Uporabno
3689 ogledov

Potrebujete osvežitev doma? Čim prej si privoščite te preproste spremembe

dnevna soba računalnik Shutterstock
Čakate pomlad in spremembe, ki jih ta prinaša? V dom jih najbolj preprosto prinesemo z osvežitvijo sten. Z novimi barvami.

Premišljene barve bodo domu dale novo energijo, ta pa bo spodbudila dobro počutje, zadovoljstvo. Že dolgo je znano, da so vplivi barv subtilni in izjemni. Ste vedeli, da s prostim očesom lahko zaznamo vsaj 2000 različnih odtenkov, celotno sliko prostora pa ustvarijo kombinacije različnih barv. Okoli 87 odstotkov vseh čutnih vtisov dobivamo prek barvnega sveta. 

Vplivajo torej na vaše razpoloženje, zato ne gre zanemariti njihove izbire. Z napačno barvo na steni ali z napačno kombinacijo barv v prostoru lahko ustvarite prav nasprotni učinek od želenega. Hitro se lahko zgodi, da bo vaš prostor pretemen ali preživahen ali celo monoton. Paziti in upoštevati pa morate tudi, da se bodo barve sten ujemale tudi s pohištvom. 

Čeprav je izbira na koncu vedno odvisna od vas, od tega, katere barve so vam ljubše in tega, kaj želite doseči, ustvariti, vendar velja spoštovati nekaj pravil. O tem, katere barve so komplementarne, katere ustvarijo harmonijo, kaj posamezna barva pomeni, kakšen je njen učinek v posameznem prostoru, kaj morda o tem pravi Feng Shui. Ni jih treba spoštovati dosledno, lahko pa so dober vodnik. 

Komplementarni krog 

Čisto prva pomoč pri izbiri barv je lahko barvni krog, ki pokaže, katere barve in barvne kombinacije gredo skupaj in katere ne. 

Barve | Avtor: Profimedia Profimedia

  • Usklajene barve – so tiste, ki si sledijo v razvrstitvi na barvnem krogu. Najbolj se ujemajo sosednje barve. Skupaj gresta na primer modra in zelena, ne pa rumena in vijolična. 
  • Komplementarne barve – na barvnem krogu si stojijo nasproti. Denimo rdeča in zelena sta takšni barvi. Z njimi v dom vnesete živahnost in zabavo, ustvarite kontraste. Težava pa je, da se jih lahko dokaj hitro naveličate. 
  • Harmonične barve - to je kombinacija iste barve v različnih odtenkih. Prostor z njihovo izbiro pridobi posebno eleganco. 

Pri usklajevanju primernih barv vam bodo z veseljem pomagali strokovnjaki v Merkurjevih poslovalnicah. V izbranih Merkur centrih je na voljo tudi mešalnica barv, kjer vam bodo želeni oz. želene odtenke zmešali.

Vpliv barv na počutje

Barve vplivajo na počutje, razpoloženje, mišljenje, doživljanje in delovanje, vendar ne vse enako. Dobro je vedeti, katera barva spodbuja določeno počutje in dejavnosti

Rdeča je barva optimizma, aktivnosti in vitalnosti, vročine, gibanja in strastnega življenja. To je izrazna barva, povezana s polnostjo življenja, pogumom, žrtvovanjem, z ljubeznijo in močnimi strastnimi dejanji. Zelo močno spodbuja intelektualni razvoj in aktivnost. Skratka barva hiperaktivnosti, zato naj bo njena uporaba v prostoru zmerna. 

dnevna soba | Avtor: Profimedia Profimedia

Oranžna barva, tudi poka od življenja in veselja, saj je mešanica rdeče (toplota) in rumene (življenje). Simbolizira delavnost in kreativnost, pa tudi veselje zrelost in rast. Manj je agresivna in temperamentna kot rdeča barva, a vseeno žareča, topla, barva sonca in ognja. Deluje kot čustveni stimulator, saj je vesela, prijetna in zelo dobra pri premagovanju utrujenosti.

Rumena barva poživlja, aktivira in osvobaja. Je barva sonca, svetlobe in optimizma. Zanjo je značilno, da ohranja budnost in spodbuja koncentracijo, simbolizira kreativno ustvarjalnost in modrost. Spodbuja motoriko, njena pomembna lastnost pa je komunikativnost. 

Nove nevtralne barve | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Zelena je barva narave in zdravja, predstavlja harmonijo, pomirja in sprošča. Je znamenje uravnoteženosti. Na pogled je zelo prijetna in nevtralna, zato jo je dobro kombinirati z drugimi barvami. 

