Uporabno
31605 ogledov

Brez tega letos s psom ne hodite na Hrvaško

Mr. Pet Mr. Pet
Vse več ljudi se odloči za dopustovanje na Hrvaškem skupaj s svojim ljubljenčkom. Čeprav to s seboj prinese nekatere omejitve in potrebo po prilagajanju, pa so počitnice v družbi našega najboljšega prijatelja vedno nepozabne.

 

1/16
Mr. Pet

Kaj moramo urediti še pred odhodom čez državno mejo?

Za vstop hišnega ljubljenčka na Hrvaško potrebujete veljavni potni list (za pse, mačke in bele dihurje), poskrbeti pa je potrebno tudi za pravočasno cepljenje proti steklini in mikročip za identifikacijo.

Posebna pravila pri dopustovanju s psom na Hrvaškem

Če se odpravljate v bolj oddaljene kraje oziroma del potovanja načrtujete s trajektom/javnim prevozom, se še pred odhodom nujno pozanimajte o posebnih pravilih, ki veljajo za hišne ljubljenčke. Splošno pravilo je, da ima pes na trajektu/javnem prevozu nagobčnik in je na povodcu. V različnih krajih pa prav tako lahko veljajo različna pravila in omejitve pri uporabi trajekta/javnega prevoza.

Turistični kompleksi na hrvaškem so hišnim ljubljenčkom vse bolj naklonjeni, vsekakor pa za bivanje s kužkom v avtokampih, apartmajih in hotelih veljajo določena pravila, o katerih se je priporočljivo pozanimati še pred rezervacijo dopusta in si s tem zagotoviti brezskrben oddih, vašemu ljubljenčku pa čim manj stresno dogodivščino. Pogosto je potrebno majhno doplačilo za psa, seveda pa moramo poskrbeti, da naš kuža ne moti ostalih gostov, da ga imamo na povodcu in pod nadzorom ter da za njim vedno počistimo.

Vedeti moramo tudi, da vse plaže niso psom prijazne - na divjih plažah se kuža načeloma lahko kopa, v kolikor nikjer ni oznake 'psom prepovedano'. Vse več je tudi tako imenovanih pasjih plaž, na katerih so ljubljenčki dobrodošli in se lahko po mili volji kopajo v morju. Seveda pa moramo paziti, da bomo čez dan s kužkom v senci, da bo imel dovolj pitne vode in da mu bo čim bolj udobno.

Mr. Pet | Avtor: Mr. Pet Mr. Pet

Pripravite se na morebitne težave še pred odhodom!

Psi v potovanju največkrat uživajo, saj to pomeni preživljanje časa s svojo družino.

Kljub temu pa zaradi spremembe okolja in rutine, lahko pride do neprijetnih težav, ki nam hitro pokvarijo brezskrben dopust.

1. Prebavne težave

Stres in sprememba hrane lahko hitro povzročijo prebavne težave, zato je na počitnicah izjemno pomembno, da psa hranimo z isto suho hrano/briketi, kot jo uživa doma.

Če kuža navadno je kuhano ali surovo hrano, ki za na pot ni praktična, ga že nekaj dni pred odhodom začnemo navajati na drugo vrsto hrane - še najbolj priporočljive so v tem primeru konzerve, saj je prehod iz kuhane oziroma surove hrane lažji. Niso pa vse konzerve enake! Pazimo, da izberemo tiste, ki vsebujejo popoln obrok- poleg mesa imajo tudi zelenjavo in vir ogljikovih hidratov.

Na potovanju prav tako ne sme manjkati tabletka proti driski, ki učvrsti iztrebek, zmanjša napenjanje in veže morebitne toksine.

2. Zaščita pred zajedavci

Tudi na dopustu je zelo pomembna zaščita pred zajedavci. Tudi na morju kuža namreč lahko dobi bolhe in klope, saj je ob hotelih in restavracijah poleg grmičevja, vedno kopica potepuških muc, ki prenašajo nezaželene obiskovalce. Za zaščito pred srčno glisto pa obiščite veterinarja.

Mr. Pet | Avtor: Mr. Pet Mr. Pet

3. Varno v avtu

Pri vožnji v avtomobilu je najbolj pomembna varnost. Če kužka vozimo v potovalnem boksu, le-tega nikakor ne smemo v prtljažniku založiti s prtljago, saj s tem prekinemo kroženje zraka. Če kužka peljemo na zadnjem sedežu, pa naj bo nujno pripet na oprsnico - ovratnica v tem primeru ni primerna, saj s tem tvegamo resno poškodbo psa!

Če je naš kuža v avtu nemiren, mu pred vožnjo ponudimo tablete proti slabosti v avtu, ki ga bodo pomirile in preprečile slabost.

4. Če se kuža izgubi

Da se naš kuža slučajno ne bi izgubil v tuji državi, ga opremimo z ličnim obeskom z našo telefonsko številko (ne pozabimo na vhodno številko 00386!).

5. Poletna vročina

V vročih dneh so nepogrešljivi tudi hladilni izdelki, katere lahko uporabljamo v avtu, na plaži ali v šotoru. Ker je asfalt na žgočem soncu zelo vroč, pazimo na zaščito tačk in občutljivih pasjih blazinic, ki jih preventivno namažemo s hladilno vlažilno kremo.

Mr. Pet | Avtor: Mr. Pet Mr. Pet

6. Hidracija

Voda je, tako za ljudi, kot za živali, izjemnega pomena. Potrebna je prav v vseh življenjskih procesih- od metabolizma, do možganske aktivnosti, pretoka krvi in dihanja, ter pri regulaciji telesne temperature.

Za zadosten vnos vode lahko poskrbimo tako, da imamo vedno pri roki plastenko z vodo in prenosno posodico, iz katere pes lahko pije. Nekaj tekočine pa lahko kuža zaužije tudi s pomočjo okusne mokre hrane.

Če se bomo na potovanje dobro pripravili in s seboj vzeli tudi vse potrebščine za našega kužka, bodo skupne počitnice prav gotovo zabavne in nepozabne, neskončno hvaležen pa vam bo tudi vaš najboljši prijatelj!