Uporabno
694 ogledov

Imate visok račun za ogrevanje? To je izjemno učinkovita rešitev

Daikin Daikin
Kako se čim ceneje ogrevati, je v času, ko so cene energentov visoke, prihodnost pa nepredvidljiva, pogosto vprašanje. Eden od bolj učinkovitih in varčnih načinov je zagotovo ogrevanje s sodobno klimatsko napravo, ki ima poleg tega še druge pomembne prednosti.

Čeprav so klimatske naprave že dolgo tehnološko zasnovane tako, da se z njimi lahko hladimo in ogrevamo, pa je še vedno veliko uporabnikov, ki jih v svoje domove namestijo predvsem zaradi hlajenja poleti.

A se z razvojem tehnologije v zadnjem času vse bolj v ospredje prihaja tudi pomen klimatskih naprav, ko gre za vprašanje učinkovitega in varčnega ogrevanja. Tako klimatske naprave postajo vse bolj privlačna izbira, saj jih lahko v svojih domovih uporabljamo celo leto, poleti za hlajenje, ostali del leta pa za ogrevanje. Najbolj sodobne so lahko celo edini vir ogrevanja.

Energija iz obnovljivih virov

Kako deluje klimatska naprava, ko ogreva naš dom? Njeno delovanje je pri ogrevanju ravno nasprotno delovanju, ko hladi prostore. Poleti tako odvaja toploto iz pregretega prostora in jo prenaša ven. Pozimi, ko deluje v načinu ogrevanja, pa ventil spremeni smer pretoka hladilnega sredstva, v prostor pa prehaja topel zrak.

Pri tem je pomembno poudariti, da je klimatska naprava toplotna črpalka zrak/zrak. Kar pomeni, da toplote ne proizvaja iz energenta oziroma goriva ali iz električne energije, temveč iz energije zraka, tako da toplega prenaša v naš dom, hladnega pa odvaja iz njega.
Za to delovanje pa potrebuje nekaj električne energije kot vir napajanja. Tu tiči razlog, da je klimatska naprava učinkovita in varčna.

Ker izkorišča obnovljive vire energije, lahko z enako količino električne energije, kot je danimo rabi električni grelnik, proizvede do trikrat več toplote.

Naj to ponazorimo, električni grelnik iz ene kilovatne ure električne energije proizvede približno eno kilovatno uro toplote, medtem ko klimatska naprava iz ene kilovatne ure električne energije proizvede približno tri kilovatne ure toplote. Rezultat tega pa so seveda nižji stroški na računu za ogrevanje.

Daikin | Avtor: Daikin Daikin

Visoka energijska učinkovitost

Da bi to res dosegli, je treba biti pri izbiri klimatske naprave dobro poučen. Razmisliti pa velja tu o prihodnosti in upoštevati dolgoročne stroške ter trajnostne dejavnike. Preveriti moramo energijsko učinkovitost posamezne klimatske naprave, ki je dober pokazatelj učinkovitosti. Najbolj učinkovite klimatske naprave imajo energijsko oznako A+++, takšne so denimo sodobne klimatske naprave Daikin.

Če imate morda pomisleke, da klimatska naprava ne bi zmogla zadostno ali učinkovito ogrevati vašega doma, so ti odveč. Le izbrati je treba takšno klimatsko napravo, ki lahko deluje pri velikem razponu temperatur. V nekaterih hladnejših podnebnih območjih bo morda potreben izboljšan sistem za obvladovanje ekstremnega mraza. Daikin ima poseben optimiziran program za ogrevanje, ki je bil preizkušen za zanesljivo delovanje pri temperaturi do -25 °C.

Daikin | Avtor: Daikin Daikin

Pri izbiri je treba preveriti tudi, s katerim hladilnim plinom oziroma sredstvom je polnjena klimatska naprava. Najnaprednejše hladilno sredstvo je R-32, ki toploto prenaša bolj učinkovito kot druga hladilna sredstva, hkrati pa ima bistveno manjši vpliv na okolje, celo do 75 odstotkov.

Če klimatsko napravo z drugimi sistemi ogrevanja primerjamo še po finančni plati, lahko ugotovimo, da je naložba cenejša, hkrati pa jo lahko zelo hitro in preprosto namestimo.

Namestitev klimatske naprave je tako idealna možnost, da si v prihodnosti zagotovimo kar se da učinkovito in kakovostno rešitev za ogrevanje svojega doma. Zaradi dodatnih prednosti, kot so hlajenje v poletnih mesecih, boljša kakovost zraka, visoka učinkovitost in nizki obratovalni stroški, predstavlja dragocen dodatek k našemu domu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.