Uporabno
7847 ogledov

Decembrski mafini s kandiranim sadjem

Mesec prazničnih obrokov, Eurospin Mesec prazničnih obrokov
Mafini so preprosto in hitro pecivo, ki je lahko samostojna jed – morda zajtrk ali malica – ali pa jih postrežete kot sladico po kosilu.
Pred nami je praznični december, ki velja za enega najbolj gurmanskih mesecev, zato smo za vas v sodelovanju z Eurospinom pripravili projekt: Mesec prazničnih obrokov. Sledite preprostim, ugodnim in nadvse slastnim receptom za razvajanje TUKAJ

Peka mafinov je preprosta, in če vanjo vključite še svoje najmlajše, tudi nadvse zabavna. Nekoliko starejši otroci jih lahko pod vašim nadzorom pripravijo tudi sami. Pri peki mafinov lahko pustite domišljiji prosto pot in osnovnemu receptu za maso po želji dodajate različne sestavine, kot so sadje, koščki čokolade, oreščki in podobno. Kombinacije so skorajda neskončne in kar je najbolje, če se pri pripravi držite osnovnega recepta, ki ga najdete v mnogih kuharskih knjigah in na spletu, je skorajda nemogoče, da se vam ne bi posrečili.

Ker je lepo, če v prazničnem decembru dom zadiši po vanilji, cimetu in drugih za ta čas tipičnih vonjavah, vam tokrat predstavljamo recept za slastne mafine s kandiranim sadjem in cimetom. Vse potrebne sestavine zanje najdete po ugodnih cenah v Eurospinu!

Mesec prazničnih obrokov, Eurospin | Avtor: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov

Masa je pripravljena v le 10 minutah

Sestavine za 12 mafinov:

  • 2 večji jajci
  • 250 g moke
  • 2 čajni žlički pecilnega praška
  • ¼ čajne žličke sode bikarbone
  • 1 vrečka vaniljevega sladkorja
  • 100 g navadnega sladkorja
  • 80 ml olja
  • 250 ml navadnega jogurta Pascoli ITALIANI
  • 150 g kandiranega sadja po izbiri
  • čajna žlička cimeta Don Jerez

Mesec prazničnih obrokov, Eurospin | Avtor: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov

Priprava:

Jajca skupaj z navadnim in vaniljevim sladkorjem umešamo v penasto zmes, ki ji med mešanjem dodajamo olje in jogurt. Nato mešanici tako imenovanih 'mokrih' sestavin dodamo še moko, v katero smo predhodno vmešali pecilni prašek in sodo bikarbono. To mešanico suhih sestavin dodamo jajčni zmesi tako, da jo v skledo presejemo skozi sito in nato vse skupaj premešamo. Na koncu v testo dodamo še na drobno narezano kandirano sadje – mi smo tokrat v Eurospinu kupili sušen ananas, mango in papajo – in pol čajne žličke cimeta. Maso za naše praznične mafine vlijemo v pekač za mafine in jih pri temperaturi 180 stopinj v navadni pečici oziroma 160 stopinj v ventilacijski pečici pečemo od 20 do 25 minut. Ko je naša kandirana poslastica pečena, jo pustimo počivati še vsaj 10 minut, preden postrežemo še tople mafine.

Mesec prazničnih obrokov, Eurospin | Avtor: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov

Namig:

Namesto kandiranega sadja lahko uporabite tudi navadno suho sadje po želji ali pa celo sveža jabolka – ta skupaj s cimetom ustvarijo tisto tipično praznično kombinacijo. Če se odločite za slednje, dve srednje veliki jabolki olupite, na drobno nastrgajte na strgalo in dodajte osnovni masi, ki jo pripravite po zgodnjem receptu.

En mafin nas je stal le pičlih 25 centov!

Slastni mafini s kandiranim sadjem niso velik finančni zalogaj. Če preračunamo, koliko sestavin smo porabili za pripravo 12 mafinov in nato še nadalje pogledamo, koliko bi nas stal en sam mafin (za katerega v pekarni in trgovini odštejemo približno en evro), ugotovimo, da gre za smešno nizko vsoto. Namreč, za en doma pripravljen mafin smo porabili za zgolj 25 centov sestavin. Ali, povedano drugače: 12 mafinov nas je stalo približno tri evre.

Cenovno ugodne Eurospinove izdelke lahko dobite še ceneje, če redno spremljate kataloge s popusti. Aktualni katalog je dostopen TUKAJ.

Mesec prazničnih obrokov, Eurospin | Avtor: Mesec prazničnih obrokov Mesec prazničnih obrokov