Uporabno
566 ogledov

Iščete nov otroški voziček?

Voziček, dojenček, malček, sprehod, otrok Profimedia
Ne spreglejte, na kaj morate biti pozorni!

Otroški voziček zagotavlja udoben prostor za otroka in priročna mesta za vaše stvari, ko ste na poti

Otroški voziček je nujna otroška oprema vseh mladih družin in je v veliko pomoč pri premagovanju vsakodnevnih opravil zato je nujno, da pri izbiri vašega otroškega vozička niste omejeni s časom. Je najdražji kos opreme, ki jo boste potrebovali za otroka in niso vsi enaki, da bi lahko enostavno izbrali tistega ki vam je všeč. Če boste izbrali pravega ga boste z veseljem uporabljali leta ali pa celo za več otrok.

Bimbo.si | Avtor: Bimbo.si Bimbo.si

Med kakšnimi otroškimi vozički lahko izbirate

Modularni oz. potovalni sistemi

To je komplet, ki vsebuje avtosedež ali ljubkovalno jajček, košaro in voziček. Starši se največkrat odločijo prav za modularne sistema, ker jih lahko uporabljajo že od prvega dne in jim ni treba motiti otroka med prevozom in sprehodom. Otroka lahko enostavno tako v avtu kot na vozičku prevažate kar v košari ali avtosedežu.

Lahki športni vozički

Kot pove že ime lahki vozički tehtajo veliko manj kot tradicionalni vozički. Namenjeni so vse tistim, ki so veliko v gibanju z avtom in javnim prevozom ali stanujejo v višjih nadstropjih brez dvigal. V preteklosti so te vozičke na kratko imenovali »marele« saj se je večina njih zložila po principu dežnika. Sedaj pa je se večino vozičkov v tej kategorijo zlaga še kompaktnejše. Z novimi tehnologijami, materiali in izkušnjami pa so ti še lažji. Nekateri celo manj od 4 kilogramov.

Bimbo.si | Avtor: Bimbo.si Bimbo.si

Vozički za dvojčke

V njih lahko prevažate dva otroka naenkrat. Te najdemo med modularnimi sistemi in ponujajo vse udobje kompletov dvojčkom, saj imajo vse kot klasični potovalni sistemi (2x košara, 2k jajček, 2x sedež) in se vse lahko namesti na voziček. Za dinamične starše pa so na voljo samo kot voziček za dvojčke z dvojnim sedežem.

Tekaški vozički

Ti so namenjeni za najbolj aktivne starše saj se z njimi lahko odpravijo na tek ali pa tudi na vožnjo z rolerji.  Te aktivnosti je prepovedano opravljati z vozički, ki temu niso namenjeni, saj je lahko tako početje za otroka zelo nevarno.

Na kaj morate biti še pozorni

Življenjski slog

Z tega izhajajo praktično vse zahteve katerim mora otroški voziček zadostiti, da vam bo dolgo in zadovoljivo služil.

Za življenje v mestu in potepanje po urbanih okoljih in nakupovalnih centrih potrebujete majhen, okreten in prilagodljiv mestni voziček s katerim boste prišli v vsak kotiček mesta. Če stanujete na vasi ali se radi veliko gibljete v naravi potrebujete večji voziček, ki brez težav prevozi tudi večje neravnine.

Koliko imate velik avto in stanovanje. Otroški voziček ni samo najdražji del opreme ampak je tudi največji.  Če nimate veliko prostora razmislite kje boste voziček shranjevali, ko ta ne bo v uporabi.

Je to vaš prvi otrok? Načrtujete širitev družine. Če že mislite na morebitno širitev družine vsekakor preverite vozičke, ki imajo možnost rasti z vašo družino. To pomeni, da bo sedaj voziček primeren za prevoz enega otroka, a ga lahko kasneje z dokupom samo košare ali avtosedeža spremenite v voziček za dvojčka s katerim se bo lahko vozil tako starejši otrok kot novorojenček.

otroški voziček | Avtor: Profimedias Profimedias

Lastnost otroškega vozička

Pri izbiri posvetite pozornost predvsem lastnostim, ki bodo otroku nudile udobje in varnost. Sedežni del naj bo dovolj nastavljiv, da bo otrok v vozičku lahko udobno spal.  Prav tako naj bo reverzibilen. V začetku bo otrok z veseljem gledal mamico, a kmalu bo želel predvsem raziskovati svet. Strehica mora biti velika, da zaščiti otroka pred soncem. Otrok bo veliko v stiku z vozičkom in zato je kakovosti uporabljenih materialov potrebno posvetiti še posebno pozornost, da bodo vsi materiali s katerimi otrok pride v stik varni in primerni za otroško kožo.

Naredite si seznam pomembnih stvari, ki vplivajo na izbiro vozička

Kje boste voziček uporabljali?

Urbano okolje - Priporočamo vam okreten, majhen voziček, z manjšimi kolesi
V naravi - Priporočamo vam robusten, večji voziček z večjimi kolesi in dobrim vzmetenjem. V tem segmentu so vozički nemalokrat opremljeni z napihljivimi kolesi, ki udobje dvignejo še na višji nivo.

Se boste velikokrat prestavljali v in iz avtomobila?

Če boste veliko skakali iz in v avto z otrokom vam priporočamo, da izberete voziček z enostavnim prestavljanje opreme na in iz vozička. Le to vam bo prihranilo čas in ne boste motili otroka. Enako preverite zlaganje vozička. Če boste sami je skoraj obvezno, da se voziček zloži samo z eno roko.

Kolikokrat boste morali nositi voziček?

Če stanujete v višjih nadstropjih in boste morali otroški voziček po vsakem sprehodu nesti v stanovanje potem se zelo posvetite teži vozička in opreme. Vsak gram, kaj šele kilogram se bo poznal.

Kako velik avto imate/načrtujete?

Na izbiro vozička vpliva tudi velikost vašega avta. Za varen in udoben prevoz otroka boste potrebovali vso opremo vozička zato je pomembno, da lahko v vaš avtomobil poleg samega vozička spravite še ostalo, kar potrebujete na poti in ne navsezadnje tudi vašo košarico iz trgovine.

Voziček, dojenček, malček, sprehod, otrok | Avtor: Profimedia Profimedia

Ste športno aktivni (tek, rolerji)?

Če ste športno aktivni in bi želeli ob tem biti z otrokom je obvezna izbira jogging vozička, ki je zasnovan za športne aktivnosti.

Imate strm klanec na vaši poti?

Potem vam priporočamo otroški voziček z ročno zavoro za lažji spust v dolino. S tem boste bistveno zmanjšali nevarnost zdrsa in poškodb vas in otroka.

Boste z vozičkom hodili po nakupih?

Otroški vozički namenjeni mamicam, ki bodo pogosto hodile v trgovino majo večje in močnejše nakupovalne košarice v katere bodo nakupljeno blago lažje odložile.

Pogosto potujete z letalom?

Nekateri otroški vozički so zasnovani tako, da ga lahko deklarirate kot osebno prtljago in zato boste na terminalih sproščeni, saj boste imeli voziček vse do letala lahko s seboj. Enako velja za odhod iz letala. Voziček vam bo takoj na voljo.

Pri ogromni izbiri otroških vozičkov lahko najlažje izbirate tako, da izločite vse tiste, ki vašim potrebam ne ustrezajo. Med ostalimi pa potem izberite takega, ki vam je všeč in za njim stoji uveljavljena blagovna znamka. Tak vam bo služil leta ali celo več otrokom. Ne nazadnje je dober pokazatelj že doba garancije, ki jo nudi proizvajalec.