Modra je barva harmonije in miru, deluje zelo sproščujoče. Simbolika modrine je modrost, inteligentnost, neskončnost, globokost, plemenitost, estetika, nežnost, mistika, natančnost, zanesljivost, naklonjenost. Opazovanje modre barve pomirja centralno živčevje in omogoča dobro koncentracijo. 

O pomenu in vplivu barv na naše počutje vam bodo lahko veliko povedali tudi Merkurjevi strokovnjaki, ki vam bodo z dolgoletnimi izkušnjami pomagali pri izbiri barv.

Roza je barva, ki sprosti in umirja, hkrati pa poudarja nežnost in ženskost. 

Vijolična je barva domišljije, je ekstravagantna in izžareva neomejenost. Simbolizira razkošnost in skrivnostnost. Najpogostejša vijolična odtenka sta lila (vijolična in bela, pomeni potrpežljivost, trpljenje), in škrlatna (barva kraljev, pomeni ošabnost, ceremonialnost). Do vijolične je vedno treba imeti nekaj zadržka in jo uporabljati s pravo mero.

Stanovanje v Barceloni, Egue Y Seta | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Bela barva pri večini ljudi vzbuja pozitivne reakcije. Ustvarja svetlost, zračnost in prostornost, hkrati pa puščobnost, deluje lahko sterilno in hladno, zato jo pogosto kombiniramo z drugimi, toplejšimi barvami.

Feng shui | Avtor: Wikimedia commons Wikimedia commons
Barve in Feng Shui 

Po Feng Shui z barvami lahko usmerjate energijo (či) in tudi blagodejno spreminjate energijo posameznih prostorov stanovanja. Osnova za izbiro barv je harmonična uporaba petih osnovnih elementov (ogenj, kovina, zemlja, les in voda) in njihov krožni cikel. Vsak element ima lastne barve, ki v povezavi z elementom, ustvarjajo in širijo či. Ko se odločate, da boste stene pobarvali z neko barvo, morate najprej analizirati vse dejavnike, ki so prisotni v tem prostoru, in ugotoviti, h kateremu elementu spadajo. Šele potem lahko določite barve, ki bodo harmonično povezovale prisotne elemente v celoto. 

Za izbiro barve je pomembno na katerem nivoju je prostor, ki ga želite pobarvati. Stanovanje v kleti zahteva poseben pristop, ker je klet preveč “prizemljena”. V takšnem okolju lahko postanete depresivni, zato se morate izogibati zemeljskim barvam (oker in rjavi odtenki). Za kletne prostore temne barve nikakor niso primerne, prav tako tudi ne modra, ki še dodatno zniža temperaturo za približno dve stopinji Celzija. Priporoča pa se zelena barva. 

Najbolj optimalno področje po Feng Shuiju je pritličje. Če imate stanovanje v višjih nadstropjih pa morate uporabiti obratno logiko kot pri kletnih prostorih, saj se lahko zgodi, da postanete premalo »prizemljeni«. Za stanovanja v višjih legah je najbolje uporabiti zemeljske odtenke. Uporabo zelene barve odsvetujemo. 

Zidne barve | Avtor: Profimedia Profimedia

Zelo pomemben dejavnik pri izboru barv je tudi lega stanovanja. Ni vseeno, na kateri strani neba je stanovanje v stavbi. V stanovanjih, kjer je več sonca priporočamo, da uporabite bolj hladne barve: spomladansko zelena, modra, svetlo modra. V stanovanjih, kjer je sonca manj, pa bolje delujejo toplejše barve, kot so oker, sončno rumena, oranžna in rdeča. 

Barve in prostor

Izjemno pomemben dejavnik, ki ga pri izbiri barv ne gre spregledati, je prostor. Pomembna je njegova osvetljenost, velikost, višina stropa, oblika in seveda njegov namen. Isti barvni odtenek lahko v enem prostoru ustvari povsem drugačen občutek, kot v drugem.

Za manjši prostor uporabimo svetlejše tone, saj ga tako vsaj na videz povečamo, naredimo bolj svetlega in prostornega. Na drugi strani pa lahko velik prostor nekoliko optično zmanjšamo, naredimo bolj toplega, če denimo eno od sten pobarvamo z močnim barvnim odtenkom. S tem odtenkom bomo optično tudi znižali visok strop, ali pa skrajšali dolg hodnik, če pobarvamo najbolj oddaljeno steno. Nasprotno je za nižji strop in kratek temen hodnik bolje, če sta svetla.

