Uporabno
118 ogledov

Dober diagnostični pregled pri fizioterapevtu je ključen

Rehab.si Rehab.si
Dober diagnostični pregled pri fizioterapevtu je ključen pri določanju najbolj ustrezne strategije rehabilitacije stranke.

Vedno več ljudi v zadnjih letih potrebuje pomoč fizioterapevta. Prvi obisk pri fizioterapevtu je namenjen temu, da se fizioterapevt seznani z vsemi potrebnimi dejstvi in podatki stranke ter s stanjem njegovega fizičnega telesa, da bi lahko kar najbolje pripravil individualni načrt rehabilitacije ali treninga.

Da bi lahko s fizioterapijo dosegli čim boljše rezultate in posledično čim bolj učinkovito rehabilitacijo ali trening, se fizioterapevt vsaki stranki individualno posveti in z njo opravi poglobljen pogovor in opravi natančen diagnostični pregled.

Kako poteka fizioterapevtski diagnostični pregled?

Fizioterapevt ob začetku postavi stranki vprašanja o zgodovini telesnih težav, ozadju le-teh, pa tudi o tem, kaj poslabša in omili bolečino. Prav tako lahko postavi vprašanja o pacientovem poklicu, splošni rutini in življenjskem slogu, vzorcih spanja in o tem, kako bolečina vpliva na njegovo življenje in hobije – te informacije mu pomagajo dati boljšo sliko težave in pacientu pomagajo, da se po najbolj učinkoviti terapiji čim prej vrne v normalno stanje.

Pomembno je, da pacient fizioterapevtu med pregledom posreduje čim več informacij, vključno z morebitnimi drugimi zdravstvenimi težavami in zdravili, ki jih jemlje.

Za postavitev pravilne diagnoze mora imeti fizioterapevt čim bolj natančne in ustrezne podatke iz anemneze in zgodovine poškodb, iz potencialnih predhodnih fizioterapevtskih obravnav ter informacije o kroničnih bolečinah stranke. Na osnovi teh podatkov in informacij se v nadaljevanju preiskave fokusira na določen del telesa, v nekaterih primerih pa mu informacije služijo za identifikacijo določene patologije ali pa za to, da izbere ustrezno vrsto terapije.   

V diagnostičnem procesu se postavi diagnoza, ki pomeni skupino znakov in simptomov, ki so običajno posledica neke motnje oz. okvare v telesni strukturi ali funkciji. Vsak fizioterapevt nosi veliko odgovornost pri prepoznavanju in interpretaciji vseh zbranih informacij.

Ko fizioterapevt pridobi informacije o zgodovini pacienta, naredi tudi sistematski pregled ter ga po potrebi napoti na ustrezne teste, ki jih izvajajo zdravstvene ustanove oz. druge za to specializirane klinike. Lahko ga na primer pošlje na rentgen. S pomočjo branja rentgenskih slik bo fizioterapevt vsekakor naredil še boljši načrt za terapijo, v kolikor bo to potrebno.

Včasih pa je k fizioterapevtu napoten tudi pacient, ki ima že predhodno postavljeno diagnozo. V takem primeru je naloga fizioterapevta, da ugotovi, ali so njegove ugotovitve skladne s to diagnozo. V kolikor skozi diagnostični pregled ugotovi, da je diagnoza pacienta izven obsega znanja ali izkušenj fizioterapevta, le-ta napoti pacienta k ustreznemu zdravniku na dodaten pregled.

V določenih primerih lahko fizioterapevt pride tudi do ugotovitev, ki zahtevajo nadaljnjo obravnavo pri drugih specialistih, pri drugih zdravnikih. Takrat je njegova dolžnost, da napoti pacienta naprej na zdravljenje.

Kaj zajema fizioterapevtski diagnostični pregled?

  • Oceno moči in aktivacije mišičnih skupin in posameznih mišic,
  • Merjenje obsega gibov,
  • Oceno refleksov pacienta,
  • Preverjanje, kako so stabilne vezi in sklepi,
  • Oceno telesne drže pacienta,
  • Različne senzorične in živčne teste,
  • Palpacijo za ugotavljanje občutljivosti tkiva in temperature tkiva,
  • Oceno otekline, ki je prisotna.

Da bi ugotovil gibljivost, se ob prvem obisku naredijo različni gibalni testi, ter se tako pridobi informacije o moči mišic, o stabilizaciji, mobilnosti in o gibljivosti pacienta.

Ob koncu diagnostičnega pregleda vam fizioterapevt izdela strokovno diagnostično poročilo, v katerem poda strategijo rehabilitacije, ki je prilagojena vam. V njem so vsebovani vsi rezultati meritev ter načrt za terapije, ki se izvajajo v našem fizioterapevtskem centru.  Ob tem vam bo pokazal tudi vaje, ki jih lahko delate doma v kolikor je to mogoče.

Čas terapij oz. rehabilitacije je lahko različno dolg in je odvisen od večih faktorjev. Včasih zadošča že en mesec terapij, včasih pa je potrebno več časa, tudi leto ali dve.

Rehab.si | Avtor: Rehab.si Rehab.si

Kako se pripraviti na fizioterapevtski diagnostični pregled?

Da bo diagnostični pregled res celovit, hiter, natančen in učinkovit, vam predstavljamo nekaj navodil o tem, kako se pripraviti nanj.

1. S seboj obvezno prinesite že napisana pomembna dejstva o zgodovini vaše težave. Tako je manj verjetno, da boste kaj pomembnega pozabili povedati. V teh zapiskih poskusite odgovoriti na naslednja vprašanja:

  • Kdaj in kako se je začela vaša težava?
  • Kakšno je bilo vaše stanje funkcionalne mobilnosti pred poškodbo?
  • Kako močni so simptomi in kako pogosto se ponavljajo?
  • Kako se vaša težava spreminja (kdaj je blažja, kdaj močnejša)?
  • Kako močna je bolečina od 1 do 10?
  • Kaj izboljšuje ali poslabšuje vaše težave?

2. S seboj prinesite tudi seznam zdravil, ki jih jemljete.

3. Ne pozabite tudi izvidov, ki so povezani z vašo težavo oz. situacijo.

Naročite se na diagnostični pregled na www.rehab.si.