Uporabno
2538 ogledov

Dotaknili smo se teme, o kateri mladi nočejo razmišljati

Park mladi druženje Profimedia
»Veliko mladih danes razmišlja, da ne bodo dočakali upokojitve. Pa vendar, statistični podatki kažejo precej drugačno sliko.«

»Staranje in upokojitev nista temi, ki bi nam zbujali prijetne občutke, zato o tem obdobju v mladosti pogosto ne želimo razmišljati,« pravi Mojca Trkman iz Modre zavarovalnice , ki je ena največjih ponudnic dodatnega pokojninskega zavarovanja v Sloveniji in letos praznuje svojo 10 obletnico obstoja.

Dodaja, da lahko ravno z zgodnjim razmislekom naredimo največ. Če začnemo varčevati za pokojnino v mladosti, čeprav z nižjimi zneski, nam bo to kasneje po njenih navedbah veliko pomenilo: »Če se za varčevanje odločimo pozneje, se praviloma zgodi, da tudi z višjimi varčevalnimi zneski težko nadoknadimo zamujeno v mladosti.« Obenem pa z dodatnim pokojninskim varčevanjem tudi prihranite, saj dobite posebno davčno olajšavo (več o tem kako prihraniti pri dohodnini).

Javna tribuna: Kako živimo danes in kako bomo živeli po upokojitvi

upokojenci | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V Modri zavarovalnici skrbijo za prihranke več kot 300.000 varčevalcev, med katerimi je tudi celoten javni sektor. V svoj nabor finančnih produktov pa so umestili še produkte poslovnih partnerjev, med katerimi je zavarovanje pravne zaščite ARAG. To vam omogoča zavarovanje pred visokimi odvetniškimi in drugimi sodnimi stroški.

Na forumu Starševski čvek smo gostili strokovnjake iz Modre zavarovalnice, ki so prijazno odgovarjali tako na vprašanja in komentarje, povezane z dodatnim pokojninskim zavarovanjem, kot na vprašanja, povezana z zavarovanjem pravne zaščite.

Boji se, da ne bo dočakala upokojitve

Ena od uporabnic foruma je v Javni tribuni izpostavila skrb, da pokojnine sploh ne bo dočakala, saj se pogoji za izpolnitev pogojev za pokoj ves čas spreminjajo. »Veliko mladih danes razmišlja podobno, da ne bodo dočakali upokojitve. Pa vendar, statistični podatki kažejo precej drugačno sliko. Dejstvo je, da se prebivalstvo stara in se s tem spreminja demografska struktura države. Posledično je število vplačnikov v pokojninsko blagajno v primerjavi s številom prejemnikov iz pokojninske blagajne vse manjše. Leta 1980 so na primer 4 zaposleni vplačevali prispevke za pokojnino enega upokojenega, danes pa je to razmerje že skoraj doseglo 1 zaposlenega na 1 upokojenega,« je pojasnila Mojca Trkman.

Dodaja, da nam bo država verjetno pokojnine že zagotovila, »kako visoke bodo, pa je drugo vprašanje. Zato je pametno, da o tem začnemo razmišljati čim prej. Če bomo želeli tudi po upokojitvi ohraniti današnji življenjski slog, bomo tako ali drugače morali vsaj delno tudi sami poskrbeti za dodatne prihodke.«

Iz  Modre zavarovalnice pojasnjujejo, da na trgu obstaja več finančnih produktov, namenjenih varčevanju za obdobje po upokojitvi. »Vsak izmed njih ima svoje prednosti in hkrati tudi pomanjkljivosti. Varčevalci pa smo tisti, ki si moramo postaviti cilj varčevanja ter ga zasledovati na dolgi rok. Varčevanje v dodatnem pokojninskem zavarovanju spodbuja tudi država«. Za individualna vplačila dobite posebno davčno olajšavo. Več o tem si lahko preberete tukaj.

Želi si varnega varčevanja

Eno od uporabnic je zanimala oblika dodatnega pokojninskega zavarovanja, ki je varna in kjer bi lahko ves privarčevani denar prejela v enkratnem znesku.

»Obstaja veliko različnih oblik varčevanja,  Zato se je v obsežni ponudbi pogosto težko znajti, prenagljena ali napačna odločitev pa ima lahko dolgoročne posledice« odgovarja Mojca Trkman.

Pravi, da je ne glede na vse nižje obrestne mere oblika varčevanja odvisna predvsem od cilja, za katerega varčujemo. Eden pomembnejših ciljev je varčevanje za varno prihodnost, za čas, ko se bomo upokojili. Zakaj bi za varno prihodnost izbralii dodatno pokojninsko zavarovanje, pojasnjuje v naslednjih točkah:

1. Kljub imenu gre za dolgoročno in namensko varčevanje v pokojninskih skladih, namenjeno vsem zaposlenim.

2. Varčujete toliko, kot vam dopušča denarnica. Z vplačevanjem lahko kadarkoli prekinete in nadaljujete, ko lahko.

3. Prihranki so namenjeni za čas po upokojitvi in se praviloma izplačujejo v obliki mesečne pokojninske rente, ki predstavlja dodatek k osnovni pokojnini, ki jo izplačuje ZPIZ.

4. Dodatno pokojninsko zavarovanje je edino varčevanje, ki ga spodbuja tudi država. Na vplačila vam pripada posebna davčna olajšava (vplačane premije znižujejo vašo davčno osnovo), zato plačate manj dohodnine ali celo dobite povrnjen denar. Davčno olajšavo vam zagotavljajo vplačila do višine 5,844 odstotka vaše bruto plače, vendar letno ne več kot 2.819 evrov (izračunajte si svojo davčno olajšavo)

5. Varčevanje po vaši meri z naložbeno politiko življenjskega cikla. Z zviševanjem starosti se tveganost naložb samodejno znižuje, kar skozi življenjski cikel omogoča, da privarčujete več.

