Uporabno
2739 ogledov

"Grozna izkušnja, ki se ne sme ponoviti"

Klop Profimedia
Vse se je začelo s klopom in šepanjem ...

"Naša Čiča je mestni kuža, ki se s klopi ne srečuje prav pogosto. Zato ob njenem šepanju nisem niti pomislila, da gre za katero od klopnih bolezni, sva pa seveda takoj obiskali veterinarja," se spominja skrbnica osemletne psičke. Po prvem obisku veterinarja nista prejeli prave diagnoze, pač pa navodila, naj psička počiva. Kmalu se ji je stanje poslabšalo, postala je apatična, brez apetita in volje do življenja.

"Bila sem čisto obupana, ko tudi po drugem obisku pri veterinarju nisva prejeli prave diagnoze. Še isti dan sva odhiteli k drugemu veterinarju v mestu, ki je na srečo takoj posumil na klopno bolezen in jo testiral na boreliozo ter erlihiozo. Na obe bolezni je bila pozitivna, hitro smo začeli z dolgotrajnim zdravljenjem," se spominja in dodaja, da je psička na začetku zdravljenja potrebovala celo infuzijo. "Čiči ni bilo takoj bolje, tudi veterinar mi ni dal zagotovila, da se ji bo stanje sploh izboljšalo. Stanje se ji je vidno izboljšalo šele po mesecu in pol, zdaj je Čiča ponovno vesela dama, ki ima rada sprehode in dobro hrano," še pove lastnica. Na sprehodih pa jo zdaj vedno spremlja Tickless MINI.

Psom nevarne klopne bolezni

Klopne bolezni so za naše kosmatince lahko zelo nevarne, celo smrtne. V Sloveniji so najpogostejše borelioza, anaplazmoza (erlihioza) in babezioza. Pri boreliozi se pogosto pojavijo šepanje, vročina, vnetje sklepov, apatičnost, lahko pa jim zaradi borelioze odpovedo celo ledvice.

Tudi pri anaplazmozi je šepanje pogost simptom, bolni psi pa imajo lahko hude prebavne težave in epileptične napade. Hude posledice ima lahko tudi babezioza, pri hujših potekih pride celo do odpovedi ledvic, motenj v delovanju centralnega živčnega sistema, pes lahko brez veterinarske pomoči celo pogine.

Vsekakor se Čičina skrbnica obdobja bolezni in zdravljenja spominja kot zelo stresnega in žalostnega, saj ni vedela, ali bodo njeno kosmatinko sploh rešili. Ker je psička že od malega zelo občutljiva na sredstva v obliki ampul in tablet, teh sredstev ni uporabljala.

Po okužbi Čiča ne zapusti doma brez svojega Tickless odganjalca klopov in bolh, ki je izjemno učinkovit brez uporabe kemikalij.

Naprava ves čas oddaja specifično frekvenco ultrazvoka, ki vpliva na klope in bolhe znotraj dosega valovanja, ki znaša približno dva metra. Ti ultrazvočni valovi onemogočajo delovanje senzoričnih organov klopov in bolh, kar vodi do začasne izgube orientacije, zato ne zaznajo potencialnega gostitelja. Skrb, da bi frekvenca motila ljudi ali druge sesalce, je odveč, saj je ne moremo zaznati.

Rezultati različnih študij

Da je Tickless res učinkovit, so se prepričali že številni pasji skrbniki, njegovo uspešnost pa so dokazale tudi študije uglednih ustanov.

Tickless so prvič testirali na Univerzi v Milanu, kjer je bila dokazana učinkovita zaščita pred klopi in bolhami. Izdelki Tickless so bili testirani leta 2012 v laboratoriju za mikrobiologijo in infekcijske bolezni na univerzi Camerino v Italiji, leta 2018 pa še s strani ameriške VCA Animal Hospital Group, ki predstavlja najboljšo veterinarsko organizacijo na svetu.

Rezultati so pokazali, da je pri živalih, ki so že imele klope ali bolhe, Tickless preprečil poslabšanje, pri nekaterih živalih je celo zmanjšal pojavnost bolh in klopov. Pri tistih živalih, ki pred začetkom študije niso imele bolh in klopov, pa je Tickless preprečil nove infestacije. Dokazana je bila kar 94-odstotna zaščita pred klopi.

Napravi Tickless popolnoma zaupa tudi Alenka Godec, ki jo uporablja zase in za svoji ljubljenki.

Tickless | Avtor: Tickless Tickless

Številne prednosti in dolga življenjska doba

Če izbirate Tickless za svojega kosmatinca, se odločate med dvema različnima izdelkoma, ki ju enostavno pritrdimo na ovratnico ali oprsnico in poskrbimo za preventivo. Če pa so na vašem psu že klopi ali bolhe, ga pred pričetkom uporabe Ticklessa okopajte še s šamponom proti bolham. Klope pa je treba psu kolikor hitro je mogoče odstraniti s pinceto.

Prvi je Tickless Pet, ki ga bodo kužki učinkovito nosili celo sezono klopov, saj bo poskrbel za 6–12-mesečno zaščito po aktivaciji, njegovo območje delovanja je približno 1,5 metra. Idealen je za vse skrbnike, ki sta jim zdravje in varnost psov na prvem mestu, saj nima nobenih škodljivih kemikalij ali nadležnih vonjav. Obenem pa je varen tudi za uporabo pri mladih, starejših, bolnih ali brejih živalih.  

Tickless Pet namestite na ovratnico ali oprsnico in odstranite listek, da aktivirate napravo. Štirje rdeči utripi nakazujejo, da je naprava prižgana, delovanje pa lahko kadarkoli preverite s pritiskom na gumb, saj se nato prižge lučka. Da zagotovite učinkovitost, naj bo naprava veš čas na kosmatincu, odstranite jo le med kopanjem, saj ni vodoodporna.

Tickless | Avtor: Tickless Tickless

Za manjše pse in mačke kupite Tickless MINI, ki ima še večje območje delovanja, in sicer 2,5 metra. Pred prvo uporabo morate napravo polniti vsaj dve uri, bo pa baterija ob polni napolnitvi aktivirana 20 do 30 dni. Njena življenjska doba pa kar pet let. Tickless MINI ima tudi nočno funkcijo – utripanje rdeče lučke bo poskrbelo, da bo vaš kužek tudi v temi bolje viden.

Tickless | Avtor: Tickless Tickless

Vsi izdelki Tickless so na voljo v vseh poslovalnicah:

  • Tosama
  • Lekarna Ljubljana
  • Mr. Pet
  • Na voljo tudi v specializiranih prodajalnah za hišne ljubljenčke, veterinarskih klinikah in ambulantah po Sloveniji.

Do konca maja v spletna trgovina www.vetshop.si s 15% popustom: www.vetshop.si/izdelki?category_id=133