Uporabno
1136 ogledov

Eko pridelava zahteva veliko truda, srčnosti in ročnega dela

Ministerstvo za kmetijstvo, Sanja Ministerstvo za kmetijstvo
Globalizacija hrane je v zadnjih letih v nizkocenovne trgovske centre prinesla ogromno sadja in zelenjave, ki je škropljena s pesticidi in umetnimi barvili. Zato je zdaj bolj kot kadarkoli pomembno, da vemo, kaj kupujemo in kje.

Potrošnica ekološke hrane, Suzana Vurunić je zaupala, zakaj izbira dokazano kakovostno hrano in kako to vpliva na njeno življenje in družino. 

Zakaj so ekološka živila višje prehranske vrednosti in kaj vam zagotavlja, da so živila res EKO?  

Ekološka živila kupujem v trgovini in sem pozorna na način pridelave, oznake “eko” in sestavine, ki jih uporabljajo za proizvodnjo. Kupujem pa tudi na tržnici pri ponudnikih, ki imajo certifikate in ustrezne oznake. Takim izdelkom zaupam, da so pridelani oziroma predelani na okoljsko sprejemljiv način in brez uporabe pesticidov ter ostalih zame nesprejemljivih sredstev. Vse to mi daje zagotovilo, da je hrana zame in za mojo družino res zdrava.  

Torej vam znak EKO s pripisom “Kmetijstvo Slovenije” vzbuja zaupanje, da je bilo živilo pridelano ali predelano po ekoloških metodah, brez pesticidov, aditivov, GSO … Je za vas pomembno, da imajo kmetje na ekološki tržnici, ali če nabavljate neposredno pri njih, ta certifikat in tudi želite, da vam ga pokažejo? 

Da, to mi je zelo pomembno. Ne gre za nezaupanje, ampak za transparentnost informacij, ki so nam na voljo. Vsak kmet pa rade volje pokaže certifikat, če ga vprašam. Sicer pa je že tako ali tako izobešen na vidnem mestu na stojnici ali na kmetiji. 

Sadje in zelenjava | Avtor: Profimedia Profimedia

Navajeni ste kupovati pri ekoloških kmetih po vsej Sloveniji, kamor vas zanese službena ali zasebna pot. Ali vam je pri tem zemljevid ekoloških ponudnikov na spletni strani nasasuperhrana.si v pomoč? 

Seveda. Ko se nekam odpravimo na izlet, si pogledam, katere ekološke kmetije so v kraju, kamor gremo, in tam opravimo nakup. 

Kako pomemben je za vas pri izbiri ekološkega živila okoljski vidik? 

Zelo. Predvsem rada vidim, da je bil izdelek pridelan in izdelan v bližini, torej v lokalnem okolju. To pomeni, da je bil zelo kratek čas ali pa sploh nič časa skladiščen, da je prišel na našo mizo po najkrajši poti in da zato vsebuje več hranljivih snovi. Pomembno mi je tudi, da so izdelki v papirnatih ali steklenih embalažah, saj jim to daje dodano okoljsko vrednost. 

Ekološki izdelki so praviloma nekoliko dražji od konvencionalnih. Ali to drži in če da, s čim upravičujete višjo ceno?  

Večinoma so res, ampak se zavedam, da takšen način pridelave in izdelave zahteva veliko truda in srčnosti ter ročnega dela, kar ne omogoča cenovne konkurenčnosti serijskim izdelkom. Izdelki so polnega okusa in zdravi, zato z veseljem primaknemo kak evro več, če to pomaga ohranjati slovensko ekološko pridelavo in predelavo.