6. Privarčevana sredstva se v primeru smrti varčevalca dedujejo, lahko pa varčevalec že ob sklenitvi zavarovanja oz. kadarkoli kasneje določi upravičenca za primer smrti.

Pri Modri lahko pokojninsko zavarovanje sklenete hitro, kar prek spleta, in sicer tukaj.

Sveža upokojenka

Ena od uporabnic, se je pravkar upokojila, je vprašala: »Vem, da imam nekaj pri vas. Mi je delodajalec plačeval za pokojnino. Kaj moram zdaj narediti, da dobim izplačano?«

»Če imate privarčevanih več kot 5.120 €, vam pripada izplačilo v obliki pokojninski rente. Izbirate lahko med več različnimi oblikami izplačil, med katerimi so tudi t. i. pospešene rente, za katere je značilno, da večji del privarčevanih sredstev dobite izplačanih v prvih letih izplačevanja, po izteku pospešenega obdobja pa do konca življenja prejemate nižja izplačila,« ji odgovarja Mojca Trkman.

babica | Avtor: Profimedia Profimedia
Svetuje, da pokliče svetovalce Modre na 080 23 45 ali jim napiše sporočilo na info@modra.si. »Po pogovoru s svetovalci vam bomo pripravili informativne izračune rent, ki vam bodo najbolj ustrezale in boste med njimi lahko izbirali. Izračune, skupaj z navodili o nadaljnjih korakih, vam bomo poslali po pošti, da si jih boste lahko v miru pogledali in se odločili za izplačilo, ki vam bo najbolj ustrezalo,« dodaja.

Glede na razmere se lahko zdaj dogovorite tudi za online srečanje, na katerem se vam bo eden od svetovalcev pridružil prek kamere (tukaj lahko rezervirate svoj termin).

Zavarovanje pravne zaščite ARAG

Uporabniki so veliko spraševali tudi o zavarovanju pravne zaščite ARAG, ki omogoča zavarovanje pred visokimi odvetniškimi in drugimi sodnimi stroški.

Do 31. maja 2021 je ARAG plačal stroške odvetniških storitev že 45.551 zavarovancem. Zavarovanje se lahko sklene v obsegu, ki je za posameznika najpomembnejši, osnovnemu paketu Varnost se lahko doda tudi zavarovanje drugih področij, na katerih bi lahko potrebovali pravno zaščito: Služba, Nepremičnine, Družina, Promet.

Enega od uporabnikov so zanimali razlogi, zakaj bi se povprečna oseba sploh odločila za zavarovanje pravne zaščite.

Mojca Trkman mu je v odgovoru predstavila nekaj primerov povprečnih strank.

Primer 1:

Zavarovalki je podjetje izdelalo fasado. Ker delo ni bilo kakovostno opravljeno in hkrati tudi ni bilo pravočasno zaključeno, je storitev reklamirala in izvajalec je znižal račun. Kasneje je izvajalec vložil izvršbo zaradi neplačila računa. Zavarovalnica ARAG v takem primeru plača odvetniške in sodne stroške za ugovor na izvršbo ter za zastopanje v postopku o izvršbi.

Primer 2:

Zavarovalka se je poškodovala v zabaviščnem parku v Nemčiji. Od lastnika zabaviščnega parka oz. od zavarovalnice, kjer ima zabaviščni park zavarovano odgovornost, zavarovalka (prek nemške odvetniške pisarne) uveljavlja odškodnino za materialno in nematerialno škodo. Zavarovalnica ARAG je že plačala stroške izvedeniškega mnenja, na koncu postopka bo plačala še odvetniške stroške in stroške sodišča.

Primer 3:

Zavarovalčev mladoletni sin se je poškodoval v športnem centru, kjer je bilo organizirano druženje. Zavarovalec je vložil odškodninsko tožbo zoper organizatorja druženja. Zavarovalnica ARAG je že plačala sodno takso za vložitev tožbe. Ko bo zadeva pravnomočno zaključena, bo zavarovalnica ARAG plačala še ostale odvetniške in druge stroške postopka, kot bo to izhajalo iz pravnomočne sodbe.

Več o zavarovanju pravne zaščite ARAG

Obenem je Mojca Trkman opozorila, da zavarovanja ARAG ne moremo sklepati za nazaj, torej za dogodke, ki so se zgodili pred začetkom zavarovanja. Zavarovanje ima t.i. čakalno dobo, ki se razlikuje glede na paket zavarovanja. V času od začetka zavarovanja do poteka čakalne dobe namreč zavarovalnega varstva ni.

Odgovori na najpogostejša vprašanja o zavarovanju pravne zaščite so na voljo tukaj.

Mojca Trkman je eni od uporabnic tudi razložila, kaj sploh pomeni zavarovanje pravne zaščite: »Zavarovanje pravne zaščite, imenovano tudi zavarovanje stroškov postopka ali preprosto zakonsko zavarovanje, je posebna zavarovalna vrsta, ki olajšuje dostop do prava in pravičnosti z zagotavljanjem pravnih nasvetov in kritjem pravnih stroškov spora, ne glede na to, ali gre za zadevo, ki jo vloži zavarovalec sam ali nekdo proti zavarovalcu.«

Zavarovalnice s pravnim varstvom tako krijejo stroške, ki nastanejo v primeru nepredvidene pravne zadeve. Ti stroški običajno vključujejo odvetniške in sodne takse, stroške prič, stroške prevajanja ali honorarje strokovnjakov.

Za več zanimivih vprašanj in odgovorov obiščite arhiv Javne tribune TUKAJ.