Uporabno
3699 ogledov

Do zdravih sklepov v šestih korakih

Popolna postava Popolna postava
Ne glede na to, kako si poškodujemo sklepe, to izjemno vpliva na naše življenje. Redno gibanje nam je onemogočeno, vendar je ravno redna telesna dejavnost izjemno pomembna za ohranjanje zdravja in preprečevanje bolezni. Kako si lahko torej pomagamo? Načinov je več.

Vzrokov za bolečine v sklepih je več, pogosto pa se vnamejo vsi deli. Sklep je sestavljen iz kosti, mišic, vezi, kit in drugega tkiva. Kadar se poškoduje določen del tkiva, je težko ugotoviti kateri.

Bolečine v sklepih upočasnijo naše življenje. Izjemno težko se je povsem odpovedati hobijem in športu, zlasti tistim, ki so vse življenje aktivni. Malo mladostnikov pozna takšne bolečine, saj se načeloma pojavijo kasneje.

Z neprijetnimi bolečinami v sklepih se lahko soočimo z metodami, ki izhajajo iz tradicionalne medicine in dietetike.

Razlogov za bolečine v sklepih je več

Čeprav se bolečine v sklopih načeloma pojavijo kasneje, ni nujno, da bo mladim prizaneseno. Morda v redkih primerih, vendar moramo biti vseeno previdni.

Razlogi za bolečine so sledeči:

  • Artritis spada med najpogostejše povzročitelje bolečin v sklepih, saj povzroča vnetja in spremembe hrustanca. Povezujemo ga s starostjo in čezmerno telesno težo,
  • Avtoimune bolezni, kot sta revma in lupus, povzročata hude bolečine v sklepih. V obeh primerih lastni imunski sistem napada membrano v sklepih in povzroča degeneracijo.
  • Poškodbe ne doletijo le športno aktivnih, ampak so lahko posledica monotonega gibanja, sedenja, celo klikanja na miško.
  • Infekcijske in nalezljive bolezni, kot sta sezonska gripa in covid-19, lahko prav tako škodujejo zdravju naših sklepov.

Pozitiven odnos je ključnega pomena za dobre rezultate

Kadar se pri nas pojavita bolečina ter nelagodje, se hitro zatečemo k negativi in pritoževanju. Negativen odnos ne pozdravi situacije. Namesto negative se moramo osredotočiti na priložnosti, ki nam jih življenje kljub temu prinese.

Veliko bolečin v sklepih lahko odpravimo, jih pozdravimo, ampak moramo v to vložiti svoj trud in energijo. Ukrepati moramo čim prej, saj se s čakanjem naše stanje le slabša.

To je šest naravnih trikov za odpravo bolečin

Predstavljamo metode, ki so jih prakticirali že naši predniki in jih kasneje izpopolnili še strokovnjaki.

Popolna postava | Avtor: Popolna postava Popolna postava

#1 Vzdrževanje telesne teže

Prekomerna teža ni le problem izgleda, pusti lahko resne posledice na zdravju. Omejuje gibanje in bremeni sklepe. Posamezniki z več kilogrami so bolj nagnjeni k poškodbam sklepov in spadajo med rizične skupine za artritis. Ta največkrat prizadene ljudi med 30. in 50. letom. Ženske pogosteje zbolijo v zgodnjih letih, kasneje pa razlike med spoloma izginejo. Ameriška fundacija za revmatologijo in artritis priporoča, da pri zdravljenju artritisa upoštevamo telesno težo in, če je potrebno, se držimo tudi prilagojene diete.

Vzdrževanje zdrave telesne teže bistveno pripomore k zdravju sklepov in telesa na sploh, zmanjša bolečino ter prepreči dodatne poškodbe sklepov.

#2 Redna telesna aktivnost

Najboljša preventiva je redna telovadba.

“Redna telesna dejavnost je eden najpomembnejših dejavnikov za ohranjanje zdravja in preprečevanja bolezni. Ugodni učinki redne telesne dejavnosti se kažejo na telesnem in tudi duševnem počutju. Zmanjša se ogroženost za pojav bolezni srca in ožilja, sladkorne bolezni in debelosti, visokega krvnega tlaka in osteoporoze, zmanjša tveganje za možgansko kap; znižuje krvni tlak pri tistih, ki že imajo povišanega, obvladuje prekomerno telesno težo in debelost, zveča telesno pripravljenost, vzdržuje mišično moč in gibljivost sklepov, zmanjša stres, tesnobo, depresijo in osamljenost, izboljša kvaliteto življenja,” 

-NIJZ.

Posamezniki, ki imajo resne poškodbe sklepov, morajo obiskati fizioterapevta. Ta bo predpisal ustrezne vaje in načine vadbe. Pri bolečinah v sklepih se priporočajo hoja, kolesarjenje in plavanje. Vadba ne sme neposredno obremenjevati sklepov.

