Uporabno
2774 ogledov

Edini zobozdravnik v Sloveniji, ki odstranjuje amalgamske (črne) plombe z inovativno Airnergy metodo

Sowelo, plobma, zobje, amalgam Sowelo
Amalgamske plombe so še vedno eden izmed najbolj kontroverznih in na nek način tudi ironičnih virov živega srebra, ki ga lahko najdeš v svojem telesu – seveda le, če si še zmeraj ponosen lastnik ali lastnica amalgamske plombe.

Na kaj moraš pomisliti, preden se odločiš za menjavo amalgamske plombe?

Amalgam je zlitina, ki v 50 % sestoji iz živega srebra in ki ima na tvoje zdravje precej negativne učinke. Tudi druga polovica sestavin v amalgamski plombi je sestavljena iz težkih kovin, kot so na primer srebro, kositer, baker in cink. Tako za živo srebro kot tudi za težke kovine je dan danes dokazano, da na človeško telo vplivajo precej slabo.

Prevelike količine živega srebra v tvojem telesu se lahko kažejo tudi kot anksioznost ali depresija, razdražljivost, tesnoba, pri nekaterih posamezniki pa so se pojavile celo težave s spominom, pomanjkanje energije, bolečine v mišicah in težave z vidom.

Nekaj znanstvenih podatkov o tem, zakaj amalgamske plombe niso najboljša izbira

Sowelo, plobma, zobje, amalgam | Avtor: Sowelo Sowelo

Kljub vsemu pa amalgam za izdelavo zalivk v zobozdravstvu uporabljamo že desetletja. Gre namreč za zmes, ki jo lahko zobozdravniki zelo enostavno in dobro oblikujemo, strdi pa se sama od sebe. Kljub temu se dan danes soočamo z vse več povpraševanja po menjavi amalgamskih plomb z belimi plombami. Znanstveni podatki namreč kažejo, da:

  • je amalgam pri posameznikih z amalgamskimi plombami največji vir živega srebra v telesu;
  • imajo posamezniki z amalgamskimi plombami toksične koncentracije živega srebra v možganih in ledvicah;
  • se živo srebro v možganih lahko nahaja od nekaj let pa vse do nekaj desetletij, kar pomeni, da se vsebnost živega srebra v tkivih počasi povečuje do toksičnih koncentracij;
  • je živo srebro za celice tudi do 10-krat bolj toksično od svinca.

Več kot razvidno je torej, da imaš kar nekaj razlogov za odstranitev oziroma menjavo amalgamskih plomb. Med njimi lahko vsekakor izpostavimo higieno, (ne)estetski izgled in toksičnost živega srebra.

Ustna higiena je ob amalgamskih plombah nekoliko otežena

Verjetno si, tako kot vsi, želiš zdravih in belih zob. Zato lahko že takoj izpostavimo ustno higieno, ki je lahko v primeru amalgamske plombe nekoliko otežena. Amalgamske plombe se na hladnem krčijo bolj, kot se skrči zob. Zato v nekaj letih med plombo in zobom nastane špranja. V to špranjo se bodo naselile bakterije, ki jih tudi z zelo doslednim ščetkanjem in drugo kvalitetno ustno higieno ne bo mogoče odstraniti in na zobu se bo ponovno pojavil karies.

Krčenje amalgama in zoba ne sovpada, zato na zobu nastanejo poke

Na drugi strani se amalgamske plombe ob uživanju tople hrane in pijač raztezajo bolj, kot se razteza zob. Zaradi tega v zobu nastanejo napetosti in kasneje poke, ki lahko vodijo v to, da bo tvoj zob zaradi vnetja živca skozi čas propadel in ga bo potrebno zdraviti.

Neestetski izgled in toksičnost amalgama – zadevi, ki ju ne smeš kar odmisliti

Eden izmed najpogostejših razlogov zaradi katerega se stranke odločajo za menjavo amalgamske plombe pa je toksičnost živega srebra. Poleg toksičnosti živega srebra stranke velikokrat zmoti dokaj neestetski izgled amalgamskih plomb, ki jih zato z veseljem zamenjajo z belimi plombami. Bela plomba, ki nadomesti amalgamsko, je namreč veliko bolj estetska in v ustni votlini komaj opazna. Poleg tega bela plomba ne more motiti pri ugrizu, saj v zobozdravstvu poskrbimo, da je le-ta ravno prav visoka.

Previdnost pri menjavi amalgamske plombe ni odveč

Sowelo, plobma, zobje, amalgam | Avtor: Sowelo Sowelo

Do sedaj je več kot jasno, da je razlogov za odstranitev amalgamske plombe več kot le nekaj. Vendar je potrebno biti pri zamenjavi amalgamske plombe izjemno pazljiv, saj se pri njeni menjavi v okolico sproščajo majhni delci živega srebra, ki jih lahko vdihnemo, pa tudi nekoliko večji delci, ki jih lahko pogoltnemo.

Pri Sowelo veliko pozornosti namenjamo temu, da izpostavljenost delcem živega srebra kar se le da zmanjšamo – vse od uporabe gumijastega opna do inovativne Airnergy naprave, ki Vam med posegom dovaja svež zrak.

Z opnom zobe izoliramo od ustne votline in s tem onemogočimo delcem amalgama, da bi le-ti vstopili v telo. Amalgamsko plombo skušamo razrezati na čim večje kose, tako, da je možnosti za raznos težkih kovin v okolje in v telo čim manjša. Če bi na primer amalgamsko plombo brusili, bi pri tem nastajali delci različnih velikosti, ki bi jih lahko vdihnili v pljuča ali pa pogoltnili.

S čim bomo amalgamsko plombo zamenjali?

Sowelo, plobma, zobje, amalgam | Avtor: Sowelo Sowelo

Amalgamsko plombo bomo zamenjali z belo plombo. Izdelava bele plombe je minimalno invaziven poseg, ki vključuje le poškodovane dele zoba, zdrave dele zoba pustimo nedotaknjene. Belo plombo izdelamo v barvi, presevnosti in ostalih anatomskih značilnostih zoba – izgledal bo kot vaš.

Si tudi ti želiš zamenjave tvoje amalgamske plombe? Piši nam po e-pošti ali nas pokliči po telefonu in z veseljem ti bomo pomagali z dodatnimi informacijami. Ker se v našem zobozdravstvu zavedamo, da je strah pred zobozdravniki marsikje še zmeraj prisoten, se še posebej trudimo, da se stranke pri nas počutijo varno in prijetno. Potrudimo se, da je postopek neboleč, stranko pa ves čas vodimo skozi zdravljenje zoba in druge postopke, ki jih izvajamo.