Uporabno
6603 ogledov

Evropska kartica ni pokrila stroška, morali so plačati

Umag Profimedias
Gospa je v Umagu doživela epileptični napad, zato je morala nujno v bolnišnico ...

Najbližja bolnišnica je v Izoli. Ker prevoz v domovino na podlagi evropske kartice ni vštet, so želeli gospo peljati v najbližjo hrvaško bolnico v Puli. Gospa je želela hitro do zdravnika, zato so njeni sorodniki prosili, da jih z rešilcem odpeljejo do Izole.

Ker gospa ni imela sklenjenega zavarovanja v tujini, so za prevoz z rešilcem iz Umaga v Izolo plačali 200 evrov. Evropska kartica ji v tem primeru ni pomagala ...

Nujno pred odhodom na dopust

Evropska zdravstvena kartica, ki jo izda Zavod RS za zdravstveno zavarovaje Slovenije (ZZZS) in jo ima vsakdo izmed nas, pogosto ne povrne vseh stroškov. Ti se povrnejo le v višini povprečne cene enakih storitev v Sloveniji.

Poleg tega evropska kartica ne krije vračila denarja za participacije. Če boste na Hrvaškem hospitalizirani, boste kljub Evropski kartici morali plačati še stroške participacije, ki lahko znašajo 300 evrov. 

Evropska kartica ne krije denimo niti morebitnih helikopterskih prevozov, ki so pogosti v gorah. Ne krije stroškov, ki nastanejo v zasebnih klinikah ali prevoza v domovino, kot smo prebrali v zgornjem primeru …

Zato je pred izleti in dopusti v tujini priporočljivo skleniti zdravstveno zavarovanje v tujini z asistenco CORIS. Lahko pa sklenete tudi celoletno družinsko zavarovanje, ki bo stalo manj kot sto evrov. 

Dojenček na dopustu | Avtor: Profimedias Profimedias

Ne le na Hrvaškem

Zavarovanje v tujini za asistenco CORIS je nujno tudi za druge dopustniške destinacije. Slovenka se je odločila dopustovati v čudovitem Egiptu, kjer je doživela nezgodo na plaži. Ob padcu si je zlomila kolk, skupna vrednost stroškov, povezanih z zdravstvenimi storitvami in prevozi, je narasla na več kot 22.000 evrov.

Več kot sto evrov je stal samo prvi pregled zdravnika, reševalni prevoz do bolnišnice je znašal 200 evrov, drugi pregled zdravnika in priprava poškodovanke na let je stala 220 evrov, prevoz do letališča 110 evrov, repatriacija v Slovenijo pred operacijo z air ambulance pa 21.000 evrov. Na srečo je imela sklenjeno Zdravstveno zavarovanje v tujini CORIS , ki je krilo omenjene stroške in poskrbelo, da se je varno pripeljala na operacijo v Slovenijo. Zavarovanje v tujini CORIS lahko dklenete TUKAJ.

Cenovno ugodna letna zavarovanja

Imate na Hrvaškem vikend, prikolico, morda plovilo in zato večkrat na leto potujete k našim južnim sosedom? V tem primeru lahko sklenete celoletno zavarovane na Hrvaškem za vas idealna rešitev. Za ceno porcije ocvrtih kalamarov, krompirčka in bevande si lahko uredite celoletno zavarovanje in s tem izognete zdravstvenim stroškom, ki vas lahko doletijo v primeru bolezni ali poškodbe. Več informacij o celoletnem zavarovanju na hrvaškem najdete TUKAJ.