Uporabno
2133 ogledov

Dopust v covid času: izrednega pomena je dobro zavarovanje

Dopust, počitnice Profimedia
Vsi komaj čakamo poletni dopust, da se povsem odklopimo in spočijemo telo in duha. A da bodo naše počitnice res brezskrbne, sploh letos, ko se še vedno spopadamo z epidemijo, je treba zagotoviti, da bo v primeru bolezni ali poškodbe na dopustu v tujini za vse poskrbljeno. Zato ni vseeno, katero dodatno zavarovanje za tujino boste izbrali.

Bliža se poletje in mnogi že komaj čakamo težko zaslužen poletni dopust. A letos bo zaradi novega koronavirusa še vedno malce grenkega priokusa, kajti pred počitnicami v tujini bo treba postoriti in preveriti marsikaj. Pozanimati se bomo morali o trenutnem stanju in ukrepih v državi, kamor se odpravljamo, opraviti vse potrebne postopke in pridobiti vsa zahtevana potrdila za prestop meje, prav tako pa bomo morali preveriti, kaj vse Slovenija zahteva od nas ob vrnitvi iz države, kjer bomo počitnikovali.

In čeprav je poletje pred vrati, so mnogi še vedno pred dilemo, kam se odpraviti na poletne počitnice. Nekateri se bodo vsej birokraciji in stroškom s PCR testi izognili in tudi letošnje poletje preživeli na različnih lokacijah v Sloveniji. Spet drugi pa bodo urejanje dokumentov in testiranje vzeli v zakup in se kljub vsemu odpravili v tujino.

Dopust, počitnice | Avtor: Profimedia Profimedia

Da bo dopustovanje zunaj Slovenije vendarle nekoliko lažje in manj stresno – sploh če se bojite, da bi ravno v tujini zboleli za covidom-19 ali katero drugo boleznijo –, pri izbiri upoštevajte naslednje nasvete:

  • Izberite državo, ki ima zadnje tedne ugodno epidemiološko sliko oziroma je na tako imenovanem zelenem seznamu. Ne le, da boste imeli v tem primeru manj možnosti, da na počitnicah zbolite, ob prihodu na cilj ne boste tvegali karantene, prav tako ne boste, ko se boste vračali nazaj domov, potrebovali ne testa ne karantene.
  • Izberite državo, kamor se boste lahko odpravili s svojim avtomobilom in se izognili potovanju z letalom. Tako boste lahko v primeru, da kdo od družinskih članov zboli ali se poškoduje, sami prišli nazaj v Slovenijo in ne boste vezani na letalske, avtobusne ali železniške povezave.
  • Za nastanitev na počitnicah si izberite kamp ali apartma, kjer boste imeli izjemno malo stikov z ostalimi gosti. V hotelu boste vendarle izpostavljeni večjemu številu ljudi, sploh v zaprtih prostorih, kot so jedilnice, wellness centri in podobno.

Dopust, počitnice | Avtor: Profimedia Profimedia
Primer dobre prakse: Za vse je bilo poskrbljeno

Da bo vaš dopust res miren in brezskrben, poskrbite za ustrezno zdravstveno zavarovanje v tujini. Ni namreč hujšega kot to, da se na počitnicah v tujini kaj pripeti (bolezen ali poškodba), vi pa ne veste, ne na katerega zdravnika se tam obrniti, ne kako boste plačali stroške zdravstvenih storitev, ki jih potrebujete, sploh če gre za velike vsote.

Zato je smiselno, da si uredite zdravstveno zavarovanje NLB Vita Tujina, ki krije stroške nujne zdravniške oskrbe in prevoza v Slovenijo v primeru bolezni ali poškodbe v tujini, obsega pa tudi covid kritje, kar je letos pomembneje kot kadar koli prej.

O tem, da je ustrezno dodatno zdravstveno zavarovanje za tujino sila pomembno, ko se odpravimo na dopust, priča zgodba zavarovanca življenjske zavarovalnice Vita, ki je med potovanjem na Tajskem dobil vročino in simptome virusne vročinske bolezni denge, ki se pojavlja v tropskih in subtropskih delih sveta. 

Zavarovancu je asistenčni center zavarovalnice organiziral termin pri bližnjem zdravniku, ki ga je napotil v bolnišnico v Koh Phangan. Na osnovi preiskav je bila potrjena diagnoza vročica denga in zavarovanca so za 4 dni hospitalizirali. Stroške hospitalizacije, zdravil, pregledov, laboratorijskih preiskav (3.566 EUR) je poravnala življenjska zavarovalnica Vita.

Podobno je zavarovalnica Vita poskrbela tudi za zavarovanca na Tenerifih, ko je začutil hude bolečine v trebuhu.

