Uporabno
1685 ogledov

Brezplačni 3D izris prostora, prijavite se

Velux arhiv Velux
Ste pri urejanju mansarde ugotovili, da je pretemna? Se sprašujete, zakaj bi sploh potrebovali več svetlobe v prostoru? Ali pa ne veste, kam bi umestili strešna okna? Vas zanima, koliko svetlobe bi imeli v prostoru, če bi pravilno razporedili strešna okna ali pa obstoječim dodali še kakšno?

Če ste vsaj na eno od vprašanj odgovorili pozitivno, potem vas vabimo, da se prek obrazca, ki je na dnu tega prispevka, prijavite za brezplačni 3D izris vašega bivalnega prostora pod streho. Strokovnjaki podjetja VELUX vam bodo izdelali 3D vizualizacijo, s katero se boste prepričali, koliko se osvetljenost izbranega prostora poveča, če na prava mesta v streho vgradite zadosti strešnih oken. 

VELUX | Avtor: Velux Velux
Zakaj je svetloba pomembna?

Se sprašujete, zakaj je svetloba v bivalnih ali pa delovnih prostori, ki so zaradi epidemije koronavirusa ter dela in učenja od doma vse pogosteje nujni del vse večjega števila domov, tako pomembna? Odgovorov na to vprašanje je več. Temeljijo pa na raziskavah in znanstvenih dognanjih. 

Zelo poenostavljeno rečeno, več naravne dnevne svetlobe zagotavlja boljše počutje, zdrav biološki ritem, boljše ravnovesje, koncentracijo in delovno ali učno učinkovitost. In nasprotno, pomanjkanje naravne dnevne svetlobe vodi v slabo razpoloženje, utrujenost, nespečnost, celo zdravstvene težave. 

Za zdrav biološki ritem in ravnovesje je bistvena prava količina dnevne svetlobe s stabilnim izmenjevanjem svetlobe in teme. Dnevna svetloba je namreč izhodišče, ki ga človeška notranja ura uporablja pri uravnavanju cikla spanja in budnosti, tako imenovanem cirkadianem ali dnevno-nočnem ritmu. Za zagotovitev dobrega spanja potrebujemo veliko dnevne svetlobe podnevi in veliko prave teme ponoči.

Naravni cikel organizma se ravna po dnevni svetlobi

Podprimo to še z nekaj bolj konkretnimi dejstvi. Že dolgo je znano, da ima človeški organizem svoj notranji cikel, ki vpliva  na poraste in upade različnih hormonov, telesne temperature, krvnega tlaka … In znano je, da se ta cikel ravna po dnevni svetlobi. Ko je te malo, na primer pozimi ali pa v premalo z naravno svetlobo osvetljenih prostorih, pride do motenj v svetlobni komunikaciji in tako organizem težje uravnava svoj notranji ritem. Zelo znana posledica tega je zimska sezonska depresija. 

Podobno se počutimo, če veliko časa preživimo v premalo osvetljenem prostoru. Ob tem pa se večina ne zaveda, da v zaprtih prostorih preživimo neverjetnih 90 odstotkov dneva ali 22 ur.

VELUX | Avtor: Velux Velux
Z več majhnimi okni je prostor bolje osvetljen kot z enim velikim

Zato je tako zelo pomembno, da so naši bivalni in delovni prostori zadosti, še bolje, izdatno osvetljeni. Pri tem pa ni pomembno le, da je naravne svetlobe dovolj, temveč tudi, kako je ta razporejena, kolikšen del prostora je osvetljen v vsakem trenutku dneva, kako smo preprečili bleščanje in ustvarili tudi toplotno ugodje.  

Ali ste vedeli, da z enim večjim strešnim oknom lahko zadovoljivo osvetlimo 46 odstotkov prostora, s štirimi manjšimi, ki so enakomerno razporejena po prostoru, njihova skupna površina pa je enaka površini večjega okna, pa bomo ustrezno osvetlili kar 65 odstotkov prostora.

Preverite osvetljenost tudi v praksi

Na podlagi vaših dveh fotografij prostora, bodo v podjetju VELUX pripravili 3D prikaz osvetlitve. Izpolnite prijavnico spodaj, vodila vas bo skozi preprost postopek prijave. Med prijavami, ki jih zbiramo vključno do 30. septembra, bodo izžrebali tri sodelujoče, ki jim bodo izdelali brezplačni 3D izris primerne osvetlitve njihovega prostora v mansardi. 

Ne zamudite priložnosti in preverite, kako svetloba, ki prihaja skozi strešna okna, spremeni vaš dom in vaše počutje.