Uporabno
2707 ogledov

Gotovina kmalu stvar preteklosti?

Mastercard Mastercard
Masterindex razkriva plačilne trende in navade Slovencev – gotovini se ne piše dobro, poleg plačilnih kartic jo namreč vedno pogosteje nadomeščajo tudi mobilna plačila.

Kar 80 odstotkov Švedov plačuje brez gotovine. Tako so na dobri poti, da bi postanejo prva država na svetu, ki za svoja plačila ne bo več uporabljala gotovine. Tudi v Sloveniji so brezgotovinska plačila vedno bolj priljubljena, a zaenkrat je njihovo število še nižje od povprečja v članicah EU. Zaupanje v brezgotovinska plačila po podatkih raziskave Masterindex, ki jo vsako leto opravi družba Mastercard®, sicer vsako leto narašča.

Mastercard | Avtor: Mastercard Mastercard

Prednosti brezgotovinskih plačil

Stremljenje k družbi brez gotovine ima sicer več prednosti. Poleg hitrejšega in varnejšega plačila, ki ga omogočajo brezgotovinska plačila, v državah z visokim deležem uporabe plačilnih kartic in mobilnih plačil ugotavljajo upad kriminala, ki je povezan z gotovino – npr. kraje in pranja denarja. Plačilno kartico lahko v primeru kraje ali izgube takoj prekličemo, pri gotovini tega ne moremo storiti. Prav tako so vsa brezgotovinska plačila dokazljiva - imajo pisno sled.

Mnenje Slovencev: Brezstična plačila so hitra, enostavna in praktična

Brezstične plačilne kartice so v zadnjih nekaj letih postale vsakdanje, tako je tudi njihova uporaba vedno bolj pogosta. Raziskava Masterindex je ugotovila, da je kar 46 odstotkov vprašanih svoje nakupe v letu 2019 zaključilo z brezstičnim plačilom. Pred tremi leti je brezstična plačila opravljala še okoli četrtina vprašanih. Z več brezstičnimi plačili je seveda zraslo tudi zaupanje v njih – s 34 odstotkov leta 2017, na 47 odstotkov v letu 2019.

Jeseni se je pri vseh brezstičnih karticah Mastercard®  zvišala limita plačevanja brez avtentikacije s 15 na 25 evrov. "Odločitev finančnih institucij za dvig zneska, ki ne zahteva dodatne avtentikacije, na 25 € dokazuje, da so potrošniki sprejeli tovrstni sistem plačevanja. V podjetju Mastercard verjamemo, da bo trend brezstičnih plačil tudi v prihodnje naraščal v isti meri kot zdaj ali pa še bolj," sporočajo iz podjetja Mastercard®.

Mastercard | Avtor: Mastercard Mastercard
Tudi plačila z mobilnimi telefoni so med Slovenci vedno bolj priljubljena. Skoraj polovica vseh Slovencev za svoje nakupe že uporablja mobilne denarnice (21 odstotkov), Moneto (20 odstotkov), tekstovna sporočila (devet odstotkov) ali druge oblike mobilnih plačil. Pet odstotkov vprašanih svoja plačila opravlja preko aplikacije mBIlls.

 

Pozor prihaja Črni petek!

Kar 70 odstotkov Slovencev med 18. in 55. letom nakupuje prek spleta, ugotavlja raziskava Masterindex. Najpogosteje kupujejo oblačila, obutev in modne dodatke ter elektronske naprave in gospodinjske aparate. Odlično priložnost za nakupe prek spleta nudi Črni petek (Black Friday), ki izvira iz Združenih držav Amerike. V Sloveniji, tradiciji ugodnih nakupov na prvi petek po ameriškem Zahvalnem dnevu (Thanksgiving), sledijo predvsem spletni trgovci ter trgovci, ki svoje izdelke prodajajo tudi prek spletnih trgovin.

Kar 45 odstotkov Slovencev svoje plačilne kartice uporablja tudi za nakup prek spleta. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS) sta glavna motiva za nakupovanje prek spleta časovni in denarni prihranek, skoraj tri četrtine pa pri nakupovanju prek spleta ni imelo težav. 52 odstotkov Slovencev je v prvem četrtletju leta 2019 opravila enega do dva nakupa prek spleta, 33 odstotkov tri do pet, devet odstotkov šest do deset in šest odstotkov več kot deset nakupov.

Mastercard | Avtor: Mastercard Mastercard

Vir: Mastercard® Masterindex, The Fintech Times, SURS in Sweden.se