Uporabno
1161 ogledov

Hidroizolacija balkona, terase in ravne strehe

K-TES K-TES
Graditev ali prenova objekta je vsekakor neko doživetje, ki vsebuje ogromno nekih aktivnosti in kreativnosti. Ko se lotimo gradnje ali obnove, je potrebno narediti dober načrt, v katerem zajamemo vse aspekte potrebnih storitev, da bi bil končni rezultat kar najbolj kvaliteten in udoben. Nekatere storitve so nam že takoj asociirane, medtem ko se na določene spomnimo šele tekom procesa. Hidroizolacija je vsekakor ena izmed storitev, katero potrebujemo, če želimo svoj objekt zaščititi pred vdorom vode, zamakanjem, oziroma vlago.

Hidroizolacija v grobem pomeni zaščito gradbenih elementov pred vodo in vlago. Ločimo sicer več vrst hidroizolacij,  izbira pa je odvisna od tega, kaj hočemo zaščititi in za kaj bomo zaščiteno površino uporabljali. S pravilnim postopkom vgradnje, izbiro pravega materiala in primernim številom slojev glede na posebnosti konkretnega objekta zagotovimo neprepustnost za vodo.

Glede na izvedbo, na primer:

  • za vodo neprepustna folija iz bitumenskih trakov, so primerne za kleti in vkopane dele
  • vodoodporni premazi (bitumen ali poliuretanske zmesi), ki so primerni predvsem za kompleksnejše konstrukcijske oblike in sanacije
  • horizontalna, to je hidroizolacija, ki leži vzporedno s tlemi in tako preprečuje vdor kapilarne vlage iz temeljev in tal ter seveda tudi vdor podtalnice
  • vertikalna hidroizolacija, ki je izolacija sten, katere so zasute z zemljo (na ta način preprečuje vdor vlage iz zemlje)
  • postopek izvedbe se razlikuje tudi, če gre za novogradnjo ali pa za obnovo.

Za balkone in terase so najprimernejši materiali poliuretan  in polimercement. Za ravne strehe pa poliuretan, bitumen, PVC in EPDM. Prednost poliuretanske hidroizolacije je trajna elastičnost materiala in ker se nanaša v hladni tekoči obliki jo je možno nanesti tudi na najbolj zahtevna mesta. Primerno tudi za leseno in montažno gradnjo, brez uporabe ognja.

Ne smemo namreč zanemariti vpliva zunanjih temperatur na objekt, kateremu najbolje dolgoročno  kljubujejo trajnoelastični materiali, kot so poliuretanski tekoči premazi HYDROFLEX in HYDROGLASS.

K-TES | Avtor: K-TES K-TES

Vsekakor ne gre zato, da je potrebno v hidroizolacijo odeti celoten objekt. Vsak objekt namreč mora »dihati«, saj je kroženje zraka izrednega pomena. Preko zidov tako objekt oddaja vlago, katera nastane tekom različnih aktivnosti, na primer doma med kuhanjem, sušenjem perila in podobnimi aktivnostmi. Če bi želeli hidroizolacijo umestiti v celotno hišo, bi s tem onemogočili prehajanje vlage iz hiše. Zaščito pred vdorom vode, kot posledice dežja ali naliva, nam nudi že samo zaključni sloj fasade.

V tem smislu je torej priporočljivo, da se s strokovnjaki posvetujete, kateri predeli vašega objekta so smiselni oziroma potrebni tovrstne izolacije. Običajno se odločamo za hidroizolacijo prostorov oziroma površin, kot so:

  • kletni prostori
  • balkoni in terase
  • tla
  • temelji
  • ravne strehe in podobno.

Ključno pri vsaki hidroizolaciji je, da je le ta izvedena pravilno. Nepravilno izveden spoj vertikalne in horizontalne hidroizolacije je sicer tudi najbolj pogosta napaka pri izvedbi, katere se vsekakor želimo izogniti. Zagotovo pa se temu izognete s tekočimi hidroizolacijskimi masami-premazi HYDROFLEX / HYDROGLASS, kjer je celotna površina zaščite v enem kosu, brez stikov oz. šivov. Pomanjkljiva ali nenatančna hidroizolacija pripelje do različnih neprijetnosti in težav, katere je kasneje težko odpravljati in pomenijo tudi velik strošek. Med takšne težave oziroma posledice sodi na primer propadanje gradbenih materialov, odstopanje talnih oblog, prisotnost plesni, odpadanje ometa, slab zrak v prostorih in tako dalje. Te neprijetne posledice pa nimajo vpliva le na vašo denarnico, ampak predvsem vplivajo na kakovost bivanja, vaše zdravje in vrednost objekta.

V naši državi lahko v vsaki regiji najdete kar nekaj strokovnjakov, ki imajo na področju hidroizolacij veliko znanja in izkušenj, na podlagi katerih vam pomagajo optimalno zaščititi vaš objekt oziroma dom. Med podjetji, ki imajo na tem področju številna leta izkušenj in za sabo tudi številne zadovoljne stranke, je zagotovo podjetje K-TES.

Kako vam lahko podjetje K-TES pomaga s hidroizolacijami balkonov, teras, ravnih streh, kleti in podobnega?

Omenjeno podjetje na enem mestu nudi vse, kar se tiče hidroizolacij. V njihovi ponudbi je velika izbira hidroizolacijskih materialov in sistemov, ki so primerni tako za sanacije, kot tudi za novogradnje s trajnimi rešitvami. Pri tem podjetju si lahko zagotovite bodisi nakup materiala bodisi izvedbo. Storitve podjetja K-TES tako zajemajo:

K-TES | Avtor: K-TES K-TES

Morda se torej tudi vi lotevate gradnje hiše ali pa stanujete v objektu, kjer morda hidroizolacija sploh ni bila izvedena. V takšnih in drugačnih primerih, vam vsekakor toplo priporočamo, da se obrnete na strokovnjake in jih povprašate po nasvetu glede ustrezne hidroizolacije. Seveda lahko prej poiščete marsikatero informacijo na spletu, ampak strokovnjaki bodo zagotovo tisti, ki vam bodo najbolj učinkovito pomagali. Preverite ponudbo različnih hidroizolacij kletnih prostorov, balkonov, teras, ravnih streh in drugih površin na spletu ter si tudi vi zagotovite to odlično zaščito vašega doma pred vdorom vode in vlage. Poskrbite, da bo vaš dom še bolj kvaliteten in še bolj udoben za bivanje.