Uporabno
5293 ogledov

Evropska kartica ni pokrila 2.422 evrov stroškov

cerkve Santorini, Grčija Profimedias
Moški je med dopustom na trajektu na poti iz Grčije proti Italiji doživel možgansko kap. Tako so mu pomagali.

Najbrž ste že slišali, da Evropska kartica v tujini ne zadostuje. Modra kartica je seveda ob potovanju v druge evropske države nujna, ne bo vam pa krila vseh stroškov. Zato je nujno tudi zavarovanje v tujini CORIS. Sklenete ga lahko TUKAJ.

Pred dopustom

Pred dopustom preverite datum na vaši modri kartici. Če je Evropska kartica potekla, ali se bo to zgodilo v roku enega meseca, lahko naročite novo kar brezplačno in prek spleta TUKAJ

Preden se odpravite na zaslužen oddih pa sklenite tudi zavarovanje v tujini CORIS, ki vam lahko prihrani na desettisoče evrov. Nedavno so na CORISU tako pomagali svojemu zavarovancu, ki je na poti v Grčijo na trajektu doživel možgansko kap. 

Izkrcanje je sledilo v najbližjem pristanišču, nato so ga peljali z rešilcem do najbližje bolnišnice, kjer je ostal štiri dni. Sledil je odpust iz bolnišnice in bivanje v hotelu, prevoz z letalom iz Grčije do Benetk in nato še prevoz s taksijem do Ljubljane.

Stroške v bolnišnici in prevoz z rešilcem je pokrila Evropska kartica, medtem ko je še vedno ostalo več kot 2.400 evrov stroškov, ki jih kartica ne pokriva in bi jih zavarovanec moral poravnati iz lastnega žepa, če ne bi imel sklenjenega CORIS zavarovanja v tujini.

CORIS zavarovanje mu je do zadnjega centa krilo taksi prevozi na relaciji letališče - hotel - bolnišnica (110 evrov), tridnevno hotelsko namestitev po odpustu z bolnišnice (247 evrov), letalski prevoz za spremstvo Slovenija - Grčija - Italija (450 evrov), letalski prevoz Grčija - Benetke (1.380 evrov), taksi prevoz Benetke - Ljubljana (210 evrov) in zdravila (25 evrov). Tako je bilo iz naslova zavarovanja za tujino CORIS kritih 2.422 evrov. 

Zato evropska kartica ni dovolj

Če se boste v tujini ponesrečili, boste najverjetneje želeli tudi čim prej domov. Žal evropska kartica ne krije prevoza v Slovenijo.  Strošek prevoza zgolj iz sosednjih držav znaša od 1.500 evrov dalje, stroški so še toliko višji, če dopustujete v oddaljenih državah.

Hrvaška plaža | Avtor: Profimedia Profimedia
Čeprav smo v Sloveniji navajeni javnega zdravstva, so v tujini zasebne klinike in zasebni zdravniki predvsem v turističnih središčih v znatno večjem številu. Evropska kartica ne krije nobenih stroškov pri zasebnih zdravnikih, zavarovanje za tujino CORIS pa vam bo pomagalo tudi tukaj.

Ste vedeli, da vam evropska kartica pogosto ne povrne vseh stroškov? Stroški se povrnejo v višini povprečne cene enakih storitev v Sloveniji. Ker je strošek zdravstvenih storitev v tujini navadno višji, pogosto ni povrnjen v celoti in so lahko vsote vrtoglave.

Evropska kartica ne povrne niti stroškov participacije. Če boste denimo na Hrvaškem hospitalizirani, boste kljub Evropski kartici morali plačati tudi stroške participacije, ki lahko znašajo do 2.000 hrvaških kun, kar je okoli tristo evrov. 

Če potujete le na Hrvaško in imate tam celo prikolico ali vikend, lahko sklenete ugodno celoletno zavarovanje na Hrvaškem. Za ceno ene večerje na morju, si lahko uredite celoletno zavarovanje in se s tem izognete zdravstvenim stroškom, ki vas lahko doletijo v primeru bolezni ali poškodbe. Posamično zavarovanje stane 22, družinsko pa 44 evrov. Sklenete ga lahko kar prek spleta TUKAJ.