Popolna postava | Avtor: Popolna postava Popolna postava

#3 Uravnotežena hrana za močan imunski sistem

Za zdravo telo moramo upoštevati več dejavnikov. Poleg redne telesne aktivnosti moramo poskrbeti za zdravo prehrano. Na krožniku bi se morale vsakodnevno pojaviti naslednje sestavine: sveže sadje, zelenjava, polnozrnate žitarice ter nepredelana živila.

Zdrava hrana pripomore k močnemu imunskem sistemu in dolgoročno zmanjša možnost vnetja v telesu. Nasprotno, rdeče meso in nasičene maščobe pospešijo vnetja, s tem pa tudi bolečine v sklepih.

Pravilna prehrana zmanjšuje debelost, znižuje krvni tlak, povišan holesterol ter pripomore k zdravju srca in ožilja.

#4 Prehranska dopolnila

Prehranska dopolnila, kot so bosvelija, črni poper, mangan in baker, podpirajo delovanje sklepov. Bosvelija je prehransko dopolnilo, ki podpira zdravje sklepov, izboljšuje pa tudi splošno stanje organizma.

Pri bolečinah v sklepih je priporočljivo uživati izvlečke bosvelije. Je drevo, ki izvira iz Severne Afrike in iz Bližnjega vzhoda. Tako kot črni poper se v tradicionalni ajurvedski medicini uporablja kot močno protivnetno sredstvo. Mangan in baker prispevata h kostni gostoti, zato sta nepogrešljiva pri zdravju kosti. Mangan je močen antioksidant in vpliva na zmanjšanje vnetja v telesu.

Samo s prehrano je skoraj nemogoče zaužiti zadostne količine naravnih izvlečkov in mineralov, ki bi zadostovali zdravju sklepov, zato je pomembno, da izberemo kakovosten dodatek.

Na slovenskem trgu je Golden Tree Active Move eden redkih, ki vsebuje vse potrebne sestavine: bosvelijo, baker, mangan, izvleček črnega popra, dodatno, hiluaronsko kislino, vitamin C in kolagen tipa II.

Nedavna klinična študija, ki je bila objavljena v Eurasian Journal of Medicine, je dokazala, da se je po jemanju kolagena tipa II bolečina v sklepih zmanjšala pri kar polovici bolnikov z artritisom.

Popolna postava | Avtor: Popolna postava Popolna postava

#5 Akupunktura

Akupunktura je starodavna kitajska metoda zdravljenja, pri kateri telo zbadajo s tankimi iglicami za sproščanje in preusmerjanje energije. Svetovna zdravstvena organizacija je izdala seznam bolezni, ki jih lahko zdravimo z akupunkturo, med njimi tudi bolečine v kolenu, artritis, teniški komolec in bolečine v ramenskem obroču.

Akupunktura je med drugim tudi naravna metoda za zdravljenje kroničnih bolečin. Pri izbiri izvajalca bodite previdni, da ima ustrezne licence. Akupunktura je v Sloveniji komplementarna uradni medicini.

#6 Toplo-hladna terapija

Fizioterapevti uporabljajo led za lajšanje vnetij sklepov. Masaža z ledeno kocko naj traja le nekaj minut, da ne pride do podhladitve sklepa. Terapija s toploto, toplimi obkladki ali kopelmi pa pomaga pri okrnelosti sklepov.

Od vzroka bolečine je povsem odvisno, katera terapija bo učinkovitejša.

Celovit pristop k bolečinam v sklepih

Za boleče sklepe obstaja več rešitev. Celovito moramo poskrbeti za zdravje, ne smemo pa pozabiti tudi na prehranska dopolnila, ki poleg tega, da krepijo imunski sistem, tudi pomagajo sklepom ohranjati fleksibilnost in gibljivost.

Zakaj bi odpovedali vsa druženja z vnuki, potovanja in športanje, če lahko ukrepate in pozdravite nevšečnosti.

Naravna formula za gibljive sklepe brez bolečin

Popolna postava | Avtor: Popolna postava Popolna postava

Golden Tree Active Move je povsem naravna formulacija aktivnih sestavin, ki odpravljajo bolečino in zagotavljajo gibljivost.

Patentirane sestavine UC-II® (kolagen tipa II), ApresFlex® (izvleček bosvelije) in bioperine (izvleček črnega popra) skupaj s hialuronsko kislino, vitaminom C, manganom ter bakrom preprečujejo razgradnjo hrustanca in zagotavljajo tekočino za gibljivost sklepov.

Zadovoljni uporabniki poročajo, da Active Move bolj učinkovito odpravlja bolečino kot večina protibolečinskih tablet. Prvi učinki so vidni že po petih dneh, redno jemanje pa bistveno izboljša fleksibilnost in gibljivost sklepov.