Uporabno
2139 ogledov

Ideje za nepozabne izlete v prazničnem času

božični sejem lučke salzburg
1/3
Profimedia
Čas lučk in novoletnih okraskov mnogi radi izkoristijo za izlet z najbližjimi v bližnja mesta.

Prednovoletni izleti navdušujejo najmlajše, najstarejše in vse vmes, saj čarobnost božičnega časa nikogar ne pusti ravnodušnega. Božični sejmi doma in v tujini vabijo, da se z najbližjimi odpravimo na skupno dogodivščino, ki je tudi v letu 2020 ne bomo pozabili.

Izlet k severnim sosedom

božični sejem lučke dunaj | Avtor: Profimedia Profimedia
Dunaj od nekdaj slovi kot priljubljena destinacija za izlete v adventnem času. Na ulicah avstrijske prestolnice boste lahko obiskali kar osem večjih božičnih sejmov in nešteto manjših. Najbolj sloviti se nahaja seveda pred prelepo okrašeno mestno hišo, kjer boste lahko tudi drsali v parku med drevesi in obiskali okoli 150 stojnic. Gneči se boste v prazničnem času sicer težko ognili, a (nasvet!), če se boste že dopoldne oz. opoldne odpravili na božične sejme bo kar nekaj manj obiskovalcev. Večina sejmov se na Dunaju odpre že okoli 10. ali 11. ure.

Salzburg je pravljično mesto v prav vseh letnih časih, še posebej čarobno pa je v adventnem času, ko v avstrijskem mestu zasvetijo novoletne lučke. Poleg Salzburškega božičnega sejma (najstarejši božični sejem v Avstriji) v starem mestnem jedru je predvsem pri domačinih izredno priljubljen božični sejem na trgu Mirabell.

Izognite se gneči na cesti in se na avstrijske božične sejme odpravite kar z vlakom. Do Dunaja se boste iz Ljubljane lahko odpravili že za le 29 evrov, za Salzburg se cene vozovnic za odrasle začnejo pri 27,80 evra, za vozovnico do Gradca boste odšteli od 20,80 evra, za skok čez mejo v Beljak pa vas vozovnica pride od 11,60 evra.

Pod budnim očesom graškega urnega stolpa (Uhrturm) v centru mesta Gradec poteka ogromno prednovoletnih dogodivščin – od zabavnega kar 1.000 kvadratnih metrov velikega drsališča na Karmeliterplatzu do ledenih jaslic v Landhaushofu in pravljičnega gozda na Schlossbergplatzu. Dopolni jih 15 božičnih sejmov, ki vas bodo začarali z vonjem po cimetu, tipičnemu božičnemu punču in nepozabnimi okraski. Za najmlajše in otroke v srcu je vsekakor najbolj privlačen Otroški advent na ulici Kleine Neutorgasse, kjer se bodo otroci lahko zabavali na velikem kolesu, vrtiljaku in pravljičnem vlaku.

božični sejem lučke gradec | Avtor: Profimedia Profimedia

Beljaški božični sejem je od nekdaj zelo priljubljen pri Slovencih. V Beljaku, drugem največjem mestu na avstrijskem Koroškem, v adventnem času poteka okoli 60 dogodkov, ki se jih lahko vsi obiskovalci udeležijo brezplačno. Poskrbljeno je tudi za najmlajše z posebnim otroškim adventom, jahanjem ponijev, vrtiljakom in božičnim vlakom. Tradicionalni božični sejem boste lahko obiskali v okolici mestne župnijske cerkve, obiščite pa tudi "božič v parku" pred Parkhotelom, na glavnem trgu pa vas bo pričakale stojnice Beljaškega kulinaričnena adventa.