Uporabno
250 ogledov

Dišave za dom so terapija za vašo dušo

Atelierrebul Atelierrebul.si
Dišave za dom izberemo tako, da blagodejno vplivajo na naše počutje. Razvajajte se v dišečem ambientu z aromo, ki je vam pisana na kožo.

Eterična olja so sestavni deli dragocenih rastlin, ki z bolj ali manj zapletenimi kemičnimi formulami ustvarjajo dišečo paleto najrazličnejših arom. Za zdravilne učinke so še zlasti zaslužne aromatične spojine rastlin. Dišeča olja se za izboljšanje počutja uporabljajo že tisočletja. Terapijo z dišavami uvrščajo med alternativne oblike zdravilstva že iz antičnih časov. Dišave za dom s hlapi eteričnih olj in drugih aromatičnih rastlinskih ekstraktov, blagodejno vplivajo na naše počutje in zdravje, na dušo in telo v paketu. Če se obenem odločite še za bolj zdrav način življenja, prehranjevanja ter redno telesno aktivnost za krepitev zdravja, ste absolutni zmagovalec.

Aromatična terapija

Oče izraza aromaterapija je francoski kemik René-Maurice Gatefossé, ki je pred 100 leti opeklino na roki povsem instiktivno namočil v najbližjo posodo s hladno tekočino, v kateri je bilo tudi nekaj eteričnega olja sivke. Presenečen je opazil hitro olajšanje bolečine in nato še lepše celjenje opekline. Preostanek svojega življenja je posvetil raziskovanju eteričnih olj. Objavil je knjigo s terapevtskimi metodami z uporabo eteričnih olj, za katera je menil, da so prav tako učinkovita, kot v tistem času splošno priznana zdravila. 

Aromaterapevti menijo, da so bolezenska stanja posledica porušenega energijskega ravnovesja. Skrbno izbrane dišave za dom naj bi to neravnovesje pomagale odpraviti. Aromaterapevt s celostnim pristopom ugotavlja prave vzroke bolezenskih težav in poskuša pomagati s kombinacijo eteričnih olj in drugih esenc. Znano je, da se z aromaterapijo lahko sprostimo ali poživimo čute, zaenkrat pa ni pravih dokazov, da bi z njimi lahko učinkovito pozdravili katero od bolezni.

Difuzor so poznali že v antiki

Dišave za dom z aromatičnimi snovmi, dodanimi v difuzor, torej niso sodobna iznajdba. Egipčani so balzamirali mumije, z dišečimi aromami pa odganjali depresijo in preprečevali bolezni. Antični difuzor so Grki uporabljali za razkuževanje, še zlasti med divjanjem raznih epidemij. Rimljani so znanje in izkušnje predhodnikov nadgradili v že kar spoštovanja vredno predhodnico industrije parfumov. Starodavni difuzor je, enako kot  njegov sodobnik, izhlapeval esence dišečih rastlin, za katere so verjeli, da zdravijo telesne in duševne težave. S pridom so izkoriščali vpliv dišečih arom na počutje ljudi in ugotavljali, da nekatere pomirjajo, spet druge pa v svoji okolici budijo čute.

Atelierrebul | Avtor: Atelierrebul.si Atelierrebul.si

Eterično olje je zaklad iz narave

Eterično olje je pridobljeno iz rastlin in vsebuje njihovo značilno esenco. Največkrat je izdelano z destilacijo, redkeje ga pridobivajo s stiskanjem ali z nekaterimi bolj zapletenimi kemičnimi postopki. Eterična olja se uporabljajo v parfumih, kozmetiki, milih, kot dišave za dom, dodane v difuzor in v številnih drugih izdelkih. Nekatera so v omejenem obsegu dovoljena za uporabo v prehrani kot začimba za izboljšanje okusa hrane in pijač.

Največkrat na trgu naletimo na eterično olje sivke, poprove mete, čajevca ali evkaliptusa. Nabrani cvetovi, listi, les, lubje, korenine, semena ali lupine, se v destilatorju ločijo na eterično olje in preostalo tekočino, dišeč hidrolat, ki je cenejši, saj ga  pridobijo v večjih količinah in je pravzaprav v industriji dišav in kozmetike zelo uporaben stranski produkt destilacije. Uporaba zeliščnih destilatov in eteričnih olj se nenehno povečuje. Kot je trend vse, kar je naravno in zdravo.

