Uporabno
5599 ogledov

Druga generacija zelo priljubljene toplotne črpalke LG Monobloc S – še tišja in učinkovitejša

Oglasno sporočilo Dines
Gigant LG je predstavil najnovejšo različico toplotne črpalke zrak/voda Therma V Monobloc z imenom Therma V R32 Monobloc 'S'. Črka 'S' po navedbah proizvajalca pomeni 'Silence' in 'Supreme', kar poudarja nizko raven hrupa in izjemno zmogljivost naprave.

LG navaja, da je že prva izvedba toplotnih črpalk LG Therma V Monobloc na evropskem trgu dosegla velik uspeh, saj se je prodaja toplotnih črpalk LG Monobloc v letu 2021 potrojila v primerjavi s prejšnjim letom. Novi model tako kot prvotna različica v enem modulu združuje notranje in zunanje komponente, v čemer se ta tip toplotne črpalke razlikuje od »klasičnih« split oz. ločenih sistemov. Poleg tega je priključen samo na cevi za vodo, zato cevi za hladilno sredstvo niso potrebne.

Oglasno sporočilo | Avtor: Dines Dines

Komponente vodnega sistema, kot so izboljšani ploščati toplotni izmenjevalnik, ekspanzijska posoda, vodna črpalka, senzor pretoka, senzor tlaka, ventil za odzračevanje in varnostni ventil, so vse po vrsti predhodno nameščene v zunanji enoti. Toplotna črpalka Monobloc 'S' zagotavlja odlično zmogljivost ogrevanja, zlasti pri nizkih temperaturah okolice, hkrati pa zmanjšuje izpuste ogljika z uporabo hladilnega sredstva R32. Primerna je tako za objekte z talnim ogrevanjem kot tudi radiatorskim ogrevanjem.

Ne glede na vrhunsko specifikacijo obstoječega modela, novosti v novem modelu »S« obsegajo vgrajene senzorje pretoka in tlaka vode za spremljanje vodnega krogotoka v realnem času, napredno krmiljenje vodne črpalke, izboljšano logiko drugega krogotoka, energetski nadzor ocenjene porabe energije, napredno upravljanje cirkulacijske črpalke tople sanitarne vode ter povezljivost MODBUS.

 

Nova naprava Monobloc 'S' je opremljena z novim naprednim daljinskim upravljalnikom, ki podpira številne funkcije. Gre za estetsko dovršen 4,3-palčni barvni LCD-zaslon, uporabniku prijazen vmesnik, ki zaradi grafične podobe in strukture menija omogoča preprosto uporabo, omogoča preprosto nastavitev urnika in namestitvenega programa ter omogoča nadzor porabe energije brez vmesnika oz. števca za zagotavljanje podatkov o ocenjeni porabi energije. Spremljate lahko ne le temperaturo vodnega krogotoka, temveč tudi pretok in tlak. Te informacije monterjem, kot tudi uporabnikom zagotavljajo zanesljivejše podatke za namestitev in vzdrževanje. 

Že prvotna različica ni bila glasna, LG pa navaja, da je nova različica 'S' še tišja, saj izpolnjuje zahteve najbolj striktnih držav o sprejetem sklepu hrupnosti tovrstnih naprav, kot so Švica, Nemčija, Nizozemska itd. Eno ventilatorski modeli, kapacitet 5, 7 in 9kW delujejo 4 metre od naprave pri neverjetnih 35 dB, dvo ventilatorski 12, 14 in 16kW modeli pa dosegajo enak rezultat pri oddaljenosti 5 metrov.

Oglasno sporočilo | Avtor: Dines Dines

Nova različica LG Monobloc v zunanji enoti ponuja dodatno izolativnost, katera pripomore k manjši hrupnosti kompresorja, nov toplotni izmenjevalnik s črnimi rebri, nov senzor pretoka vode in nov senzor vodnega tlaka. Obstaja tudi možnost dograditve električnega grelnika z močjo 3 kW ali 6 kW, ki se vgrajuje ločeno od naprave, v kurilnico in ni serijsko vgrajen v napravo.

Z uporabo LG-jeve tehnologije ThinQ lahko lastniki naprav LG na daljavo, preko pametnega telefona spremljajo in upravljajo svojo toplotno črpalko Monobloc LG kadarkoli iz kjerkoli. Ob nakupu je cenovno dostopen modul za upravljanje na daljavo potrebno dokupit, ker ni serijsko vgrajen v napravo. Tehnologija ThinQ deluje tudi z glasovno aktivacijo z Google Home, Alexa itd.

 

Enota ima sezonski koeficient učinkovitosti SCOP do 4,67 (uporaba v povprečnem podnebju/pri nizkih temperaturah) in energetsko oceno A+++. Koeficient učinkovitosti COP se dvigne do 4,9 (zunanja temperatura 7 °C/temperatura izstopne vode 35 °C) in lahko po potrebi zagotovi temperaturo izstopne vode 65 °C ter zagotavlja delovanje do -25°C. Enota pri -7°C zunanje temperature še vedno zagotavlja 100% kapaciteto pri izhodni vodi 50°C ter pri -15°C, izhodne vode 35°C. Te parametri uvrščajo toplotno črpalko LG Monobloc v sam vrh po zmogljivosti.

Oglasno sporočilo | Avtor: Dines Dines

Pri uvozniku in distributerju za Slovenijo, podjetju Dines d.o.o. so izjavili: »Nahajamo se v zanimivem obdobju za toplotne črpalke in tudi za podjetje LG, saj opažamo izjemno povečano zanimanje in prodajo naših uveljavljenih naprav Therma V. Lansiranje nove naprave Monobloc 'S' nam daje dodaten zagon, saj lahko ponudimo vodilno napravo v tem segmentu.«

»Za novo napravo že opažamo veliko zanimanje investitorjev, ki želijo najti najboljšo možnost za projekte ogrevanja iz obnovljivih virov. V novi napravi opažajo prisotnost najnovejših razvojnih trendov, ki jih bomo lahko uporabljali še naprej v prihodnosti.« 

Eko sklad | Avtor: Eko sklad Eko sklad
Za toplotno črpalko LG Monobloc »S«, je možno pridobiti subvencijo EKO Sklada, v višini 20% investicije oz. do 1000€ v primeru novogradnje oz. dograjevanja obstoječega sistema, ter 40% investicije oz. do 2500€ v primeru menjave stare kurilne naprave. Od 1.3.2022 ste do subvencije za toplotno črpalko opravičeni tudi občani mestne občine Ljubljana. 

Dines | Avtor: Dines Dines
Več o toplotnih črpalkah LG Monobloc in Monobloc »S« si lahko preberete na spletni strani uvoznika in distributerja za Slovenijo, podjetja Dines d.o.o., https://dines.si