Uporabno
1952 ogledov

Iskreno priznanje: Dolga leta sem se bal imeti otroka

Prvič mama, M SOSESKA M SOSESKA
Otrok življenje, kot smo ga poznali do njegovega prihoda na svet, korenito spremeni. Svoje potrebe in želje vsaj za nekaj časa postavimo na stran in vse podredimo njemu. Tega se je zavedal tudi Marko, ki je z očetovstvom odlašal iz več razlogov. Med drugim tudi zato, ker se je bal, kaj vse bi lahko šlo narobe.
Na Mercatorjevi video spletni platformi M SOSESKA lahko spremljate prav poseben resničnostni šov Prvič mama, v katerem dva simpatična para – Ajda in Marko na eni ter Tjaša in Jan na drugi stani – kažeta, kako se spoprijemata z vsemi izzivi starševstva. Novo, zanimivo epizodo si že lahko ogledate TUKAJ!


Z očetovstvom je odlašal

Marko in Ajda, simpatičen par iz Šmarij pri Jelšah, sta se letošnjo pomlad razveselila deklice, ki sta jo poimenovala Astrid. A s starševstvom je Marko kar nekaj časa odlašal. Delno zato, ker se je bal, kaj vse bi v zdravstvenem smislu lahko šlo narobe – med nosečnostjo, porodom ali kasneje v življenju –, delno pa tudi zato, ker se je bal, da bo otrok močno spremenil življenje, kot ga je živel do trenutka, ko je postal oče. A pravi, da se življenje vendarle ni povsem postavilo na glavo, le malce se je spremenilo, in to na boljše.

V prvih tednih po porodu je bilo najtežje najti prav to neko novo ravnotežje, povesta Ajda in Marko. "Zame je bilo najtežje najti ravnovesje med službenim in prostim časom, ki ga preživljam s povečano družinico. To iskanje ravnovesja poteka še danes," iskreno pove Marko. "Zame pa je bilo po porodu najtežje najdi novo rutino, nov "zagon" življenja. Kako bom sedaj, ko skrbim za mini bitje 24 ur na dan, uspela poskrbeti še za stanovanje, kuhanje, likanje, najti čas zase, za spanec ... Po dveh mesecih od poroda mi je uspelo, da sem bila spet nazaj na tekočem," pa doda Ajda.

Prvič mama, M SOSESKA | Avtor: M SOSESKA M SOSESKA

Čim manj dramatiziranja in panike

Do izzivov, ki jih prinaša starševstvo, skušata že od vsega začetka pristopati s pravo mero zdravega razuma. Trudita se čim manj zapletati zadeve in se čim manj prepuščati strahovom ter paniki, ki so konec koncev tudi del starševstva. Čeprav je v resničnostnem šovu Prvič mama videti, kot da je pri Ajdi, Marku in Astrid vedno vse mirno in pod nadzorom, kot da se nisTo je iskreno priznal Marko o v prvih tednih po rojstvu srečevali z nobenimi večjimi težavami in stiskami. 

"Verjetno je v resničnostnem šovu zato vedno videti vse okej, ker ne dramatiziramo in se z izzivi soočamo kar se da mirno," pravita. "Na začetku naju je zelo skrbelo polivanje mleka po podojih, ker je bilo tega ogromno. Po vsakem podoju je nastalo zelo veliko velikih lužic. Bala sva se, da vse, kar poje, izbruhne. Po raziskovanju sva začela prakticirati s krajšimi podoji in stanje se je izboljšalo. Astrid še danes poliva, ampak vedno manj." Ko vendarle sama nista kos situaciji, ko ju kaj močno zaskrbi, pa se obrneta na ljudi, ki jim zaupata.

Še ena skrb vzbujajoča situacija se jim je pripetila, ko je bila Astrid stara tri tedne. Takrat se je nekaj dni skorajda nenehno dojila, tudi po več ur v kosu. "Če ni bila na dojki, je bil huronski jok. Nisva razumela, kaj se dogaja, zakaj ne spi in zakaj je nesrečna takoj, ko se odstavi. Zaspala je le ob adaptiranem mleku. Po treh dneh je Marko poklical kolegico, ki ji najbolj zaupa glede otroških zadev, saj je tudi sama mama, pa še psihologija na otroškem oddelku je. Ta mu je povedala, da gre verjetno za poskok v rasti in da deklica potrebuje več mleka, kot ga lahko mama proizvede. Najverjetneje je bilo res to, saj se po tistem nismo več srečali s podobnimi problemi," se pripetljaja spominja Ajda.

Prvič mama, M SOSESKA | Avtor: M SOSESKA M SOSESKA


Odzivi okolice na njuno sodelovanje v resničnostnem šovu Prvič mama pozitivni

Odkar sta se odločila biti del šova Prvič mama, dobivata precej vtisov znancev in prijateljev. Večini se zdi super, da sta naredila ta korak in dovolila javnosti pokukati v njihovo družinsko življenje. "Določenim se zdi zanimivo, da sva se tako izpostavila in da deliva svojo intimo," povesta in dodata: "Na ulici pa naju ne ustavljajo, če naju morda prepoznajo, pa nama do zdaj še nihče ni dal tega vedeti. Najbolj zabavno pa je, ko nama prijatelji pošiljajo selfije iz Mercatorjevih trgovin z nami tremi na promo materialih."

Resničnostni šov Prvič mama, v katerem lahko poleg Ajde in Marka spremljate tudi starševske prigode Tjaše in Jana, se predvaja na M SOSESKI. Tudi nova epizoda prinaša veliko zanimivega. Kaj, preverite TUKAJ!

Prvič mama | Avtor: M SOSESKA M SOSESKA