Uporabno
980 ogledov

Globalna digitalizacija: Zakaj bi nam Kazahstan moral biti za zgled?

Freedom Finance Freedom Finance
Globalna digitalizacija: prihodnost fintecha v Evropi in vloga finančnih ekosistemov v svetovnem razvoju na primeru Kazahstana.
Timur Turlov, izvršni direktor Freedom Holding Corp. (NASDAQ: FRHC) o ekosistemu Freedom Finance v Kazahstanu.

Prihodnost kakršne nima še nobena druga država na svetu, je v Kazahstanu že resničnost: digitalne hipoteke, ki jih je mogoče urediti v samo dveh urah brez človeškega posredovanja, možnost nakupa avtomobila prek aplikacije in zavarovalne police, ki se obnavljajo samodejno, tako kot naročnina na Netflix.

Vse to omogoča digitalizacija, ki omogoča napredek v produktivnosti in državna tehnologija, ki je naprednejša kot v Evropi. Kazahstan je država, ki je odprta za integracijo z dobro strukturiranimi osebnimi podatki. Zahvaljujoč temu nam je uspelo zgraditi dobro delujoč ekosistem s samodejnim preverjanjem pristnosti, ki se povezuje z vsemi državnimi bazami podatkov, podatki o prihodkih in kreditno zgodovino vsakega posameznika. Poglejmo v zgodovino in poglejmo, kakšna bo tehnologija v Evropi čez pet let.

Prvič, Freedom Finance Kazakhstan ima najnaprednejši sistem hipotekarnih posojil na svetu. Izvedeli smo, da ni drugega kraja na svetu, kjer bi bilo mogoče tako enostavno in hitro zaprositi za hipoteko kot v Kazahstanu. Z vnosom le nekaj parametrov na spletno stran, vrednosti nepremičnine, višine akontacije in ročnosti posojila, si lahko oseba v samo petih minutah izračuna vrednost kredita. Le tri minute pozneje lahko posameznik dobi uradno odobritev hipoteke, v največ enem delovnem dnevu pa lahko postane lastnik hiše. To smo dosegli s 34 integracijami z državnimi in tujimi službami, zato drugo hipoteko v Kazahstanu ponuja Freedom Finance Bank. Trenutno uredimo približno 50 hipotek na dan, ki jih obravnava majhna ekipa petih ljudi. S tem prihranimo 50.000.000 tenge čistega dobička iz poslovanja na dan: 1.000.000 tenge na transakcijo v primerjavi s stroški odobrtive posojila na običajen način.

Freedom Finance | Avtor: Freedom Finance Freedom Finance

Pri digitalnih posojilih za avtomobile prodajalec in kupec v naši aplikaciji odpreta spletne bančne račune, v okviru katerih lahko v celoti ponovno registrirata lastništvo avtomobila. Avtomobil je samodejno ocenjen, nato pa se takoj prikaže vrednost zavarovanja, kar banka sprejme. Nato za vsako transakcijo dodatno odobrimo transakcijski popust, sorazmeren z boniteto kupca ali prodajalca. Hkrati lahko v samo 5 minutah prek spleta izberete registrsko tablico in pridobite polico avtomobilskega zavarovanja. Trenutno izdamo vsako drugo polico avtomobilskega zavarovanja na kazahstanskem tržišču.

Zaseben segment našega digitalnega ekosistema predstavlja storitev Freedom Finance Life. Razvili smo nov standard življenjskega zavarovanja, ki se v celoti izračuna in izda na spletu, naša zavarovanje kritičnih bolezni Freedom Health pa se sklene z le tremi parametri: individualna številka davčnega zavezanca, številka osebne izkaznica in telefonska številka, pri čemer se mesečno plačilo samodejno obračunava, izplačilo za zavarovane primere pa znaša do milijon dolarjev. Poleg tega vsako drugo letalsko vozovnico, izdano na kazahstanskih spletnih straneh, spremlja naše nezgodno zavarovanje, prvi pa smo uvedli zavarovalni produkt COVID-19 za pravne in fizične osebe in v prvem letu pandemije zavarovali več kot pet tisoč strank. V času karantene je Freedom Finance Life vodil spletni tabor finančnega opismenjevanja za šolarje. Trenutno sodelujemo z vodilnimi šolami pri poučevanju otrok o financah.

Drug pomemben segment v našem ekosistemu je mobilna aplikacija Freedom Finance TraderNet. Poleg rednih bančnih plačil in upravljanja s karticami, aplikacija vsebuje razdelek za naložbe s posodobljeno analitiko, naložbami in dostopom do vašega posredniškega računa, ki ga lahko financirate kadar koli, podnevi ali noči z namenskimi karticami Freedom Finance z možnostjo brezgotovinskega plačila in izplačilom kjerkoli na svetu.

Doseganje teh rezultatov pri izgradnji popolnoma avtomatiziranega in uporabniku prijaznega ekosistema je zahtevalo ustvarjanje določene korporativne kulture z zelo tesno interakcijo med zaposlenimi na različnih področjih. Enako pomembna je tesna interakcija z resornimi ministrstvi v Kazahstanu, vključno s tistimi na strani GovTech. Hitra rast podjetja nam kaže, da se je trdo delo obrestovalo. Konec koncev, če vam uspe rešiti velik problem poslovanja v panogi, lahko podjetje hitro doseže ogromno kapitalizacijo. In sodeč po številu evropskih podjetij samorogov, po zadnjih podatkih jih je sedem, ki presegajo vrednost 10 milijard dolarjev, so stvari v evropski regiji še v povojih. Toda skupaj lahko vidimo, kako se ta prihodnost gradi.

Več informacij na: https://sl.freedom24.com/                                 

O Freedom Finance

Freedom Finance Europe Ltd, aktiven član Evropskega združenja finančnih trgov (AFME) je evropska podružnica Freedom Holding Corp. Preko trgovalne platforme Freedom24.com ponuja Freedom Finance neposreden dostop do transakcij največjih borz na ameriškem, evropskem, ruskem in azijskem trgu.

Več informacij na: https://hr.freedom24.com/