteršilj

Priprava:

Korenje olupite, narežite na četrtine ali polovičke in ga zložite v pekač. V manjši posodi zmešajte 80 g mehkega masla s čajno žličko soli, polovico čajne žličke cimeta, 100 ml naravnega pomarančnega soka in 50 ml vrele vode, mešanici dodajte še jušno žlico medu Dolciando. Omako, ki mora biti homogena, brez grudic masla, prelijte čez korenje in pekač za pol ure postavite v pečico na 180 stopinj. Ko je korenje pečeno, ga servirajte na krožnike, čez prelijte nekaj žličk medeno-cimetove glazure iz pekača ter na vrh potresite še svež nasekljan peteršilj.

Mesec prazničnih obrokov | Avtor: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov

Glavna jed: Gurmanska pečenka s polnjenimi njoki in gobami v smetanovi omaki

Za glavno jed našega prazničnega kosila bom izbrala v Eurospinu kupljeno gurmansko pečenko, polnjeno s špinačo in parmezanom, ki sem jo kupila za ugodnih 4,99 evra. Zraven bom postregla njoke, polnjene s sirom in šehom, ter gobe štorovke s porom in smetano.

Sestavine:

  • gurmanska pečenka iz Eurospina
  • krompirjevi svaljki s sirom in špehom Tre Mulini
  • maslo Land
  • smetana za kuhanje Land
  • gobe štorovke
  • čebula
  • por
  • svež peteršilj

Mesec prazničnih obrokov | Avtor: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov

Priprava:

Najprej v pečico postavite pečenko, saj jo je treba po navodilih na embalaži peči 70 minut na 180 stopinjah. Medtem se lotite priprave gob s porom in smetano.

Najprej olivnem olju popražite na drobno nasekljano čebulo, in ko lepo postekleni, ji dodajte še na drobno narezan por – sama sem uporabila predvsem beli del, zelenega sem zavrgla. Po nekaj minutah sem čebulo in por zalila z jušno osnovo – v skrinji sem imela zamrznjene še nekaj domače goveje juhe, ki sem jo uporabila za to. Druga možnost je, da v vreli vodi raztopite v Eurospinu kupljeno jušno kocko ter to uporabite za zalivanje. Ko je bil tudi por dobro zmehčan, sem dodala na manjše kose narezane gobe štorovke – za 250-gramsko pakiranje sem v Eurospinu plačala 3,49 evra. Vse skupaj sem posolila, rahlo popoprala in dodala še na drobno nasekljan peteršilj ter nekaj časa dušila, nato pa zalila še s smetano za kuhanje Land. Gobovo prikuho sem kuhala še nadaljnjih 10 min, nato je bila jed pripravljena.

Zraven pečenke in štorovk s porom v smetanovi omaki sem postregla še prav posebne njoke oziroma krompirjeve svaljke Tre Mulini. Bili so namreč večji in polnjeni s sirom ter špehom. Da niso bili presuhi, sem jim dodala malo masla.

Preprosta glavna jed, ki ni zahtevala veliko časa in truda, je bila naravnost odlična!

Mesec prazničnih obrokov | Avtor: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov

Sladica: Hruške v teranovem likerju za odrasle

Da bo tudi letošnja sladica malo posebna, a hkrati ne bo zahtevala ure in ure peke, se odločite za hruške v teranovem likerju.

Sestavine:

  • 4 hruške
  • 400 ml teranovega likerja znamke Colja Vino
  • 40 g sladkorja
  • 1 čajna žlička cimeta
  • klinčki znamke Don Jerez (dodate jih po okusu)
  • sladka smetana ali vaniljev sladoled

Priprava:

Teranov liker skupaj s sladkorjem, cimetom in klinčki v globlji ponvi ali loncu segrevajte na nizki temperaturi. Ko se sladkor lepo razpusti, teranu dodajte olupljene in na četrtine narezane hruške. Vse skupaj pri nizki temperaturi dušite toliko časa, da se hruške zmehčajo, vmes pa sadje na vsake toliko malce zalivajte s sladko teranovo tekočino, v kateri se kuha.

Ko so hruške zmehčane, je sladica nared. Postrezite jo skupaj s sladko smetano ali kepico vaniljevega sladoleda.

Mesec prazničnih obrokov | Avtor: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov

Za otroke pa panna cotta s čokolado

Seveda pa je treba poskrbeti tudi za naše najmlajše. Ker hruške v teranovem likerju niso primerne zanje, je treba za božično kosilo pripraviti še eno sladico. Tako kot sta bili že predjed in glavna jed pripravljeni hitro, zahvaljujoč odlični gurmanski ponudbi v Eurospinu, mi tudi otroški posladek ni vzel veliko časa in živcev. Odločila sem se namreč, da pripravim panna cotto.

Sestavine:

  • paket pripravka za sladico Panna Cotta
  • 250 ml pripravka na osnovi nehidrogenirane rastlinske maščobe Fior di Natura
  • 250 ml mleka Land
  • temna čokolada za kuhanje
  • rastlinsko olje

Priprava te okusne sladice vam bo vzela 10 minut časa. Sama sem pripravek za sladico Panna Cotta, ki ga v Eurospinu kupite za ugodnih 55 centov, vmešala v 250 ml mleka Land, ki sem mu dodala 250 ml pripravka iz rastlinske maščobe Fior di Natura. Ko je bila panna cotta skuhana (po navodilih na embalaži), sem jo prelila v kozarce, počakala, da se ohladi, ter jo polila s stopljeno temno čokolado. Za okrasitev sem uporabila čokoladne palčke, ki so jih otroci tudi z veseljem pohrustali.

Cenovno ugodne Eurospinove izdelke lahko dobite še ceneje, če redno spremljate kataloge s popusti. Aktualni katalog je dostopen TUKAJ.