Uporabno
151 ogledov

Črni petek - čas za lego kocke in prenosnike

Enaa Enaa
Black Friday (črni petek) je dan, ko trgovci kupcem ponudijo velike popuste. Običaj, ki ga že desetletja poznajo v ZDA, se je v zadnjih letih dodobra uveljavil tudi pri nas. Ta nakupovalni praznik se vsako leto zgodi na zadnji petek v novembru (oziroma dan po ameriškem zahvalnem dnevu), kar pomeni, da bo letos 25. novembra. Pa poznate ozadje tega zanimivega dneva?

Izraz Black Friday izvira iz ameriške Filadelfije. Tam je policija v zgodnjih petdesetih letih prejšnjega stoletja začela uporabljati izraza "črni petek" in "črna sobota", da bi opisala gnečo in prometne zastoje, ki spremljajo začetek božične nakupovalne sezone. 

Prvi črni petek, zabeležen v zgodovini, pa se pravzaprav ni zgodil na petek in ima le malo zveze z mrzličnim nakupovanjem. 24. septembra 1869 sta finančnika Jay Gould in James Fisk poskušala zajeziti trg zlata in in dvigniti ceno kovine na newyorški borzi zlata. Povzročila sta zlom borze, kar je postalo znano kot črni petek. Ta izraz se je v naslednjih letih uveljavil še za nekatere druge dneve, ki so jih zaznamovale nesreče. 

Prva zabeležena uporaba "črnega petka" za nakupovalni vikend je bila leta 1985 v ameriški trgovini ShopRite. Izraz se je hitro prijel in se od takrat pogosto uporablja. To je dan, ki trgovcem prinaša rekordno prodajo, nakupovalcem zadovoljstvo ob prihranku - nekateri pa jo odnesejo tudi s kakšno modrico ali buško. V množicah, ki se na Black Friday zgrnejo v nakupovalne centre, so namreč pogoste lažje poškodbe, običajno zaradi potiskanja ali padca. 

Enaa | Avtor: Enaa Enaa

Priljubljenost črnega petka od njegovega začetka še naprej narašča in se je iz ZDA razširila po vsem svetu. Številni trgovci ta dan, ki naznanja začetek prazničnega nakupovanja, odprejo svoja vrata ob polnoči. Ponujajo velike razprodaje in popuste. Izdelki z zelo nizkimi cenami so ponavadi na voljo le kratek čas, do razprodaje zalog. Black Friday je eden največjih nakupovalnih dni v letu. Zaradi pandemije koronavirusa se je v zadnjih letih velik delež nakupov preselil na splet. Iz istega razloga so praznične ponudbe sedaj na voljo dlje časa, že od oktobra. 

V Sloveniji so Black Friday posvojili vsi večji klasični in spletni trgovci. Med prvimi je bila spletna trgovina Enaa, ki je s črnim petkom začela že pred desetletjem. Predstavniki trgovine Enaa sporočajo, da lahko tudi letos pričakujete širok izbor Black Friday ponudb. Kaj torej pripravljajo? S popusti boste lahko na Enaa nakupovali računalniško opremo, televizorje, nove robotske sesalnike, baterijske sesalnike, igrače, brivnike, depilatorje, opremo za avtomobile, e-bralnike, Logitech miške in tipkovnice. 

Kupčije bodo na voljo tudi med prenosniki, po katerih je trgovina Enaa zelo znana. Izpostavljajo še široko ponudbo Lego kock, ki je novost te jeseni. Trenutno imajo v ponudbi več kot 700 Lego kompletov, ki bodo navdušili otroke in zbiratelje. 

Nekateri se nakupovanju na črni petek izogibajo zaradi gneče in kaosa. Drugi uživajo, ker lahko najdejo odlične ponudbe za praznična darila. Kakor koli že, pomembno je vedeti, kaj lahko pričakujete, če se na Black Friday odločite za nakupovanje. Tukaj je nekaj nasvetov:

  • Pridite zgodaj. Če želite dobiti najboljše ponudbe, morate biti v trgovini, ko se odpre. Veliko trgovin se na črni petek odpre zelo zgodaj. 
  • Enako velja za spletne trgovine. Nekatere popuste objavijo že teden ali dva pred črnim petkom, nekatere pa najboljše ponudbe prihranijo za sam dan. Pri nekaterih spletnih trgovcih se lahko vpišete na čakalno listo in dobite dostop do Black Friday ponudb pred vsemi ostalimi. 
  • Če se odpravljate po nakupovalnih centrih, se udobno oblecite. Veliko boste hodili in čakali v vrsti, zato nosite primerno obutev in oblačila.
  • Koristno je, da naredite seznam stvari, ki jih iščete, preden začnete z nakupovanjem. Tako lahko ostanete osredotočeni na tisto, kar potrebujete, in vas ne zmotijo drugi mamljivi popusti.
  • Poučite se o pogojih vračila. Nekatere trgovine imajo na črni petek drugačne pogoje za vračilo kot sicer, zato ne pozabite prebrati drobnega tiska, preden opravite nakup.

Za vse, ki so zamudili Black Friday, po vikendu nastopi še Cyber ​​Monday (spletni ponedeljek). To je novejša nakupovalna tradicija, ki se je pojavila v zadnjih letih. Gre za ponedeljek po črnem petku, ki je namenjen spletnim nakupom. Cyber ​​Monday je leta 2005 ustvaril Shop.org, oddelek ameriške Nacionalne maloprodajne zveze. Želeli so ustvariti dan, ko bi ljudje lahko nakupovali prek spleta, ne da bi se jim bilo potrebno prerivati v gneči črnega petka. Spletni ponedeljek je zdaj eden največjih spletnih nakupovalnih dni v letu, še posebno za tehnologijo in elektronske naprave. Številne trgovine, še posebej spletne, tudi na ta dan ponujajo velike razprodaje in popuste.