Uporabno
3792 ogledov

Folna kislina - pomemben dejavnik dobrega počutja vseh v družini

družina Profimedia fotografija je simbolična
Študije kažejo, da ima uživanje priporočenih količin folne kisline v obliki prehranskih dodatkov ali folatov iz živil pozitivne učinke na zdravje in počutje prav vseh starostnih skupin, od mladostnikov pa do starejših, tako za moške kot ženske.

Folna kislina je v vodi topen vitamin iz skupine B z oznako B9, imenovan tudi flacin ali folat. Odkrili so jo v 40. letih prejšnjega stoletja v špinači, vse od takrat pa preučujemo njen pomen za razvoj zarodkov in učinke pri otrocih in odraslih osebah.

Vitamina B9 oz. folne kisline naš organizem ne more sintetizirati sam, zato ga moramo vnesti v telo s hrano ali prehranskimi dopolnili poudarja strokovnjak, prof. dr. Borut Štrukelj, mag. farm.

Za njen pomen ponavadi slišimo v povezavi z nosečnostjo, saj je še posebej pomembna pri nosečnicah. Nujna je namreč za deljenje celic in pravilen razvoj zarodka, predvsem pri tvorbi spojin za delovanje možganov in živčnega sistema. A ne samo pri nosečnicah, pomanjkanje folne kisline ima lahko posledice pri vseh. Kljub temu pa po vsem svetu ugotavljajo, da jo večina odraslih zaužije premalo oz. bi jo morali dodajati k svoji vsakodnevni prehrani.

Zeleno pogosto ni dovolj

zdrava hrana | Avtor: Profimedia Profimedia

Naravno obliko folne kisline, folate, vnašamo v telo preko ustrezne prehrane. “Prisotni so predvsem v zelenjavi (veliko jih je v špinači, stročnicah in brokoliju), v jajcih, nekaj pa jih najdemo tudi v sadju, predvsem citrusih in v govejih jetrih," pravi dr. Štrukelj. Če se prehranjujemo raznoliko, lahko tako vsak dan iz hrane pridobimo okoli 300 mikrogramov folata, kar je za odraslega človeka povsem dovolj.

Vendar pa s kuhanjem ali daljšo hrambo živil lahko uničimo tudi do polovico folatov v njih. Če torej želimo res poskrbeti za zadosten vnos tega pomembnega elementa, so najbolj zanesljiv način prehranska dopolnila s folno kislino. Naš organizem folno kislino tudi lažje vsrka in prebavi ter izkoristi kot folate. “Folna kislina se enakomerno vnese iz prebavil v telo, medtem ko je absorpcija folatov odvisna od kislega okolja, obenem pa so folati bolj podvrženi raznim oblikam nestabilnosti," ugotavlja dr. Štrukelj.

Folna kislina je nepogrešljiva za pravilen razvoj zarodka

Nosečnost | Avtor: Pixabay Pixabay

Če odraslemu človeku zadostuje 300 mikrogramov folata dnevno, kot navaja dr. Štrukelj, pa so potrebe v času zanositve, nosečnosti in dojenja večje. Predvsem v času nosečnosti je zadosten vnos vitamina B9 izredno pomemben. "V času zanositve in celotne nosečnosti folna kislina ščiti plod pred nenormalnim razvojem, ki se lahko kaže v nezaraščenem delu hrbtenjače (spina bifida). Zato naj bodoče nosečnice jemljejo folno kislino vsaj 3 mesece pred načrtovano zanositvijo in med celotno nosečnostjo, obvezno pa vsaj v prvem in drugem trimesečju nosečnosti. Običajen odmerek 400 mikrogramov na dan zadostuje za potrebe nosečnice in plodu," svetuje dr. Štrukelj.

Za dobrobit prav vseh v družini

Folna kislina oz. folat pa igra pomembno vlogo pri vseh starostnih skupinah. Sodeluje v mnogih bioloških procesih v telesu, ki vključujejo sintezo aminokislin, delitev celic, nastajanje krvi in normalno delovanje imunskega sistema.