Za večje površine so bolj primerni umirjeni barvni toni, s katerimi lahko ustvarimo lepo in večno modno podlago. Močnejše tone pa je bolje uporabiti za manjše poudarke, ki jih lahko tudi preprosto zamenjamo, če smo se jih na primer naveličali, ali pa želimo spremeniti namembnost dela prostora. 

Kuhinja | Avtor: Profimedia Profimedia

Barve izbiramo tudi glede na namen prostora 

Kuhinja -  kuhanje ji daje energijo, zato jo je treba uravnotežiti. Umirite jo lahko z odtenkom rumene, izberete pa lahko tudi oranžno, ne pa rdeče ali kakšne druge močne barve. Priporočamo polmat barvo, ki je pralna in dolgo obstojna ter zato odporna na madeže, maščobo in vlago.

Jedilnica – ustvarite lahko harmoničen prostor, ki se sklada s kuhinjo, še posebej, če je z njo povezana. Vendar pa ste lahko bolj drzni in poleg rumene in oranžne, lahko uporabite tudi rdečo, le preveč naj je ne bo. Prepleskate jo lahko z rahlo sijajno barvo. Poseben videz boste dosegli tudi z uporabo zrnatih barv. Takšne barve pa niso primerne za čiščenje. 

Zidne barve | Avtor: arhiv kitchyworld arhiv kitchyworld
Dnevna soba -  pri izbiri barv za ta prostor ste lahko precej drzni, uporabite lahko močnejše barve, kot so različni odtenki rdeče in oranžne. Paziti morate le, da močnih tonov ne bo preveč, zato priporočamo, da jih kombinirate z mirnejšimi in pastelnimi odtenki ter belo, Za dnevne prostore je primerna satenasta barva, ali pa zrnasta barva (s strukturo jajčne lupine), ki sicer prostoru daje bogat videz, ni pa primerna za čiščenje. 

Se vam zdi izbira barv zapletena in ne veste, za katero bi se odločili? Obiščite eno od Merkurjevih poslovalnic, kjer vam bodo strokovnjaki pomagali izbrati primerne barve za prav vsak prostor vašega doma.

spalnica | Avtor: Profimedia Profimedia
Spalnica - prostor, kjer je treba ustvariti umirjeno ozračje, zato so zanjo bolj primerni modri in zeleni odtenki, ki umirjajo in sproščajo. Lahko izberete tudi nežno rumene odtenke in roza barvo, denimo na eni steni. Svetujemo različne odtenke satenastih zidnih barv z rahlim sijajem, ki so ravno tako pralne in odporne na navzemanje umazanije. 

5 idej za okrasitev kopalnice | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kopalnica  - prostor intime, kjer se sprostite in tudi umirite. Za kopalnico priporočamo nežno zeleno in svetlo modro. Prva pomiri, druga pa sprosti. Pika na i so v kopalnici različni kopalniški dodatki, ki pa naj bodo čimbolj živih barv. Tudi za kopalnico priporočamo polmat pralno barvo, s katere boste preprosteje očistili madeže in odvečno vlago. 

mladinska soba | Avtor: Profimedia Profimedia
Otroška soba - običajno najbolj živahen in ustvarjalen prostor, toda če želimo, da bo otrok lahko dobro spal in se tudi učil, je treba vsaj okoli postelje in pisalne mize izbrati bolj umirjene tone. Pri izbiri barv v otroški sobi sta pomembna tudi starost in spol otroka. Otroško sobo barvamo ponavadi štirikrat, najprej za dojenčka, potem za predšolskega otroka, nato za prvošolca in na koncu za najstnika. Zelo močne barve niso primerne, ker so premočen spodbujevalnik. Izogibajte se rdeči ali močni rumeni barvi, temnim in turobnim barvam (vnašajo neugoden občutek). Priporočamo, da uporabite pastelne barve. Ne pozabite, da sončne barve osvetlijo prostor, bela barva pa ga tudi optično poveča. 

Hodnik -  prostor, v katerem je skoraj vedno premalo svetlobe, zato v njem predlagamo svetle barve kot so bela, bež, rumenkasto bela ali rumena. Hodnik je prostor, ki dopušča večjo barvno igrivost. Uporabite lahko tudi barve z večjim sijajem. Vsekakor pa morajo biti pralne in čimbolj odporne na umazanijo.