Uporabno
426 ogledov

Dnevna soba je srce vašega doma

Sedežna garnitura, kavč, dnevna soba Profimedia
Dnevna soba je prostor, v katerem verjetno preživimo največ časa in je zato eden izmed najpomembnejših prostorov v našem domu. Je prostor, kjer se sproščamo, zabavamo in družimo z našo družino in prijatelji. Zato je izjemno pomembno, da je dnevna soba opremljena in urejena tako, da se v njej dobro počutimo in da lahko v njej kvalitetno preživljamo naš prosti čas.

Dnevni regal – kakšen tip regala je primeren za našo dnevno sobo?

Dnevni regal je eden izmed osrednjih elementov naše dnevne sobe. Gre za prostor, kjer običajno stoji televizija, ki je fokusna točka dnevne sobe. Izbira regala za dnevno sobo je odvisna od našega okusa in potreb. V zadnjem času so moderni predvsem minimalistični regali oziroma celoten regal zamenja samo preprosta TV omarica. Takšni regali dovolijo prostoru da diha in ga naredijo na videz prostornejšega. To je seveda prednost, vendar se moramo zaradi tega odpovedati večini prostora za shranjevanje. To je lahko problematično predvsem v manjših stanovanjih, kjer je prostor za shranjevanje ključen.

Dnevna soba | Avtor: Pixabay Pixabay

Dnevni regal si izdelani iz različnih materialov. Najpogostejši izbira je iverna plošča, določeni modeli pa so izdelani (v celoti ali samo posamezni deli) tudi iz materiala MDF ali masivnega lesa. Iverna plošča ima različno površinsko obdelavo. Najpogostejša je laminatna folija, ki je odporna, enostavna za vzdrževanje in cenovno ugodna. Včasih je površina dnevnih regalov prevlečena tudi z vakuumsko folijo, katere prednost je možnost prilagoditve zaobljenim oblikam, je pa nekoliko manj odporna. Regali višjega cenovnega razreda so pogosto lakirani.

Med najbolj popularne barve dnevnih regalov spada bela, ki je super rešitev za vse, ki iščejo minimalistični dizajn in želite čist in zračen videz prostora. Dodatna prednost bele barve je v tem, da jo je enostavno kombinirati z ostalimi barvami. Zelo moderni so tudi različne lesni dekorji, ki v dom prinašajo toplino in domačnost.

Dnevna soba kot domača pisarna

Tablica, tablični računalnik | Avtor: Profimedia Profimedia
V času epidemije je delo od doma postalo del našega vsakdana. Tak način dela ima seveda svoje prednosti in slabosti, vendar to ni tematika tega članka. Ne glede na to, ali se nam delo od doma dopade ali ne, je vsekakor lažje, če imamo primerno opremljeno domačo pisarno. Če nimamo te sreče, da živimo v dovolj velikem stanovanju, da bi imeli namensko urejeno domačo pisarno v ločenem prostoru, je potrebno temu opravilu nameniti kotiček kakšnega drugega prostora. In najpogosteje je to dnevna soba.

Dnevno sobo lahko enostavno spremenimo v domačo pisarno tako, da poiščemo primeren kotiček, kupimo pisalno mizo in pisarniški stol in delovno postajo opremimo in okrasimo na način, da se »v službi« prijetno počutimo.

Izbira primerne sedežne garniture

Tudi sedežna garnitura je pomemben del dnevne sobe. Gre za velik kos pohištva, ki ga je potrebno premišljeno izbrati. V obzir moramo vzeti velikost, stil, barvo in kakovost ter udobje garniture. Poznamo različne tipe sedežnih garnitur – večinoma se kupci pri opremi doma odločijo za kotne garniture v obliki črke L, v večjih prostorih pa se pogosto uporabijo tudi garniture v obliki črke U, ki so običajno večje in nudijo prostor za sedenje večjega števila oseb. V nekaterih prostorih pa je bolj primerna izbira samostojen trosed oziroma več le-teh oziroma kombinacija troseda in fotelja.