Uporabno
3971 ogledov

Dvojezičen vrtec in šola v Ljubljani

IES mednarodna šola
1/5
O. A.
O IES Ljubljana mednarodni šoli smo se pogovarjali z ravnateljico Katharine Knott.

Zakaj sta vaša šola in vrtec tako posebna?

Naša šola je poseben kraj. Prva stvar, ki jo vsi obiskovalci opazijo, je lepa nastanitev. Čeprav smo od ljubljanskega obroča oddaljeni le minuto vožnje, je tu zelo mirno in obdano z zelenjem. Naši otroci lahko tu varno hodijo po okolici, se igrajo v gozdu, na travnikih in vrtu.

Druga stvar, ki jo obiskovalci hitro opazijo, je čudovito vzdušje. Stene so polne otroških izdelkov in umetnin, učitelji so prijazni in profesionalni, otroci pa zelo veseli. Tu je lepo in prijetno.

IES mednarodna šola | Avtor: O. A. O. A.
Tretja stvar, ki naredi našo šolo edinstveno, je naš kurikulum. Ta je poseben na dva načina. Za začetek smo res prava dvojezična šola. To pomeni, da se ne učimo jezika, pač pa se učimo z jezikom. Naša šola otroke uči matematiko, zgodovino, znanost, likovno umetnost kot vsaka druga šola. Ampak se pol tedna učijo teh znanj v angleškem, pol pa v slovenskem jeziku. Naši mlajši učenci imajo ob sebi ves čas učitelje za oba jezika. Vsi naši učitelji imajo za materinščino slovenščino ali angleščino.

Drugi način pa je ta, da smo akreditirana mednarodna šola Baccalaureate World School, ki uporablja učni načrt PYP od tretjega leta starosti naprej. Ta je zasnovan prav za mednarodne šole in se uporablja po celem svetu. Njegov namen je, da ustvari globalne državljane, ki razumejo lokalna, državna in mednarodna vprašanja ter imajo razvite ključne spretnosti sodelovanja z drugimi, kritičnega razmišljanja in ustvarjalnosti, ki jih današnji kadri potrebujejo. Naše otroke spodbujamo k raziskovanju, poizvedovanju in pravemu učenju. Naši otroci so navdušeni nad učenjem!

Zadnja stvar, zaradi katere je naša šola posebna je, da smo del izobraževalne skupine IES/SEK, ki je pravkar praznovala 125 let delovanja.

Komu sta vrtec in šola namenjena?
V naši šoli imamo otroke slovenskih in mednarodnih družin. Naši slovenski starši so zelo veseli, da njihovi otroci poglobljeno poznajo angleščino, so tako pripravljeni na tujino, ob tem pa se učijo tudi svojega maternega jezika in svoje kulture. Naši starši otrok iz mednarodnih družin pa cenijo povezavo s Slovenijo, ki jo daje naša šola z jezikom in prijateljstvi. Pri nas imamo otroke, stare od 11 mesecev do osmega leta starosti, vsako leto pa dodamo še en razred. V jeseni bomo imeli četrti razred za otroke stare od osem do devet let.

IES mednarodna šola | Avtor: O. A. O. A.
Kakšna je cena?
Naša cena se začne pri 7.300 evrih za otroke v vrtcu. Imamo pa tudi poldnevni popust.

Bodo torej pri vas lahko otroci končali celo osnovno šolo?
Da. Širimo se vsako leto, sčasoma si želimo pokriti starostno obdobje za celo osnovno šolo.

Je slovenščina v enakovrednem položaju?
Pri nas je poučevanje v angleščini enakovredno poučevanju v slovenščini. V osnovni šoli se otroci pol tedna učijo v slovenščini in pol v angleščini. V vrtcu so otroci ves čas ob osebi, ki govori slovensko in ob osebi, ki govori angleško.

Ali nudite kakšne dodatne storitve kot pomoč staršem, ki so polno zaposleni?
Šola je odprta vsak dan med 7.30 in 17.00. Za najmlajše smo odprti vsak dan, razen ob državnih praznikih. Za starejše otroke imamo cenovno ugodno oskrbo med počitnicami in poleti v juliju ter avgustu.

Od kdaj delujete v šoli?
S šolo sodelujem od leta 2017 in smo v tem kratkem času že veliko dosegli. V tem času smo pridobili status IB svetovne šole, pridobili status mednarodne šole pri ministrstvu za šolstvo in povečali naše številke. In še vedno napredujemo zelo hitro. Lahko iskreno rečem, da obožujem svojo službo. Slovenija mi nudi visoko kakovost življenja, moja šola pa je srečen in razburljiv kraj za delo. Končno je tudi poletje tukaj … Le česa bi si še lahko želela.

Več o šoli TUKAJ.