Gospod je bil usmerjen proti najbližji urgenci. Zaradi možnosti vnetja slepiča so ga zadržali v bolnišnici. Stroške pregleda na urgenci, enodnevne hospitalizacije, pregleda kirurga specialista, krvnih preiskav, EHO abdomna in zdravil (1.958 EUR) je poravnala življenjska zavarovalnica Vita.

Ko je strošek zdravljenja v tujini višji od 150 evrov, asistenčni partner v imenu zavarovalnice stroške povrne neposredno izvajalcu opravljenih zdravstvenih storitev. V primeru, da so stroški zdravstvene oskrbe nižji od 150 evrov, jih pokrijete sami, nato pa ob vrnitvi domov uveljavljate povračilo stroškov neposredno pri zavarovalnici.

Zavarovanje, tujina, potovanje, počitnice, dopust | Avtor: Profimedia Profimedia

To so prednosti zavarovanja NLB Vita Tujina

Kar nekaj je prednosti, s katerimi se lahko pohvali zavarovanje NLB Vita Tujina:

  • Velja povsod po svetu. Zavarujete se lahko za poljubno število dni ali pa sklenete Multitrip zavarovanje za več potovanj v enem letu.
  • Zavarujete lahko posamezno osebo ali pa sklenete družinsko zavarovanje za celo družino, pri čemer je vsak posamezen družinski član zavarovan za celotno zavarovalno vsoto.
  • Izbirate lahko med paketi S, M ali L, ki se med seboj razlikujejo po višini zavarovalne vsote (S krije stroške do višine 30.000 evrov, M do 50.000 evrov, L pa do 100.000 evrov).
  • Zavarovanje lahko sklenete povsem preprosto prek spleta, lahko pa se oglasite tudi v katerikoli NLB Poslovalnici in zdravstveno zavarovanje za tujino sklenete tam.
  • Z izbiro paketa L ste zavarovani tudi za akutno poslabšanje kroničnih bolezni srca, sladkorne bolezni, astme in ledvičnih kamnov.
  • Zavarovanje do 30. 9. krije tudi stroške zdravljena v primeru okužbe z novim koronavirusom.

Dopust, počitnice | Avtor: Profimedia Profimedia

Več o covid kritju

Kaj če se vam zgodi, da ravno na dopustu zbolite za covidom-19 in vam je odrejena samoizolacija? Kaj če se to zgodi ravno proti koncu počitnic in morate zato podaljšati bivanje v tujini? Nato pa morate zaradi zamika vrnitve prestaviti načrtovani polet domov? Če sklenete zavarovanje za tujino pri zavarovalnici Vita, bo za vse to poskrbljeno. Zavarovalnica Vita namreč vsem obstoječim in novim zavarovancem v povezavi s covidom-19 zagotavlja kritje v primeru obolelosti in odrejene samoizolacije ali karantene. Natančneje obsega naslednje:

  • Kritje stroškov nujne zdravstvene oskrbe in nujnega zdravstvenega prevoza zavarovanca v skladu s splošnimi pogoji tudi v primeru obolelosti za covid-19.
  • Kritje stroškov testiranja na covid-19 na zahtevo zdravnika, kadar je tak test zahtevan za nadaljnjo zdravniško obravnavo.
  • Kritje stroškov bivanja zaradi odrejene samoizolacije v primeru potrjene okužbe s covid-19 ter stroškov bivanja zaradi odrejene karantene v primeru stika z okuženo osebo v standardni hotelski namestitvi v hotelu s tremi zvezdicami do izteka odrejene samoizolacije ali karantene oz. za največ 7 nočitev.
  • Kritje stroškov organizacije vrnitve zavarovanca v domovino, če je zaradi odrejene samoizolacije ali karantene prvotni nameravani datum vrnitve v domovino preložen; kriti so stroški prestavitve letalske karte oz. povratnega rednega poleta (ekonomski razred); če prestavitev ni mogoča, so kriti stroški vožnje z vlakom (vključno s prvim razredom).
Odpravite se torej na letošnji dopust povsem brez skrbi, z mislijo, da bo v primeru bolezni ali nezgode za vse poskrbljeno. Zato sklenite zavarovanje NLB Vita Tujina že zdaj! Več informacij najdete TUKAJ.
NLB Vita Tujina je zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini. Zavarovalnica, ki trži in sklepa zavarovanje: Vita, življenjska zavarovalnica, d.d., Trg republike 3, 1000 Ljubljana, vpisana v sodni register pri Okrožnem sodišču v Ljubljani, znesek osnovnega kapitala: 7.043.899,19 EUR, matična številka: 1834665. Zavarovanje trži NLB d.d., Ljubljana. Banka pri tem nastopa kot zavarovalni zastopnik. Vita, življenjska zavarovalnica, d.d. v primeru nastanka zavarovalnega primera jamči za izplačilo v višini zavarovalne vsote.