Uporabno
3269 ogledov

Hibridna ljubljenca sodobnih voznic

Toyota Yaris Hybrid Saša Despot
Včasih je veljalo, da je nakup avtomobila moška zadeva. Sodobni časi in potrebe pa kažejo, da imajo zelo pomembno vlogo pri odločanju o nakupu vozila tudi pripadnice nežnejšega spola. Naj gre za nakup družinskega ali drugega avtomobila v gospodinjstvu, pa ženske in moški dajejo različen pomen kriterijem pri odločanju.

Videz še zdaleč ni vse

Če je včasih veljajo, da ženske pri izbiri avtomobila vodi barva, moški pa gledajo predvsem na moč motorja, se tudi tu marsikaj spreminja. Naše bralke smo povprašali, kaj jim je pri odločanju o nakupu novega avtomobila najpomembnejše in na katere stvari so pri nakupu posebej pozorne. Med kriteriji, ki so najbolj pomembni pri izbiri avtomobila, so njihovi odgovori pokazali naslednje:

  • videz je pomemben 56% vprašanih, pri čemer je ta odgovor izbral enak delež moških in žensk;
  • barva je najbolj pomembna le 5% vprašanih (večina teh so res bile ženske);
  • asistenčni sistemi, torej varnost in tehnologija, so najpomembnejši 24% vprašanih (od tega spet večini, 68%, žensk);
  • energent pa je za odločilen kriterij izbralo 15% vprašanih, v enakem deležu moški in ženske.

Toyota Yaris Hybrid | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kaj je torej pomembnejše - videz, zmogljivost, varnost ali morda okoljski vidik? 

Poleg zgornjih štirih najpomembnejših dejavnikov nas je zanimal tudi odnos do hibridov oz. kako pomembna se zdi bralkam prijaznost avtomobilov do okolja, kar pred leti še ni bil pomemben dejavnik. Danes prihaja ta vidik vse bolj v ospredje in celo opredeljuje naš krog izbire, ko se odločamo za novega sopotnika - bomo izbirali med klasičnim pogonom, hibridi ali električnimi avtomobili?

Kot kažejo odgovori, zgolj 6% naših bralk pri izbiri avta ne upošteva oz. ne skrbi vpliv na okolje. Kar 94% jih torej upošteva ta vidik pri nakupu avtomobila, pri tem se polovici od njih zdi ta dejavnik srednje, drugi polovici (47% vseh vprašanih) pa celo zelo pomemben. Te bralke torej dajejo prednost nakupu hibridnega ali električnega avtomobila.

Toyota Yaris Hybrid | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Ženske želijo okretno, varčno in zanesljivo vožnjo

Danes je avto naš spremljevalec praktično povsod. Uporabljamo ga za kratke skoke v mesto, trgovino ali po otroke, torej za urbano, dinamično vožnjo. Hkrati pa se z njim odpravimo na izlet, v naravo ali na daljše potovanje. V obeh primerih pa si, predvsem voznice, želijo varno, udobno, praktično in zanesljivo vožnjo oz. potovanje. Avto naj bo torej dovolj majhen in okreten za vijuganje po mestnih ulicah in parkiranje na majhnem prostoru, obenem pa naj ima dovolj prostora - za nakupe, otroški voziček, morda še družinskega kužka in vse ostale potrebščine. Novi hibridni Toyota Yaris je točno tak spremljevalec, v katerega se ženske ponavadi zaljubijo na prvi pogled. Dovolj majhen, a ravno dovolj velik.

S svojim hibridnim pogonom omogoča poskočno in ekonomično vožnjo po mestnih središčih, na daljših poteh pa ni strahu, da bi ostali brez elektrike. Toyota Yaris Hybrid namreč takoj, ko zazna potrebo, preklopi na bencinski pogon. Tako vam omogoča zanesljivo in varno vožnjo ob nizki porabi.

Za voznice, željne bolj adrenalinske vožnje ter še bolj športnih linij, pa bo prava izbira športna različica C-HR modela, nov C-HR HYBRID GR SPORT. Njegov dinamičen izgled pleni poglede, notranjost in tehnologija pa nudita vse udobje in prednosti najnovejših dosežkov Toyotinih inženirjev.

Toyota C-HR GR Sport | Avtor: Toyota Toyota

Športno preobražen C-HR HYBRID GR SPORT line je prava izbira za energične voznice.

Prijazen, hibridni način vožnje

Več kot 60% naših bralk zna ali bi znalo voziti hibrida. Ta način vožnje se namreč ne razlikuje veliko od klasičnega načina vožnje, preklapljanje z električnega na bencinski pogon pa je samodejno. Velika prednost novega Toyota Yaris Hybrid je tudi v tem, da uporablja električni pogon za kar 80% mestne in primestne vožnje. Medtem ko smo navajeni, da avtomobili v mestu porabijo več in zunaj mesta manj, je pri Yarisu ravno obratno. Električni pogon opravi večino dela pri speljevanju in urbani vožnji v prometnih konicah. Pri večjih hitrostih na avtocesti pa breme prevzame bencinski motor.

