Uporabno
9395 ogledov

Čudežni plin, s katerim bo avto očiščen vseh nečistoč

Servisiranje klimatskega sistema v avtomobilu Profimedia
Vestni avtomobilski servisi vedno poskrbijo, da so sedeži in druge površine, s katerimi pride v stik mehanik, zaščitene pred umazanijo. Še posebej to v času covid-19 velja za prezračevalne sisteme. Zato pri podjetju Pleško Cars priporočajo čiščenje sistema prezračevanja z ozonom.

Klimatska naprava suši zrak, preprečuje nabiranje vlage in prispeva k varnejši vožnji. Omogoča tudi lažje dihanje potnikov v avtomobilu zaradi občutka svežega zraka.

Prav zato je za zdravje vseh pomembno, da se ob servisiranju in vzdrževanju vozil vozilo takoj po sprejemu na servis korenito razkuži, enako pa tudi po koncu servisa. Pri izbiri sredstev za razkuževanje avtomobilske notranjosti moramo biti zelo previdni, saj z njim nočemo uničiti površin.

Idealno gojišče bakterij

Zakaj je pomembna dezinfekcija kabine nam je razložil strokovnjak pri podjetju Pleško Cars Grega Rozina, ki pravi, da se pri prezračevanju vozila ob delovanju klimatske naprave v zračnih kanalih nabira tudi vlaga. Po uporabi in rasti temperature v vozilu, je ta vlaga idealno gojišče za razmnoževanje različnih bakterij, tudi takšnih, ki lahko škodujejo zdravju potnikov v vozilu. Prepoznaven znak je rezek vonj iz sistema prezračevanja vozila. Rozina pravi, da se bakterije, plesen in druge klice lahko zadržujejo na veliko mestih v potniškem prostoru, na primer sedežih, preprogah in drugih oblogah. 

Gregor Rozina, vodja poprodaje pri Pleško Cars prikazuje razliko med klasičnim kabinskim filtrom in filtrom z aktivnim ogljem. | Avtor: Pleško cars Pleško cars
* - Gregor Rozina, vodja poprodaje pri Pleško Cars prikazuje razliko med klasičnim kabinskim filtrom in filtrom z aktivnim ogljem.

Grega Rozina iz Pleško Cars pravi, da prenehanje delovanja klimatske naprave prinese veliko slabe volje predvsem v vročih dneh. Z rednim vzdrževanjem lahko težave zmanjšamo na minimum. Za delovanje vseh klimatskih naprav je potreben plin, s katerim je pod določenim tlakom napolnjen primarni sistem. Ker absolutne tesnosti ne poznamo, postopoma iz sistema uhajajo posamične molekule plina. Zaradi tega strokovnjak Pleško Cars priporoča, da po določenem času (najpozneje 4 leta) opravimo reciklažo sistema, kjer se sistem vakuumira in ponovno napolni z ustrezno količino plina.

»Zaradi tega je pomembno, da redno skrbimo za higieno vozila z dezinfekcijo notranjosti vozila,« dodaja strokovnjak iz Pleško Cars, kjer svetujejo uporabo dezinfekcija vozila z ozonom, saj gre za najbolj varen in učinkovit postopek. Najprimernejši čas za to je ob menjavi kabinskega filtra. V zimskem času je filter klime namreč izpostavljen vlagi, ki še dodatno pospeši nastanek bakterij. Prav tako je ozon zelo učinkovito orožje proti virusom. Za sedanji corona virus COVID-19 tega sicer ni še nihče uradno potrdil, a znano je, da viruse in bakterije učinkovito uničuje ozon, torej molekula, v kateri so združeni trije namesto dveh atomov kisika. 

Servisiranje klimatskega sistema v avtomobilu | Avtor: Profimedia Profimedia

Z ozonom v vse kotičke vozila

»V primerjavi s klasično dezinfekcijo, naj bo to tekočina in razpršilniki, ima način z ozonom to prednost, da plin doseže tudi najtežje dostopne dele v vozilu in prodre globoko v različne tekstilne in penaste dele potniške kabine, kjer razbija molekule,« pravi Rozina.
Približno pol ure je potrebne, da je potniški prostor s pomočjo delujočega generatorja ozona, prečiščen. To bi moralo biti dovolj, da se notranjost avtomobila razkuži. Zaradi uporabe ozona kot dezinfekcijskega sredstva je tudi zrak na dolgi rok prijetnejši, saj neprijetne vonjave povzročajo prav bakterije in plesni. 

Ko klimatsko napravo vključimo po daljšem obdobju mirovanja, bo iz nje gotovo zavel neprijetni vonj. Tega povzročajo bakterije, ki so se nabrale v vlažnem uparjalniku. Če klimatska naprava uporablja tudi pozimi, boste gotovo zmanjšali razvoj bakterij in tvorbo neprijetnih vonjev. Zato pri Pleško Cars svetujejo, da se klimatsko napravo uporablja skozi vse leto. Grega Rozina iz Pleško Cars pravi, da ima klimatski sistem ključno vlogo pri varnosti, saj se vključi pri sistemu hitrega odroševanja stekel v vozilu. Redno delovanje ima učinek tudi na daljšo življenjsko dobo sistema. Kompresor je ključni del in ima gibljive dele. Če je stalno izklopljen, njegovi deli ostanejo več mesecev v fiksni poziciji, kar ni priporočljivo. Zaradi prerazporeditve maziva lahko pride pri vklopu do prekomerne obrabe.

 | Avtor: Pleško Cars Pleško Cars
* - Pleško Cars priporoča redno vzdrževanje klimatske naprave

Po vaš avto pridejo tudi na dom

Pri podjetju Pleško Cars stavijo na dolgoletno tradicijo uspešno in profesionalno opravljenih servisnih storitev. Tudi zato imajo redne in zveste stranke, ki svoj vozila zaupajo tudi zaradi strotitev kot je “Prevzem vozila na domu”. Zaradi vse hitrejšega življenjskega tempa in tudi čim manjšega stika v času covid-19 je storitev postala vse bolj priljubljena. "Pri podjetju Pleško Cars d.o.o. se tega zavedamo in našim strankam v želji k največji optimizaciji prostega časa, omogočamo prevzem vozila na domu oz. na dogovorjenem mestu. Po vaše vozilo pridemo na želeno lokacijo, v službo ali na dom (velja za kraje v obsegu 10 km od sedeža našega podjetja in Mestno občino Ljubljana), opravimo servis in vam avto pripravljen na nove avanture varno pripeljemo na dogovorjeno mesto."

 | Avtor: Pleško Cars Pleško Cars

Prijavnico za prevzem vozila na domu podjetja Pleško Cars najdete tukaj.