Uporabno
4642 ogledov

Čudežni kolagen: Mit ali resnica?

Kolagen, popolna postava Popolna postava
Zdrava in napeta koža je skrita želja vsake ženske. Nežne smejalne gubice so povsem dobrodošle, saj so posledica dobre volje in pokazatelj tega, da oseba zajema življenje s polno žlico. Utrujen videz, povešene ličnice ter redki in krhki lasje pa kažejo ravno nasprotno in so, sploh pri ženskah, nadvse nezaželena posledica staranja.

Zadnje čase na trgu ne manjka kolagenskih dodatkov. Tega dodajajo že praktično povsod, tudi v čokolado. Pa res deluje in zmanjšuje izrazitost gub in ter videz povešene, uvele kože?

Kolagen je zvesti spremljevalec mnogih, ki verjamejo, da jim povrne tisto, kar jim leta jemljejo. Spet drugi dvomijo, da jim lahko takšno živilo sploh pomaga. Staranje je neizogiben proces človeške narave. Ubežati mu ne moremo, lahko pa ga upočasnimo.

Kolagen, popolna postava | Avtor: Popolna postava Popolna postava

Kaj o kolagenu pravi stroka?

Nacionalni center za biotehnološke informacije (NCBI), ki spada pod Nacionalne Inštititute za zdravje, se je z najnovejšo raziskavo o staranju kože temeljito posvetil raziskovanju učinkovitosti jemanja kolagenskih dodatkov. Raziskave so se lotili z namenom razblinjanja mitov in zmotnih prepričanj.

Prišli so do naslednjih zaključkov.

Zdrava koža potrebuje kolagen

Zdrava koža služi kot obrambni zid, ki varuje telo pred škodljivimi vplivi iz okolja.

Koža je naš največji organ, zato se naše staranje najprej pokaže ravno na njej. Ves čas jo izpostavljamo skoraj neizogibnim dejavnikom, kot so sonce, vročina, veter in mraz. Koža kadilcev je še veliko bolj izpostavljena kot koža tistih, ki se držijo zdravega življenskega sloga in pazijo na zdravo, uravnoteženo prehrano. Paziti je treba tudi na raven stresa, saj tudi ta na koži pusti vidne posledice.

Pogosto zmotno mislimo, da se zaradi odmiranja zgornjega dela kožnih celic stara zgolj povrhnica kože ... To je le del zgodbe. Pravo žarišče staranja je izven celic, v kolagenu.

Kolagen je protein, ki vpliva na videz kože ter njeno strukturo. Kot del medcelične matrice, ki zadržuje vodo, skrbi, da je koža navlažena, gladka in čvrsta. Kolagenska vlakna so izjemno močna, zato so bistvena komponenta zdravega videza kože.  

Če se vam zdi, da vaš obraz počasi, a vzrajno veni, razmislite o tem, da bi svojim zdravim navadam dodali redno uživanje kolagena in koži dodatno zagotovili beljakovine, ki jih še kako potrebuje.

Gube | Avtor: Shutterstock Shutterstock

Končno raziskava, ki je razblinila vse zmote o kolagenu

Številne študije so pokazale, da se s staranjem upočasni proizvodnja kolagena v telesu. Dejstvu, da bo telo z vsako upihnjeno svečko proizvajalo manj kolagena, ne more nihče ubežati. Lahko pa telesu pomagamo.

Najnovejša raziskava je pod drobnogled vzela vprašanje, ali lahko telesu pomagamo pri proizvajanju lastnega kolagena. Oziroma ali lahko s prehranskimi dopolnili upočasnimo staranje in ohranjamo zdravo kožo, zdrave lase ter mladostno energijo z iskrico v očeh.

Naravni kolagen v prahu

Kaj so sploh kolagenska dopolnila?

To so aktivni kolagenski peptidi, ki jih pridobivajo iz naravnega kolagena – tega najdemo v ribah, govejem mesu in jajcih. Ko telo aktivne kolagenske peptide prebavi, se prek krvnega obtoka akumulirajo v koži in tako podprejo medcelično strukturo.

S kolagenom v prahu torej koži dovajamo vse, kar sama težje proizvaja. Prehransko dopolnilo Golden Tree Premium Collagen Complex je eden najkvalitetnejših kolagenskih produktov na evropskem trgu. Narejen je iz povsem naravnih sestavin. Pri izbiri kolagena je namreč pomembno, da v telo ne vnašamo težkih kovin, škodljivih dodatkov, barvil, sladkorja in GSO-ja.

V raziskavo, ki smo jo omenili zgoraj, je bilo vključenih 72 žensk, starejših od 35 let. Razdelili so jih v dve skupini; polovica jih je jemala kolagen, druga polovica pa je dobivala placebo.

