Uporabno
7680 ogledov

HOFER tudi v 2022 stopa z visokim dvigom plač

Hofer Hofer
V treh letih prodajalkam in prodajalcem več kot 30-odstotno zvišanje plačila.

Gotovo ste tudi sami že kdaj razmišljali, kako bi bilo lepo, če bi delali le 6 ur/dan in bi vam ostalo več časa za družino, hobije itd.? Pred kratkim je ta slovenski trgovec naznanil, da od letošnjega leta vse njihove sodelavke in sodelavci lahko delajo za krajši delovni čas in imajo pravice polne zaposlitve, torej polni regres in polno pokojninsko dobo. Vas zanima kdo je ta trgovec? HOFER!

Hofer | Avtor: Hofer Hofer

Po uspešnem testnem obdobju zdaj vsi z možnostjo krajšega delovnega časa in polne zaposlitve

Podjetje HOFER je znova postavilo nov mejnik na področju zaposlovanja v Sloveniji. Vsem svojim sodelavkam in sodelavcem so z letošnjim letom omogočili možnost krajšega delovnika, pri čemer prejemajo vse ugodnosti zaposlitve za polni delovni čas. Edinstveni zaposlitveni model HOFER (po)polni delovni čas so testno uvedli že septembra 2020 na področju prodaje in logistike, po uspešnem testnem obdobju in odličnem odzivu njihovih zaposlenih pa so ga s 1. januarjem 2022 razširili tudi na področje uprave oz. administrativnih oddelkov.

HOFER (po)polni delovni čas so pri HOFERju poskusno uvedli že septembra 2020. K vključitvi so iz organizacijskih razlogov najprej povabili sodelavke in sodelavce približno četrtine trgovin in izbranega področja logistike. Z januarjem 2021 so se v testno obdobje lahko vključili še preostali zaposleni v prodaji in logistiki. Ob zaključku leta 2021 je bilo tako v novi zaposlitveni model vključenih že 95 % vseh HOFERjevih sodelavk in sodelavcev iz prodaje in logistike, ki so izpolnjevali pogoje (2 aktivni leti pri podjetju) in so bili pred tem zaposleni za krajši delovni čas.

Hofer | Avtor: Hofer Hofer

Z novim zaposlitvenim modelom želeli v prvi fazi izboljšati status zaposlenih za krajši delovni čas

“Z novim zaposlitvenim modelom smo želeli našim sodelavkam in sodelavcem olajšati usklajevanje med poklicnim in zasebnim življenjem oziroma izboljšati status sodelavk in sodelavcev, zaposlenih za krajši delovni čas,” pojasnjuje Teo Marsel, direktor financ in administracije pri HOFERju. Dodaja, da so ga pri podjetju razvili povsem samoiniciativno. “Že leta opozarjamo na neustrezno slovensko zakonodajo na področju krajšega delovnega časa. Z modelom HOFER (po)polni delovni čas smo uspeli našim sodelavkam in sodelavcem ponuditi krajši, v povprečju 30-urni delovnik in hkrati vse ugodnosti zaposlitve za polni delovni čas. To jim bo zagotovilo varnejšo prihodnost. Že v fazi snovanja zaposlitvenega modela je bila naša želja, da bi bili enkrat vanj lahko vključeni vsi zaposleni. Veseli smo, da nam je z letom 2022 to tudi uspelo.“

Kaj pravijo HOFERjeve sodelavke in sodelavci?

Kaj sploh je HOFER (po)polni delovni čas?

Zaposlitveni model HOFER (po)polni delovni čas omogoča zaposlitev za polni delovni čas z dogovorjeno krajšo delovno obveznostjo. To v praksi pomeni, da HOFERjeve sodelavke in sodelavci dogovorjeno delajo krajši delovni čas, vendar so pravzaprav zaposleni za polni čas. Pripadajo jim pravice zaposlitve za polni delovni čas, šteje se jim polna pokojninska doba, pripada pa jim tudi polni regres, ki bo pri HOFERju v letu 2022 znašal 1.700 €.

Glavne prednosti modela HOFER (po)polni delovni čas:

- krajši, povprečno 30-urni delovnik,
- polna pokojninska doba,
- nadpovprečno plačilo v panogi,
- regres za polni delovni čas (1.700 € za leto 2022),
- mesečno izplačilo nadur,
- predčasna pravica do dodatnih dni dopusta na delovno dobo.

Pogoj za vključitev v HOFER (po)polni delovni čas je 2 leti aktivne zaposlitve pri podjetju, kar predstavlja tretjo stopnjo motivacijskega koncepta:

1. leto: Ob vstopu v podjetje zaposleni avtomatsko prejme zaposlitev za nedoločen čas.

2. leto: Po prvem letu začne podjetje zaposlenim plačevati v drugi pokojninski steber.

3. leto: Po drugem letu se je mogoče vključiti v zaposlitveni model HOFER (po)polni delovni čas.

Hofer | Avtor: Hofer Hofer

HOFER tudi v 2022 tradicionalno viša plače

HOFERjevi sodelavke in sodelavci v prodaji so že v preteklih letih prejemali nadpovprečno visoko plačilo v trgovski panogi, bistveno višje od zakonsko določene minimalne plače. A podjetje HOFER se je tudi letos po skrbni analizi odločilo, da dvigne plače vsem svojim zaposlenim, pri čemer bodo zaposleni v prodaji in logistiki po novem prejemali kar 6,9 % višje plačilo.

Plača zaposlenih v prodaji, ki delajo povprečno 30 ur/teden, tako po novem v najvišjem plačilnem razredu znaša 1.372,50 € bruto, kar za 27,7 % presega slovensko minimalno plačo za 40 ur/teden (1.074,43 €). To pomeni, da HOFERjevi prodajalke in prodajalci za četrtino krajši delavnik pravzaprav prejmejo več kot četrtino višje plačilo. Tisti, ki v prodaji delajo 40 ur/teden, pa v najvišjem plačilnem razredu prejmejo 1.830,00 € bruto, s čimer njihovo plačilo slovensko minimalno plačo presega za več kot 70 %.