Uporabno
2517 ogledov

Duša doma, za katero si je treba vzeti čas

Kuhinja
1/10
arhiv Alples
Na vprašanje, kateremu prostoru so pri opremi doma namenili največ pozornosti, bo večina brez pomisleka odgovorila: kuhinji.

Že v antični Grčiji so bili prostori v hiši organizirani okoli kuhinje. Prostor so ji namenili na osrednjem pokritem dvorišču, atriju, okoli katerega so bile razporejene sobe. Bistvo nekaterih navad se skozi zgodovino ohrani, spremenijo se le zasnove, oblike, materiali, organiziranost, v ospredje stopijo nove tehnologije.

Tako kuhinja tudi v sodobnem bivanju ostaja središče vsakega doma, lahko rečemo, njeno srce. Ostala je pomemben del osrednjega bivalnega prostora, kjer se povezuje z jedilnico in dnevno sobo. Ni le prostor za pripravo hrane, temveč središče druženja, preživljanja prostega časa. Redko kje, največkrat le v starejših hišah in stanovanjih, je kuhinji še vedno odmerjen ločen prostor.

Kuhinja | Avtor: arhiv Alples arhiv Alples
Nič nenavadnega ni, da zasnovi in opremi kuhinje namenjate največjo pozornost. Izpolniti mora veliko vaših zahtev in pričakovanj. Poleg estetske note, saj je kuhinja prva, ki jo vsak opazi ob vstopu v bivalni prostor, mora izpolniti tudi svoj osnovni namen, preprosto, prijetno in učinkovito pripravo hrane. Pri izbiri kuhinje morate zato razmisliti o sto in eni malenkosti in si vzeti dovolj časa, če želite, da bo naslednjih 10 in več let izpolnjevala oba vidika.

Tradicija, kakovost in estetika

Pred vami ni lahka naloga, zato se je za nasvet in pomoč vsekakor dobro obrniti na izkušenega strokovnega svetovalca in izbrati proizvajalca kuhinj z dolgoletno tradicijo. V podjetju Alples, kjer se lahko pohvalijo s 65-letno tradicijo, lahko dobite oboje. Del poti do nove, kakovostne kuhinje, boste morali opraviti sami, najtežji del, pa bodo namesto vas opravili njihovi strokovni prodajni svetovalci. Le oni vas lahko opozorijo na vse podrobnosti in preprečijo, da bi pri izbiri in zasnovi naredili napako ali na kaj pozabili.

Začne se pri izmeri prostora, ki ga boste namenili kuhinji. Pri Alplesu poudarjajo, da morate izmere narediti natančno, ugotoviti ali so koti res pravokotni, v skico vrisati električno in vodovodno napeljavo, izmeriti razdalje do oken, vrat, jedilne mize ali drugega pohištva v prostoru. Da bi vam to šlo lažje od rok, so pripravili natančna navodila. Pred izdelavo vaše kuhinje, pa Alplesovi monterji prostor še enkrat natančno izmerijo.

Kuhinja | Avtor: arhiv Alples arhiv Alples
Kuhinje, izdelane po meri

Vsak prostor je namreč unikaten, zato so tudi njihove kuhinje takšne. Potem ko izberete vam najbolj všečno in primerno, jo bodo izdelali povsem po meri vašega prostora in željah, saj je izbira različnih elementov, materialov, ročajev, pultov, barv in dodatkov res velika.

V Alplesu lahko namreč izbirate med veliko različnimi kuhinjami v različnih slogih. Minimalisti se bodo lahko odločili za sodobni slog ravnih, izčiščenih linij, s frontami visokega sijaja, tisti, ki bolj prisegajo na domačnost, bodo izbirali kuhinje v podeželskem, rustikalnem slogu, izbira pa je velika tudi za večne klasike, ki prisegajo na klasične kuhinje. Ne glede na slog, pa lahko izbirate še med različnimi lesnimi dekorji, barvami front, vrstami obdelave, ročaji.

