Uporabno
192 ogledov

Hrana za pse: Kako izbrati pravo?

Kuža, pes, hrana Profimedia
Izbiri hrane moramo kot odgovorni lastniki nameniti kar nekaj časa. Preden določeno hrano ponudimo svojemu psu, se o tej hrani že prej pozanimamo, preverimo sestavine in analitično sestavo.

Hrana za pse je tista osnova, ki bo poskrbela za dolgotrajno vitalnost psa. Pomembno je, da psa hranimo s kakovostno in naravno hrano, saj bo le takšna hrana poskrbela za celostno zdravje psa.

Hrana za pse: Beljakovine, maščobe, vitamini in minerali

Hrana za pse je sestavljena tako, da je namenjena vsakodnevnemu prehranjevanju psov. Pravilna prehrana je pomemben del zdravja in dobrega počutja psa, zato je pomembno, da psu zagotovimo strezna hranila v pravih razmerjih. Pasja hrana je običajno sestavljena iz beljakovin, ogljikovih hidratov, maščob, vitaminov in mineralov, ki so potrebni za zdrav razvoj in dobro počutje psa.

Obstaja več vrst pasje hrane. Še vedno so najpogostejša oblika briketi (ekstrudirana hrana), vedno bolj pogosti pa so tudi hladno stiskani peleti (hladno stiskana hrana), prav tako obstaja mokra hrana za pse, običajno pakirana v pločevinke. Pasji lastniki pa se zadnja leta posložujejo tudi surove hrane (BARF) in kuhane doma pripravljene hrane.

Prav tako je pasja hrana razdeljena na popolne (uravnotežene) obroke in dopolnilno hrano. Popolna hrana pomeni, da so zastopane vse sestavine v pravih razmerjih, tako da pes dobi vsa hranila iz obroka. Dopolnilna hrana pa ni uravnotežena in psu na dnevni bazi ne zagotavlja vseh hranilnih snovi, zato jo je potrebno ustrezno dopolniti.

Pes je mesojeda žival, zato mora biti hrana sestavljena pretežno iz kakovostnega mesa, ki je dopolnjeno z virom zdravih ogljikovih hidratov, zelenjave in zelišč. Vsekakor pes potrebuje delež nemesnih sestavin v prehrani, da dobi dovolj vlaknin in mineralnih snovi rastlinskega izvora.

pasja hrana, pes, hrana | Avtor: Profimedia Profimedia

Briketi za pse: Ekstrudirana hrana

Briketi za psa so ena od najpogostejših vrst hrane za in so običajno sestavljeni iz različnih vrst beljakovin (npr: piščanca, jagnjetine, govedine,...), ogljikovih hidratov, maščob, vlaknin, vitaminov in mineralov. Briketi so izjemno praktični saj jih je enostavno shranjevati zaradi dolgega roka uporabe.

Obstajajo tudi posebni briketi za pse z določenimi prehranskimi potrebami, kot so na primer briketi za pse z občutljivo prebavo ali briketi za pse z nagnjenostjo k prekomerni telesni teži. Briketom je skupno to, da so pridelani s postopkom ekstrudacije, ki se običajo vrši na visokih temperaturah. Postopek traja dlje časa, na koncu pa so hranila izpostavljena tudi določenim pritiskom, da se formira briket. S temperaturno obdelavo proizvalajci briketov zagotovoljo bakterijsko neoporečnost in dolg rok uporabe. Z obdelavo hranil na visokih temperaturah pa se vrednost določenih hranilnih snovi zmanjša, še posebej so temperaturno občutljivi vitamini.

Kaj je hladno stiskana hrana za pse?

Hladno stiskana hrana za pse je pripravljena po metodi hladnega stiskanja. Hladno stiskanje pomeni uporabo nižjih temperatur in s tem dopušča možnost ohranitve večine hranilnih snovi. Rok uporabe hladno stiskane hrane pa je običajno slabši kot rok uporabe briketov. Ta metoda priprave hrane za pse omogoča ohranitev večine hranilnih snovi in vitaminov, saj se pri procesu stiskanja ne uničijo v tako visokem deležu.

Hladno stiskana hrana za pse je lahko odlična izbira, saj je hranljiva in okusna, hkrati pa omogoča ohranjanje večine hranilnih snovi v hrani. Hladno stiskani peleti pa se tudi prebavljajo drugače ob briketov, zato je smiselno, da ne kombiniramo ene in druge hrane.

Mokra hrana za pse

Medtem ko so briketi in hladno stiskani peleti suha hrana za pse, so npr. pločevinke in pasje klobase mokra oziroma vlažna hrana za pse.

Mokra hrana za pse vsebuje veliko vlage in ima posledično kratek rok upobare, ko pločevinko enkrat odpremo. Mokra hrana običajno vsebuje 60-70% vlage. Mokra hrana za pse je običajno bolj okusna za pse kot suha hrana in lahko zagotovi dodatno hidracijo za pse, ki ne pijejo dovolj vode.

pasja hrana, pes, hrana | Avtor: Profimedia Profimedia

Določeni psi imajo veliko raje mokro hrano, saj je bolj okusna in tudi količinsko se je zaradi deleža vlage, hrani več. Kot lastnik se lahko odločite in hranite psa izključno z uravnoteženimi obroki mokre hrane, lahko pa se odločite tudi za kombinacijo hladno stiskane hrane in mokre hrane. Kombinacija briketov in morke hrane je za določene pse lahko pretežka.

Doma pripravljena kuhana hrana se prav tako uvršča med mokro hrano. Vsa mokra hrana je namreč toplotno obdelana in tako pakirana v pločevinke ali vrečke. Prav tako je kuhana hrana, pripravljena doma, kermično obdelana. Pri sestavi obrokov imamo vsekakor večji nadzor nad uporabljenimi sestavinami, moramo biti pa tudi strokovno podkovani, da sestavimo uravnotežen obrok, tako da pes dobi vsa potrebna hranila.

Surova hrana za pse

Med surovo hrano uvrščamo BARF surovo hrano (Biologically Appropriate Raw Food), ki zagovarja tudi delež zdravih ogljikovih hidratov kot je npr. prosena in ajdova kaša. Drugi model surove hrane pa je Pray model – to je model celega plena, ki pa virov ogljikovih hidratov ne vključuje. Pri pripravi surovih obrokov imam ponovno veliko nadzora nad urobaljenimi sestavinami, ampak moramo biti večši pri ravnanju s surovim mesom.

Pri izbiri prave hrane za svojega psa morate upoštevati psa, ker ne obstaja ena hrana, ki bi odgovarjala popolnoma vsem kosmatincem. Pomembno je, da se vaš pes po obroku dobro počuti, da nima slabega zadaha, da ima urejeno in lepo dlako, da je prebava urejena, imunski sistem pa stabilen, da je sposoben obrambe pred tujki.