Uporabno
2582 ogledov

Izkoristite davčno olajšavo, ki vam pripada

denar upokojenec Profimedia
V Javni tribuni na Med.Over.Net je bilo govora tudi o tem, kako si lahko z dodatnim pokojninskim zavarovanjem zagotovimo davčno olajšavo.

Z dodatnim pokojninskim zavarovanjem pri Modri zavarovalnici si lahko zagotovite davčno olajšavo. Poleg varčevanja za dodatno pokojnino boste torej prihranili tudi pri plačilu davkov.

"Z vplačili mesečnih premij varčujete za to, da boste po upokojitvi imeli zagotovljen redni dodatni mesečni prihodek (poleg osnovne pokojnine). Hkrati pa si z lastnimi vplačili v pokojninski sklad znižujete davčno osnovo," nam je v Javni tribuni na Med.Over.Net pojasnila Mojca Trkman iz Modre zavarovalnice.

Koliko lahko prihranimo, je po njenih besedah odvisno od dohodkov posameznika v tekočem letu: "Vplačilo individualnih premij vam zagotavlja davčno olajšavo, ki je navzgor omejena do višine 5,844 odstotkov vaše bruto plače. Najvišje možno vplačilo, ki vam še zagotavlja olajšavo, predstavlja znesek v višini 5,844 odstotkov vaše bruto plače oziroma letno največ 2.819 evrov."

Oba izračuna sta na voljo na spletni strani Modre zavarovalnice. Vaš izračun in prihranek pri dohodnini lahko preverite tukaj, informativni izračun dodatne pokojnine pa je na voljo tukaj.

Služba, mladi | Avtor: Profimedia Profimedia

 Ugodnost za vplačila do 30. decembra

V decembru poteka posebna akcija, zato lahko premijo, tudi za celo leto 2021, plačate brez vstopnih stroškov. Koliko lahko privarčujem?

Akcija velja tudi za vse nove varčevalce

Enega od uporabnikov foruma je zanimalo, kako lahko odpre račun pri Modri. "Kot posameznik lahko zavarovanje sklenete prek naše spletne strani, in sicer na več načinov," pojasnjuje Mojca Trkman. Zavarovanje lahko sklenete preko e-sklepalnega obrazca, na katerega zapišete vse podatke, potrebne za sklenitev zavarovanja. "Ker pa v mesecu decembru poteka posebna akcija, po kateri vam vstopnih stroškov ob vplačilu premije do konca meseca decembra ne bomo obračunali, vam priporočamo, da izpolnite pristopno izjavo, izračunate olajšavo, ki vam ob vplačilu pripada ter nato premijo plačate po posebnem akcijskem sklicu, ki je na voljo pod izračunom davčne olajšave."

Vsi podatki na dosegu roke

Vsi varčevalci pri Modri imajo možnost osebnega vpogleda v svoje varčevalni račun iz udobja svojega doma. "e.Modra.si je spletna storitev, ki je brezplačno na voljo vsem našim varčevalcem. Pred prvo uporabo se je treba registrirati, kar lahko storite z digitalnim potrdilom ali pa s pomočjo identifikacijske kode, ki ste jo vsi varčevalci pri Modri že prejeli na dom," je v javni tribuni še pojasnila Mojca Trkman.

Storitev omogoča:

– hiter dostop do stanja vaših prihrankov,

- Personalizirane izračune,

– nazoren prikaz vseh vplačil,

– pregled nad informacijami, novostmi in dokumenti.

Hkrati lahko preko e.Modra.si enostavno urejate svoje podatke:

– določite ali zamenjate upravičence za primer smrti,

– zamenjajte podsklad, v katerem varčujete,

– začnete individualno varčevati in prihranite pri dohodnini ter

– preverite in po potrebi urejate vaše osebne podatke (e-naslov za obveščanje, stalni in začasni naslov).

V e.Modra.si lahko vstopite/opravite prvo prijavo tukaj

Kako je z obdavčitvijo?

"Podjetje, kjer delam, nam plačuje dodatno pokojninsko zavarovanje. Ali so te premije obremenjene z davki?" je vprašal eden od uporabnikov foruma. "Vplačane premije dodatnega pokojninskega zavarovanja niso obremenjene z davki, niti se od njih ne plačuje prispevkov," je bila jasna Mojca Trkman. Dodaja, da ima vplačnik za vplačane premije zagotovljeno davčno olajšavo.

Vplačilo individualnih premij vam zagotavlja davčno olajšavo, ki je navzgor omejena do višine 5,844 odstotkov bruto plače posameznika. Najvišje možno vplačilo, ki vam še zagotavlja olajšavo, predstavlja torej znesek v višini 5,844 odstotkov vaše bruto plače oz. letno največ 2.819,09  evrov.

Mojca Trkman, Modra zavarovalnica

"V primeru kolektivno sklenjenega zavarovanja ima prednost pri uveljavljanju davčne olajšave podjetje, posameznik pa lahko koristi olajšavo, če vplača razliko do maksimalne premije. Če delodajalec plačuje za zaposlene polno premijo (5,844 % plače zaposlenega), potem zaposleni ne more uveljavljati davčne olajšave," še pojasnjuje Mojca Trkman.

Denar, evri | Avtor: Profimedia Profimedia
Ob tem izpostavlja, da imajo zaposleni v javnem sektorju to prednost, da lahko kljub vplačani premiji delodajalca tudi sami koristijo polno davčno olajšavo, če se odločijo, da bodo varčevali tudi sami.

Celotno Javno tribuno in ostala zanimiva vprašanja ter odgovore lahko preberete TUKAJ.