Uporabno
32 ogledov

Brick Award22

Brick Award22 Ande Fanthome
Z rekordnim številom prijavljenih arhitekturnih rešitev.
  • Razglasitev 50-ih nominirancev v ožjem izboru na mednarodnem natečaju arhitekturnih rešitev iz opeke Brick Award 22.
  • Rekordno število - skoraj 800 prijavljenih projektov.
  • Zmagovalci bodo razglašeni junija 2022 na svečani prireditvi na Dunaju.

Ena najbolj prestižnih nagrad na področju opečnih gradenj, Wienerberger Brick Award, nadaljuje svojo zgodbo tudi v letu 2022. Tokratni, že deseti natečaj zapovrstjo Brick Award 22 je v izbor prejel rekordno število prijav; kar 789 projektov iz 53-ih držav. Prav slednje je zagotovo dokaz, da je omenjeni natečaj v svojem desetletju doživel velik mednarodni renome in pomen v svetu arhitekturnih nagrad. Selekcija 50-ih projektov v ožjem izboru znotraj petih kategorij je bila izvedena tekom poletja 2021. Kot vsako leto je bila tudi letos strokovna komisija nad svežimi, drugačnimi in inovativnimi rešitvami navdušena. Vsaki dve leti se namreč na natečaj prijavijo arhitekti, ki skušajo z edinstvenimi, unikatnimi in drznimi arhitekturnimi rešitvami prepričati strokovno komisijo ter osvojiti laskavi naziv - zmagovalec Brick Award.

Brick Award22 | Avtor: José Hevia, Simón Garcia José Hevia, Simón Garcia

Nagrada Brick Award se vsaki dve leti podeljuje najboljšim arhitekturnim rešitvam, ki na inovativen način uporabljajo gradiva iz opeke, kot so opeka za zidove, fasadna opeka, opečnati tlakovci ali drugi izdelki iz gline. A inovativnost ni edina lastnost, za katero strokovna komisija meni, da odlikuje nagrajeni objekt. Osredotočenost na uporabnost ter iznajdljivo porabo prostora je ključ do marsikatere zmagovalne rešitve. Tudi letos bodo tako podeljene nagrade za vsako izmed petih kategorij natečaja Brick Award22, kakor tudi posebna nagrada za skupnega zmagovalca.

Zmagovalni projekti petih kategorij "Feeling at home" (Dom - Počutimo se kot doma), "Living together" (Skupno bivanje), "Sharing public spaces" (Javni prostori), "Working together" (Poslovni prostori) in "Building out of the box" (Rešitve izven okvirjev), kakor tudi posebna nagrada skupnega zmagovalnega projekta, bodo podeljene na svečanem dogodku Brick Award na Dunaju v juniju 2022.

Podrobnejša razporeditev projektov v ožjem izboru znotraj petih kategorij je:

- Feeling at home: 8 projektov
- Living together: 12 projektov
- Sharing public spaces: 13 projektov
- Working together: 8 projektov
- Building outside of the box: 9 projektov

"Kategorije Brick Award nenehno prilagajamo obstoječim trendom, ob upoštevanju dejstva, da se prav opeko vse bolj ohranja kot temeljno sestavino t. i. brezčasne gradnje. Z uporabo naravnih materialov, v obliki sodobnih instalacij, dobimo edinstvene arhitekturne rešitve, ki ustrezajo tudi okoljskim standardom," pojasni Tomislav Franko, produktni vodja v podjetju Wienerberger za jugovzhodno Evropo.

Znotraj tokratnega natečaja Brick Award22 je mogoče zaznati močan evropski fokus. Namreč kar 34 od 50-ih izbranih projektov je bilo oddanih s strani evropskih arhitektov, 12 jih prihaja iz azijskih birojev, medtem ko so štiri nominacije iz Latinske Amerike.

Brick Award22 | Avtor: Ande Fanthome Ande Fanthome

"Razvoj zadnjih let se nadaljuje z velikim poudarkom na gradnji z učinkovito rabo virov. Ta skrb je močno izražena tako znotraj inovativnih struktur, kakor tudi pri tradicionalnih gradbenih rešitvah z uporabo lokalnih materialov in obrtniških tehnik. Prisotna je ponovna uporaba materialov kot domišljijska uporaba opeke. Ta, skoraj igriv pristop, vodi do jasnih, nepozabnih rešitev in dizajnov. Ponderiranje po različnih kategorijah je skoraj uravnoteženo, kar kaže, da je opeka zastopana znotraj vseh gradbenih tipoloških področij," pojasnjuje Heimo Scheuch, CEO Wienerberger AG.

Strokoven in profesionalen pristop do izbora tistih najboljših del pa vsako leto prida strokovna komisija, ki je letos v sestavi petih, mednarodno priznanih arhitektov, med katerimi je tudi priznana arhitektka iz Slovenije:

Tina Gregorič, arhitektka in ustanovna partnerica Dekleva Gregorič architects iz Slovenije, Ingrid van dej Heijden, arhitektka in ustanovna partnerica Civic Arhitects iz Nizotemske, Jesper Gottlieb, arhitekt in ustanovni partner Gottfried Paludan Arhchitects na Danskem, Wilfried Kuehn, arhitekt in ustanovni partner Kuehn Malvezzi v Nemčiji ter Brigitte Shimm, arhitektka in ustanovna partnerica Shim-Sutcliffe Architects Toronto v Kanadi. Vsi izbrani projekti bodo predstavljeni in objavljeni v knjigi Brick22, ki izide poleti 2022.

Vseh 50 nominirancev v ožjem izboru pa si lahko pogledate tudi tukaj ali https://www.wienerberger.si/arhitektura-in-reference/brick-award.html.

Skupina Wienerberger

Skupina Wienerberger je vodilni svetovni ponudnik pametnih rešitev za celoten ovoj zgradb in infrastrukture. Wienerberger je največji svetovni proizvajalec opek (Porotherm, Terca), vodilni ponudnik na trgu opečnatih kritin (Tondach, Koramic) v Evropi, kot tudi betonskih tlakovcev (Semmelrock) v Vzhodni Evropi. V cevnih sistemih (Steinzeug-Keramo keramičnih cevi in Pipelife plastičnih cevovodnih rešitev), je podjetje eno izmed vodilnih dobaviteljev v Evropi. Skupina Wienerberger deluje v skupno 197 proizvodnih obratih.

Wienerberger Slovenija

Sedež podjetja Wienerberger Slovenija je v Borecih, Križevci pri Ljutomeru. Proizvodnja zidne opeke (Porotherm) poteka v Ormožu, proizvodnja strešne kritine (Tondach) v Križevcih, v Lukavcih pa se izvaja proizvodnja enot za pripravo engob in glazur za površinsko obdelavo strešnikov, za celotno skupino. Wienerberger Slovenija skupaj z Wienerberger Hrvaško predstavlja regijo Wienerberger Adriatic, ki je sestavni del poslovne enote Wienerberger Building Solutions Region East. Wienerberger Slovenija proizvaja trajnostne gradbene materiale in celovite sistemske rešitve za boljšo kvaliteto življenja. Prihodnost je zgrajena na trdnih temeljih izkušenj in znanj, plod dolgoletnega delovanja in tradicije podjetja.