Po treh mesecih so primerjali rezultate obeh skupin in osupnili nad videnim.

Gube | Avtor: Shutterstock Shutterstock

5 prepričljivih dokazov za delovanje kolagena

Ne le, da so bili rezultati vidni na prvi pogled, tudi vse meritve so potrdile, da zunanji kolagen preprosto deluje.

Ženske, ki so jemale kolagen, so imele izboljšano hidracijo kože, povečano elastičnost, prožnost in gostoto. Videti so bile bolje, prav tako so se bolje počutile.

Kaj pravzaprav naredi kolagen?

#1 Izboljša hidracijo kože

Ste opazili, da vaša koža izgublja vlago, prav tako pa ne prenesete občutka izsušene kože? Za to obstaja preprosta rešitev. Študija je pokazala, da se je hidracija kože ob jemanju kolagena izboljšala kar do 28 odstotkov. Kar pomeni, da se je koža v treh mesecih za tretjino bolj navlažila.

#2 Koža postane bolj elastična

Mit, da koža postane bolj elastična, po izsledkih najnovejše raziskave ni več mit, temveč dejstvo. Z malo pomoči prehranskih dopolnil se bo v treh mesecih elastičnost kože povrnila. Izjemno zanimivo je tudi, da koža ohrani prožnost tudi po prenehanju jemanja kolagena.

#3 Adijo, gubice!

Ker žal življenje ni scenarij filma Nenavaden primer Benjamina Buttona, gubice ne bodo povsem izginile. Drži pa, da se bodo površinske gube zmehčale, saj se bo s pospešeno tvorbo kolagena medcelična struktura dvignila in napela površino. Testna skupina, ki je jemala kolagen, je imela za kar 25 do 41 odstotkov boljše rezultate kot tista, ki je jemala placebo.

Kolagen, popolna postava | Avtor: Popolna postava Popolna postava

#4 Izboljšana debelina povrhnjice

Študija je pokazala, da se je gostota vrhnje plasti kože povečala za kar 24 odstotkov že po treh mesecih jemanja kolagenskega dodatka. Koža je tako manj prosojna in je videti bolj zdrava.

#5 Učinki kolagena tudi po prenehanju uživanja dopolnil

S priporočeno dozo kolagena na dan bo koža imela torej manj izrazite oziroma vidne gube, bolj bo napeta. In kar je še pomembnejše, koža bo še bolje kot prej ščitila telo pred škodljivimi vplivi okolja.

Strokovnjake je presenetilo še nekaj zelo pomembnega. Učinki uživanja kolagenskega dopolnila so bili vidni še dolgo po tem, ko je testna skupina prenehala jemati dopolnilo. 

Lepotno kuro s kolagenom si lahko privoščite na vsake toliko časa, čvrstost pa bo prisotna še kar nekaj tednov po koncu uživanja kolagena.

Ženska, lepota, obraz, nega | Avtor: Profimedia Profimedia

Kaj moramo vedeti o jemanju kolagena?

Tako kot znova napolnimo hladilnik, je treba telo napolniti z gradniki kolagena. Študije so pokazale, da je kolagenski dodatek tista spodbuda, ki jo koža najbolj potrebuje.

Kolagen deluje bolje kot kreme, saj povrne elastičnost, izboljša strukturo kože, lasem povrne lesk in prožnost, na pomoč pa priskoči tudi nohtom ter črevesju. Z nekaj kolagena boste kot dame iz Seksa v mestu, ki so ugotovile, da so štirideseta nova trideseta. To s pomočjo kolagena kot pribito drži.

Izberi kakovostno kolagensko formulo iz naravnih sestavin

Na trgu je veliko ponudb kolagena, a niso vsi enake kakovosti. Zato morate vedeti, katerega v poplavi ponudb izbrati, da vam bo res zagotovil želene rezultate.

Golden Tree Premium Collagen Complex je narejen po najvišjih evropskih standardih kakovosti iz samo naravnih sestavin. Pripravljen je za vrhunsko absorpcijo, ki brez izgub pri prebavi gradnike kolagena hitro dostavi koži, lasem in črevesju.

Formulacija vsebuje vse štiri najpomembnejše tipe kolagena (tipa I, III, V, X) iz treh virov (ribji, goveji in jajčni kolagen), kar optimalno podpira vse funkcije v telesu. Dodani so še silika, hialuronska kislina in vitamin C za optimalno podporo.

In tudi njegova priprava je povsem hitra in preprosta. Merico kolagena v prahu enostavno zmešamo v napitek in si zagotovimo vsakodnevno podporo za dobro počutje.

Kolagen, popolna postava | Avtor: Popolna postava Popolna postava