Uporabno
2273 ogledov

Brez skrbi in čakanja, te rešitve so vedno pri roki

e-polnilnice Profimedia
Delež električnih avtomobilov ne raste le v Evropi, temveč tudi v Sloveniji. Vprašanje, kje boste lahko v vsakem trenutku hitro in varno napolnili svoj e-avto, je zato več kot na mestu. Dostopna rešitev so pametne hišne polnilne postaje.

Električni avtomobili so v zadnjih letih doživeli pravi bum. Eden od razlogov so vedno bolj zmogljive baterije, ki omogočajo premagovanje daljših razdalj, hkrati pa so ta vozila tiha, pospeški so vse večji, vožnja prijetna, za seboj pa ne puščajo izpušnih plinov.
 
Drug pomemben razlog tiči v dejstvu, da se vedno več posameznikov zaveda, kako pomembno je varovanje okolja. Prevoz, največkrat z avtomobilom na bencinski ali dizelski pogon, je namreč eden od večjih onesnaževalcev. Dodatna spodbuda za nakup električnega avtomobila pa so tudi subvencije, ki jih v Sloveniji dodeli Eko sklad.
 
Vse večja prisotnost električnih avtomobilov na naših cestah pa marsikomu, ki se o nakupu takšnega vozila šele odloča, zbuja skrb, kje ga bo lahko polnil takrat, ko bo to potrebno. Javne polnilne postaje so sicer vse bolj razširjene, pa vendar je treba pogosto dolgo čakati v vrsti, potem pa še polnjenje traja precej dlje, kot polnjenje rezervoarja bencinskega ali dizelskega avtomobila.

e-polnilnice | Avtor: Profimedia Profimedia

Večino polnjenj opravijo doma

Z razvojem in lažjo dostopnostjo e-avtomobilov se razvija tudi ponudba različnih polnilnih postaj zanje. Tudi te so vse bolj prilagojene različnim mestom postavitve in vse bolj dostopne. Polnilne postaje se namreč razlikujejo tudi po tem, ali so javne in namenjene polnjenju več avtomobilov, ali pa zasebne, namenjene le domači uporabi. Za postavitev polnilnih postaj se tako odločajo podjetja, ponudniki turističnih namestitev, nakupovalna središča. Zanje pa se odloči tudi vse več lastnikov e-avtomobilov.
 
Podatki iz držav EU, kjer so e-avtomobili najbolj razširjeni, potrjujejo, da uporabniki kar 90 odstotkov vseh polnjenj opravijo doma, na hišnih polnilnih postajah, ali na postajah, ki si jih delijo stanovalci v večstanovanjskih blokih.

Polnilne postaje za različne namene

Zato ni presenetljivo, da je vse več podjetji, med njim tudi podjetje Energija plus, svojo ponudbo razširilo z različnimi polnilnimi postajami.

Pri podjetju Energija plus so primerna rešitev za hišno polnjenje stenske polnilne postaje podjetja EVLink. Razlikujejo se po moči in hitrosti polnjenja. Najšibkejša je na primer enofazna stenska polnilna postaja EVLink Wallbox z močjo 3,7 kW, na kateri lahko v osmih urah napolnimo električni avtomobil z baterijo 40 kWh. To bo zadostovalo za približno 200 kilometrov dolgo pot. Takšna postaja zadostuje povprečnemu vozniku, ki na dan prevozi približno 40 kilometrov.

e-polnilnice | Avtor: Profimedia Profimedia
 
Tisti, ki prevozijo več, hkrati pa želijo svojega električnega konjička polniti hitreje, lahko izberejo model Wallbox z močjo 7,4 kW ali trifazna modela z močjo 11 in 22 kW. Slednje so primerne tudi, če imate pri hiši dva električna avtomobila. V tem primeru morate v hiši imeti priključne varovalke 3 x 32 A.

e-polnilnice | Avtor: arhiv Energija plus arhiv Energija plus
Pri podjetju Energija plus bodo ustrezno polnilno postajo našla tudi podjetja in skupnosti v večstanovanjskih stavbah, saj imajo v ponudbi tudi močnejše in za polnjenje precej hitrejše različice. Za parkirišča, večje turistične namestitve in podjetja so na primer primerne polnilne postaje EVLink Parking z močjo 7,4 kW in priključno varovalko 32 A (enofazne) ali 22-kW trifazne polnilne postaje in enosmerni hitri polnilniki EVlink DC Fast Charge z močjo 24 kW, ki bodo baterije polnili neprimerno hitreje kot domače polnilnice.
 
Polnilnice so opremljene z učinkovitim sistemom upravljanja obremenitve (Load Management System ali LMS), ki dostopno priključno moč optimalno porazdeli po polnilnih postajah in s tem prihrani precej denarja. Ob tem pa prepreči, da bi na račun uporabe polnilne postaje brez elektrike ostali drugi porabniki električne energije, ki se napajajo iz iste faze električne napeljave.

e-polnilnice | Avtor: arhiv Energija plus arhiv Energija plus
Izbiro in namestitev prepustite strokovnjaku

Pred izbiro primerne polnilne postaje se je dobro posvetovati z zanesljivim strokovnjakom, saj nakup in njena namestitev ni delo za katerega koli mojstra, sploh pa ne laičnega posameznika. V podjetju Energija plus poskrbijo za vse, uporabniku pa predstavijo tudi možne nadgradnje.
 
Idealna rešitev za energijsko neodvisnost ter do okolja prijazno in poceni mobilnost sta namreč električni avtomobil in sončna elektrarna na strehi. Če to kombinirate še s hranilnikom električne energije, so prihranki lahko veliki.
 
Več informacij o električni mobilnosti in električnih polnilnica najdete na spletni strani energijaplus.si/energetske-resitve/hisne-polnilne-postaje. Pokličete jih lahko tudi na brezplačno telefonsko številko 080 21 15, da na cesti ne bi kadar koli ostali brez energije, pa si oglejte še seznam njihovih javnih polnilnih postaj.

Sorodne novice