Pomembna je za razvoj rdečih in belih krvničk; pomanjkanje folata se kaže s povečano stopnjo delitve rdečih in belih krvnih celic in kot megaloblastna anemija (slabokrvnost).

prehlad | Avtor: Profimedia Profimedia

Vitamin B9 omogoča tudi normalno delovanje prebavil in živčnega sistema, ob njegovem pomanjkanju pa se lahko pojavijo tudi hujše zdravstvene težave. "Nizka vrednost folatov v krvi lahko vodi do potencialnih bolezenskih zapletov, kot je povišan homocistein, kar povezujemo s slabšim delovanjem možganov. Predvsem pa je na udaru srčno-žilni sistem, saj povišana vrednost homocisteina lahko povzroči nastanek krvnih strdkov," opozarja priznani strokovnjak.

Bistre in zdrave mlade glave

Izsledki raziskav med dijaki na Švedskem so tako na primer pokazali, da so učenci z višjim dnevnim vnosom folne kisline (okrog 250 do 300 mikrogramov) v povprečju dosegali boljši učni uspeh kot tisti z nižjim vnosom (manj kot 200 mikrogramov). To nakazuje na pomen folne kisline pri delovanju možganov in kognitivnih sposobnostih. V Sloveniji po podatkih NIJZ ugotavljamo prenizki vnos folata - pri otrocih in najstnikih le 50 % priporočenega vnosa. Nekatere države ravno zato, da bi se izognile posledicam pomanjkanja B9, predpisujejo obvezno bogatenje nekaterih prehranskih izdelkov - kot so npr. kosmiči, moka ipd. - s folno kislino. Pri nas tovrstnih predpisov nimamo, zato pri odraščajoči mladini ni odveč poskrbeti za ustrezen vnos folne kisline s prehranskimi dopolnili.

Šola | Avtor: Profimedia Profimedia

Folna kislina pomemben dejavnik zmanjšanja tveganja

Tudi pri starejših je folna kislina zelo pomemben gradnik, ki lahko vpliva na prezgodnje staranje možganov oz. poslabšanje kognitivnih možnosti ter demenco. Na Nizozemskem izvedena raziskava na vzorcu več kot 800 sodelujočih je zabeležila bistvene razlike med udeleženci, ki so dopolnjevali prehrano s folno kislino in tistimi, ki so jemali placebo. Tisti iz prve skupine so namreč izkazovali boljše miselne sposobnosti, boljše pomnjenje ter hitrejše reševanje podanih nalog kot tisti, ki so jemali placebo.

Še en pomemben razlog za zagotavljanje zadostne količine vitamina B9 je dejstvo, da nizek nivo vitamina B9 poveča tveganje za srčno-žilne bolezni. Le-te so v razvitem svetu in tudi pri nas najpogostejši vzrok obolevnosti in smrti.

Depresija | Avtor: Profimedia Profimedia

Poleg zgornjega so študije razkrile tudi, da bolnikom z depresijo pogosto primanjkuje folne kisline. Dodajanje vitamina B9 lahko depresijo ublaži, saj tako zmanjšamo visoke ravni homocisteina, ki negativno deluje na bolezensko stanje. Prav tako naj bi jemanje folne kisline pri ljudeh z nizko ravnijo tega vitamina izboljšalo učinkovitost antidepresivov. Dodajanje folne kisline je zelo koristno tudi pri zdravljenju protina in sindroma razdražljivega črevesja. Domnevajo, da so visoke ravni homocisteina tudi dejavnik pri razvoju osteoporoze, zato folna kislina morda celo pomaga ohranjati čvrstost kosti.

Dopolnilo za vso družino

Razlogov za to, da poskrbite za zadosten vnos folne kisline je torej veliko. Bodisi da načrtujete povečanje družine ali pa le želite poskrbeti za optimalno zdravje in dolgoživost vseh v družini, prehransko dopolnilo s folno kislino bo pri tem zagotovo v dobrodošlo pomoč. Danes, ko si moramo še bolj kot po navadi prizadevati za optimalno stanje našega organizma, močan imunski sistem in čim manj dejavnikov tveganja, je dodatek folne kisline k vsakodnevni prehrani gospodinjstva prav gotovo pametna in dolgoročna poteza.

Prehransko dopolnilo Premama Duo vsebuje vitamine in minerale za ženske pred in med nosečnostjo ter v času dojenja. Med vitamini je tudi folna kislina, ki pripomore k nemotenemu razvoju ploda. Prav tako pa je lahko kot prehransko dopolnilo primerno tudi za vse ostale, od otrok do najstarejših, saj vsebuje kombinacijo vitaminov in mineralov, ki je priporočljiva v vseh starostnih skupinah.