Ste vedeli, da je tudi vzdrževanje oz. servis hibridov prijaznejši do lastnika? Tako je, servisi hibridov so pravilom nekoliko cenejši, kar je še en razlog njim v prid. S tem dejstvom, ki vsekakor ni zanemarljivo, namreč ni bilo seznanjeno kar 60% naših bralk.

Toyota Yaris Hybrid | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pozabite na kable!

Polnjenje električnega avtomobila je pogosto eno poglavitnih vprašanj, s katerimi se ubadamo pred nakupom. Sicer v mestih zdaj najdemo že veliko električnih polnilnic, ki pa so ponavadi zasedene, domača polnilnica pa je ravno tako investicija.

Pri Toyotinih hibridih Yaris Hybrid in C-HR HYBRID GR SPORT lahko odmislite te skrbi in pozabite na kable! Ponašata se namreč s t.i. samooskrbnim polnilnim sistemom. To pomeni, da vam baterije ni treba polniti, saj se to dogaja samodejno, ob vsakem zaviranju. Energija, ki nastane ob zaviranju, se torej avtomatično shranjuje v baterijo in tako se avto že med samo vožnjo hkrati tudi polni.

In brez strahu, če je včasih baterija zasedla polovico prtljažnega prostora, pri Toyoti Yaris Hybrid ni te bojazni. Majhna in lahka baterija je skrita pod zadnjimi sedeži in v prtljažniku imate še vedno dovolj prostora za vse vaše stvari.

Toyota C-HR GR Sport | Avtor: Toyota Toyota

Maksimalna varnost s podporo najnovejše tehnologije

Toyotini modeli že od nekdaj veljajo za ene najbolj varnih avtomobilov v svojih razredih in tudi oba hibrida to varnost le še nadgrajujeta. Vsi modeli vključujejo namreč paket Toyota Safety Sense + ADAS (Advanced Driver Assistance System) - gre za najnovejše varnostne sisteme, ki jih vgrajujejo tudi v lexuse.

Poleg kamere za spremljanje prometa in laserskega tipala, je vozniku na voljo tudi radarska pomoč. Digitalni pogled radarja seže kar 250 m pred avto in vas tako opozarja na nevarnost. Avtomobil tudi samodejno vzdržuje varnostno razdaljo in s samodejnim zaviranjem prepreči nalet. Z novim radarskim tempomatom vozi prediktivno in hitrost prilagaja omejitvam. Na vsako samodejno zmanjševanje hitrosti zaradi omejitev pa vas avtomobil predhodno opozori, da tempomatu odobrite zaviranje.

Toyota Yaris Hybrid | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Razvajanja in priboljški za udobnejšo vožnjo

Poleg prijaznosti do okolja, okretnosti in vrhunske varnosti pa je seveda v novem Toyota Yaris Hybrid ter C-HR HYBRID GR SPORT poskrbljeno tudi za maksimalno udobje vožnje. Pomočniki pri parkiranju, samodejno zaviranje ob zaznavi ovire, prikaz informacij v optimalnem vidnem polju voznika - vse to poskrbi za sproščeno vožnjo. Ob tem pa ne pozabimo na priboljške, ki polepšajo in olajšajo življenje.

Vsak Hybrid je namreč serijsko opremljen z multimedijskim sistemom Touch&Go, deljivo samodejno klimatsko napravo in bluetoothom. Zelo dobrodošlo je tudi brezžično polnjenje mobilnega telefona, vrhunski zvočni sistem pa je popoln spremljevalec na izletniški vikend vožnji ali za sprostitev v mestni prometni konici.

Toyota Yaris Hybrid | Avtor: Saša Despot Saša Despot

In nenazadnje, očarata na prvi pogled

Ob vsem naštetem pa nikakor ne moremo mimo dejstva, da sta oba, tako Toyota Yaris Hybrid kot športno osvežen C-HR HYBRID GR SPORT res privlačna in opazna. Videz je še kako pomemben, kot kažejo tudi odgovori naših bralk, in s tema lepotcema boste zagotovo pritegnili številne poglede. Vsak njun detajl je skrbno premišljen. Sta drzna, prefinjena, agilna in dinamična. Zato se na vsaki cesti počutita odlično. S svojo kompaktno, hkrati pa agilno in krepko zunanjostjo pokažeta svojo naravo, ki jo pri Toyoti označijo s konceptom “majhno veliko”. V lični embalaži se skriva velika zmogljivost, varnosti in funkcionalnost. Športen in moderen videz pritegne tako moške kot ženske poglede. Kompaktne zunanje dimenzije so še kako praktične v mestni gneči in ozkih ulicah. Notranjost pa ponuja prostornost in udobje ter užitek v vožnji vsem sopotnikom.

Toyota Yaris Hybrid | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Nova Toyota Yaris Hybrid in C-HR HYBRID GR SPORT sta že ljubljenca mnogih voznic po Evropi in nedvomno bosta navdušila tudi vas.

Rezervirajte svoj brezplačni preizkus in se pustite zapeljati novi, hibridni energiji!