Dišavna olja in dišave za dom

Dišeče olje, mešanico različnih hlapljivih dišav in eteričnih olj, kadil in drugih sestavin, ki jih uporabljamo kot kot dišave za dom, namestimo v difuzor, da pri sobni temperaturi hlapijo in napolnijo prostor z izbrano aromo.

Dišave za dom največkrat vsebujejo dišeča ali eterična olja, hidrolate in nekatere pomožne snovi. Trend uporabe dišav in naravne kozmetike je v porastu. Marsikdo se s tem ljubiteljsko ukvarja kar v domači garaži in si doma izdela difuzor. Vendar pa je pri tovrstnem hobiju priporočljiva previdnost. Na splošno velja, da uživanje eteričnih olj ni varno, še zlasti ne v večjih količinah. Nekatera zgolj niso primerna za uživanje, spet druga pa so lahko celo zdravju nevarna, če na tem področju niste strokovnjak in nimate izkušenj. Strokovnjaki namreč opozarjajo, da se različna eterična olja med seboj lahko močno razlikujejo. Nekatera po zaužitju povzročijo pekoč občutek ali povečano izločanje sline, zavirajo kašelj, druga spet povzročajo kontaktni dermatitis ali celo hujše zdravstvene težave.

Zaupajte preverjenim izdelovalcem

Kot vse, kar je na tržišču popularno in v trendu, so tudi dišave za dom postale tarča ponarejevalcev in prevarantov. To nas ne sme presenečati. Za nakup kvalitetnih sestavin je potrebno odšteti kar zajeten kupček denarja. Zato iz odličnih sestavin ne more nastati cenen difuzor. Ni vseeno, kje kupite dišave za dom in naj vas malo višji znesek ne odvrne od nakupa. Tudi v tej panogi industrije velja pravilo, da je kvaliteta pomembnejša od cene. Saj vendar kupujete izdelek, ki bo hlapel v zrak, ki ga boste vdihavali vi in vaša družina več tednov ali mesecev. Zato ne kupujte cenenih ponaredkov dvomljive kvalitete, pa naj bodo to dišave za dom v obliki dišečih sveč ali difuzor.

Dehteča narava iz Istanbula

Atelierrebul | Avtor: Atelierrebul.si Atelierrebul.si

Podjetje Atelier Rebul iz Istanbula je od leta 1895 do danes prehodilo dolgo pot. Z mrežo franšiz po vsej Evropi so tudi nam približali svoje izdelke iz naravnih in tradicionalnih sestavin, ki jih pridelujejo z najsodobnejšimi postopki. Lepo oblikovan difuzor nam po želji napolnijo z zavidljivim izborom hlapljivih arom. Z bolj ali manj intenzivnim vonjem vas bodo razvajali jasmin, žafran, sandalovina, pomaranča, mandarina ali mošus. Ko bo čez mesec ali dva izhlapela vsa omamno dišeča vsebina, boste napolnili vsebimo in začeli znova. Morda boste izbrali drugačen vonj, saj se enakega vonja s časom navadimo in ga vonjamo manj intenzivno.

Poletje je čas dišečih svečk, ki se tako prilegajo toplim romantičnim večerom. V Atelier Rebul dišeče sveče izdelujejo iz kvalitetnega rastlinskega voska sončnic ter parafina. Rastlinski vosek je ekološka in zdravju prijazna alternativa sintetičnim voskom. Sveče dišijo tudi, kadar niso prižgane. In bombažni stenj gori lepše in dlje. Izbor dišav je impresiven in vsak najde pravo mešanico za želen učinek, za želen ambient, za svoje počutje. Kokos, pomaranča, jagoda, jasmin, vanilija, sivka, evkaliptus ali pa omamno dišeča kombinacija. Izberite si svojo in ustvarite razpoloženje in ambient po svoji meri.