Uporabno
183 ogledov

Če bi stene spregovorile, kaj bi vam povedale?

Baumit
Velja, da stene ne govorijo. Kaj pa, če bi končno spregovorile?

Vabimo vas, da odkrijete, kako stene, oblečene v kakovostni notranji omet in fasado, poskrbijo za vaše odlično počutje in zdravo bivanje. Prisluhnite jim na zdravobivanje.si!

Načrtovanje doma, v katerem se bomo počutili prijetno in se vanj radi vračali, se začne precej pred vselitvijo. Glede na to, da preživimo skoraj 90 % svojega življenja v zaprtih prostorih, je pravilna izbira gradbenih materialov zelo pomembna, saj pozitivno vplivajo na naše počutje, zdravje in kakovost bivanja. Zato je potrebno stenam in bivalni klimi nameniti posebno pozornost. Pionir na področju proizvodnje izdelkov za zdravo bivanje je podjetje Baumit.

Zdravo bivanje ni zgolj naključje

Podjetje Baumit v svojem evropskem raziskovalnem centru Baumit Viva Park v Avstriji proučuje povezave med gradbenimi materiali in zdravjem.V zadnjih dveh letih so analizirali in ovrednotili že več kot 5 milijonov podatkov, ki so dali mnoge odgovore, med katerimi je najpomembnejši ta, da zdravo bivanje ni naključje, temveč  posledica premišljenih in pametnih odločitev, ki upoštevajo način gradnje, ustrezno izolacijo in notranji omet.
Raziskave o vplivu gradbenih materialov na zdravje in udobje temeljijo na optimalni temperaturi in vlažnosti zraka.
Na podlagi pridobljenih podatkov Baumit razvija človeku in naravi prijazne izdelke in sisteme za zdravo bivanje.

Stenam dodajte notranji omet – za zdravo bivanje

Prva 2 cm notranje stene sta izjemno pomembna, zato je potrebno izbrati materiale, ki ne vsebujejo škodljivih snovi in aktivno skrbijo za zdravje stanovalcev. Meritve iz raziskovalnega centra Viva Park so dale zanesljive rezultate, s pomočjo katerih je bil zasnovan sistem za notranje stene Baumit Klima (omet, ki ima sposobnost uravnavanja vlage v prostoru). Skupaj z opečnatim zidom odlično skrbi za dobro klimo v prostoru. Že tanek sloj notranjega mineralnega ometa, od 1.5 do 2 cm, bistveno izboljša uravnavanje vlage, s tem pa se zmanjša tudi možnost nastanka plesni in raznih infekcijskih obolenj.

Beton je poleg opeke zelo priljubljen material za gradnjo stanovanjskih stavb. Je obstojen, zelo trden, zvočno izolativen in odlično akumulira toploto ter dobro ščiti pred elektromagnetnimi polji. Vendar v primerjavi z drugimi gradbenimi materiali slabše uravnava vlago, kar močno vpliva na kakovost zraka.

Zato betonske stene potrebujejo omet. 

Če se relativna zračna vlaga nenadoma poveča, lahko betonska stena s samo dvocentimetrskim ometom KlimaWhite v naslednjih dveh urah začasno akumulira dvojno količino vlage v primerjavi z betonsko steno, premazano le z notranjo disperzijsko barvo.

Masivna gradnja s fasado, ki diha – za zdravo bivanje 

Bivati zdravo pomeni stanovati v domu, ki ga obdaja kakovosten fasadni sistem.
Stavbe z masivnimi zidovi in dobro toplotno izolacijo na zunanji strani najbolje shranjujejo energijo in uravnavajo kratkotrajna temperaturna nihanja. Toplota zaradi izolacije na zunanji strani ostaja v steni in se med zmanjšanim ogrevanjem ponovno vrača v prostor (učinek krušne peči).

Fasadni sistem Baumit open predstavlja najboljše lastnosti fasadnih sistemov: optimalno paroprepustnost, visoko toplotno izolativnost in inovativen način vgradnje. Ta sistem omogoča, da vaša fasada diha, saj je plošča difuzijsko prepustna tako kot opeka.

Baumit razmišlja zeleno 
Obiščite spletno stran www.zdravobivanje.si  in prisluhnite Baumitovim stenam.