Kuhinja | Avtor: arhiv Alples arhiv Alples
Nikakor ne smete pozabiti na kakovost materialov in okovja pri kuhinji. Alples v svoje kuhinje vgrajuje le najboljše, kajti le tako vam lahko nudijo dveletno jamstvo za celotno kuhinjo. 

Glede na vašo telesno višino, si lahko prilagodite tudi višino delovnega pulta, polna vratca zamenjate s stekleno vitrino, se odločite za klasiko spodnjih in zgornjih kuhinjskih elementov ali za blok, ki sega od vrha do tal, v katerem bo prostor za pečico, hladilnik, izvlečno shrambo, manjše in večje predale z mehanizmom za mehko zapiranja.

Kuhinja | Avtor: arhiv Alples arhiv Alples
Osnova je kuhinjski trikotnik

Kako bodo postavljeni elementi izbrane kuhinje, ki jih nujno potrebujete ali pa preprosto želite, narekujejo pravila, ki jih ne gre kršiti. Osnova vsake kuhinje je delovni trikotnik. Načrtovati bi jo morali po tako imenovanih delovnih centrih: shranjevanje in priprava živil, kuhanje in peka, shranjevanje kuhinjske posode in pripomočkov ter čiščenje posode. Ti delovni centri naj bodo organizirani v enakem zaporedju, kot teče postopek priprave hrane.

Razdalje med njimi morajo biti ustrezne, ne prekratke in ne predolge. Prekratke pomenijo, da bo v kuhinji gneča že, če bosta v njej dva, predolge pa pomenijo, da bomo naredili preveč korakov, zato bo kuhanje utrujajoče ter manj učinkovito in neprijetno. 

Strokovno svetovanje in 3D izris kuhinje

Optimalno razporeditev, kar pomeni, da lahko rečete, kuhinja je ergonomska, boste dosegli s 3D računalniškim izrisom, ki si ga lahko ogledate na računalniku ali pa kar na vašem mobilnem telefonu. Izris vam bo v veliko pomoč, da si boste izbrano kuhinjo lažje predstavljali, hkrati pa zelo preprosto preverili vaše pomisleke in tudi neodločnost. Če niste prepričani o barvi elementov ali pulta, jo izkušeni prodajni svetovalec s pomočjo programa preprosto zamenja, prestavi lahko tudi katerega od elementov, pokaže, kako bi bila videti kuhinja in delo v njej, če izberete drugačne elemente. Na izrisu lahko prikaže tudi osvetlitev, tisto, ki je nujna za kakovostno delo, in tisto, ki je ambientalna in namenjena predvsem ustvarjanju vzdušja.

Kuhinja | Avtor: arhiv Alples arhiv Alples
Glede na razpoložljiv prostor in vaše želje, kuhinjo lahko postavite v obliki črke L ali U, ali pa je morda najboljša rešitev kuhinjski otok. Ta v zadnjem času izjemno priljubljen, in roko na srce, tudi zelo funkcionalen element, boste izbrali, če imate dovolj prostora. Podaljšate ga lahko tudi v jedilni pult ali celo mizo in tako dobite prijeten prostor za druženje med kuhanjem.

A to še ni vse. Alplesovi strokovni svetovalci svetujejo tudi o opremi jedilnice in dnevne sobe, kar je v odprtih bivalnih prostorih še kako pomembno. Jedilnica naj bi bila nadaljevanje kuhinje in naprej opreme dnevne sobe. To sicer ne pomeni, da mora biti vsa oprema enaka, mora pa se skladati in smiselno zaokrožiti prostor.

Kuhinja | Avtor: arhiv Alples arhiv Alples

Kakovostna, ergonomična in oblikovno dovršena kuhinja je vaša dragocena investicija v prihodnost, zato zaupajte le najboljšim.

V Alplesu vas vabijo, da obiščete njihovo spletno stran https://www.alples.si/sl/, pregledate izjemno ponudbo vrhunskih kuhinj po ugodnih cenah, se naročite na posvet ali obiščete njihov najbližji razstavni salon. Lahko jih tudi pokličete na telefonsko številko 04-51-18-304 ali jim pišete na alples@alples.si