Uporabno
4534 ogledov

Brez tega ne boste več mogli opravljati spletnih nakupov

spletni nakup Profimedia
Zagotovo ste tudi vi med tistimi, ki so že kdaj opravili nakup prek spleta. Če tega prej nismo počeli tako pogosto, so nas zdaj okoliščine pripravile do tega, da vedno več nakupujemo v spletnih trgovinah in pri tem uporabljamo plačilne kartice. Za nakup nekaterih izdelkov je to zdaj edina možnost, kot kažejo podatki, pa vedno več Slovencev prek spleta opravlja tudi povsem vsakdanje nakupe živil in nujnih potrebščin.

Obvezna večja zaščita z novo direktivo EU o spletnem nakupovanju

Ali ste vedeli, da s 1.1.2021 stopa v veljavo direktiva EU o plačilnih storitvah (PSD2), ki od vseh bank zahteva dodatne varnostne mehanizme za spletno plačevanje?

plačilo s telefonom | Avtor: Unsplash Unsplash

Če je do zdaj zadostovalo, da ste pri nakupovanju prek spleta vpisali številko kartice ter nato potrdili nakup s kodo, ki ste jo prejeli v SMS sporočilu, to zdaj ne bo več zadoščalo za dokončanje spletnega nakupa. Direktiva EU namreč predpisuje t.i. močno avtentikacijo, ki bo zahtevana vsakič, ko boste želeli izvršiti spletni nakup s plačilno kartico. To pomeni, da boste morali ob nakupu svojo identiteto potrditi vsaj z dvema od treh elementov: nekaj, kar veste (geslo, PIN koda, odgovor na varnostno vprašanje...), nekaj, kar imate (pametni telefon ali druga mobilna naprava) in nekaj, kar ste (biometrični podatki, kot so prstni odtis, obraz...).

K tej spremembi so zavezane vse banke in brez teh varnostnih elementov spletno nakupovanje s plačilno kartico ne bo možno. V Novi KBM so se odločili močnejšo avtentikacijo strank in s tem večjo varnost spletnih nakupov zagotoviti preko njihove mobilne denarnice mDenarnic@.

Kaj bo od 1.1.2021 za vas drugače, če boste želeli spletno nakupovati in nakup plačati s plačilno kartico?

plačilo s telefonom | Avtor: Unsplash Unsplash

Za komitente Nove KBM to pomeni, da boste od 1. januarja 2021 lahko potrjevali svoje spletne nakupe samo v mobilni denarnici mDenarnic@. Na svoj pametni telefon boste prejeli potisno obvestilo, ki vas bo usmerilo v mDenarnic@, v kateri boste plačilo potrdili ali zavrnili. To bo edini način za potrditev spletnih nakupov, plačanih s plačilnimi karticami, ki zadošča strogim pravilom za preverjanje pristnosti strank po Evropski direktivi o plačilih.

V ta namen je v mobilno denarnico mDenarnic@ že dodana nova funkcionalnost. Usklajena je z Evropsko direktivo in omogoča veliko bolj varen in enostaven način potrjevanja spletnih nakupov. Mobilna denarnica mDenarnic@ tako nadomešča SMS žeton, ki ste ga uporabniki ob potrjevanju spletnega nakupa bili vajeni ob potrditvi plačila prejemati do zdaj.

Kaj to konkretno  pomeni za vas?

Za vse komitente NKBM to pomeni, da boste, v kolikor je še ne uporabljate, za spletne nakupe obvezno potrebovali aplikacijo mDenarnic@. Z njo boste hitro in preprosto odobrili plačila spletnih nakupov, ki jih boste opravljali s plačilnimi karticami v spletnih trgovinah. Postopek je še enostavnejši kot potrjevanje z SMS žetonom. Potrditev spletnega nakupa bo potekala tako:

  1. ob nakupu boste na zaslon mobilnega telefona prejeli potisno sporočilo,
  2. kliknili boste na sporočilo in ga odprli v mDenarnic@,
  3. preverili boste prejete podatke o nakupu in potrdili ali zavrnili plačilo nakupa v 5 minutah po prejemu sporočila.

Katere prednosti vam mDenarnic@ še prinaša?

Potrjevanje spletnih nakupov, plačanih s plačilnimi karticami Nove KBM, je za vse, ki nakupujejo s karticami preko spleta, vsekakor nujen razlog za namestitev aplikacije mDenarnic@. Brez nje po 1.1.2021 ne boste mogli spletno nakupovati.

Mobilna denarnica s prenesenimi plačilnimi Visa karticami Nove KBM strankam omogoča enostavno opravljanje tudi drugih storitev mobilnega bančništva: opravljanje brezstičnih plačil s karticami Visa Nove KBM v Sloveniji in tujini ter takojšnje nakazilo denarja prek sistema takojšnjega plačila Flik z neposredno bremenitvijo osebnega računa.

Uporabniki operacijskega sistema Android lahko z mDenarnic@ tudi plačujejo na prodajnih mestih prek POS-terminalov, dvigujejo in polagajo gotovino ter vpogledajo v stanje na bankomatih, ki omogočajo brezstične transakcije. Prednost digitalnega shranjevanja kartic zvestobe v mobilno denarnico mDenarinic@, s čimer stranke svojo fizično denarnico razbremenijo plastičnih kartic zvestobe, pa je dostopna vsem uporabnikom aplikacije, ne samo strankam Nove KBM.

plačilo s telefonom | Avtor: Unsplash Unsplash

 

plačilo s telefonom | Avtor: Unsplash Unsplash

Ne glede na to, ali ste uporabnik Android ali IOS mobilnih naprav, vam mDenarnic@ omogoča uporabo storitve Flik. Z njo lahko preprosto nakazujete in prejemate plačila, deluje pa tudi med komitenti različnih slovenskih bank. Pri tem za nakazilo ali prejem plačila sploh ne potrebujete številke bančnega računa, ampak le kontaktni podatek: mobilno telefonsko številko ali e-naslov. In kar je najboljše: uporaba Flika ter nakazovanje in prejemanje plačil je brezplačno, denar, ki ga boste nakazali oz. prejeli, pa bo na bančnem računu že v nekaj sekundah, tudi izven delovnega časa banke! Storitev Flik namreč deluje 24 ur na dan, vseh 7 dni v tednu.

S pametnim telefonom in aplikacijo mDenarnic@ pa boste s sabo vedno imeli tudi vse svoje kartice zvestobe. Shranite jih v aplikacijo in tiste prave, plastične, od zdaj pustite kar doma.

Mobilna denarnica mDenarnic@ je torej vaša najboljša spremljevalka tako za spletno nakupovanje kot za varno, brezstično poslovanje na prodajnih mestih ali bankomatih.

Vedno več je namreč avtomatov, ki podpirajo brezkontaktno poslovanje, in zahvaljujoč razvoju tehnologije, predvsem pa glede na trenutne razmere, v katerih živimo, bodo le še pogostejši. Predstavljajo namreč praktičen, predvsem pa varen in brezstičen način poslovanja, ki ga boste z aplikacijo mDenarnic@ lahko v celoti in enostavno uporabljali.