Uporabno
48499 ogledov

Italijanska sladica, ki je narejena v pičlih 10 minutah

Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov
Za zadnji dan Eurospinovega izziva smo si privoščili malo več sladkega kot sicer. Najprej smo za zajtrk pripravili slastne ameriške palačinke z banano in medom, za kosilo smo jedli mesne kroglice po receptu naše babice, za večerjo pa zelenjavno juho in italijansko sladico, ki je narejena v pičlih 10 minutah.
Jedilnike pišemo v sklopu projekta Eurospin in Žurnal24.si "Mesec pametnih obrokov", ki mu lahko sledite TUKAJ

ZAJTRK: Ameriške palačinke z banano in medom

Sladkosnedi kot smo, so eden daleč najbolj priljubljenih zajtrkov pri nas palačinke – bodisi tiste bolj puhaste, ameriške bodisi klasične, namazane s čokoladnim namazom ali kakšno slastno marmelado. V Eurospinovi ponudbi jih je res ogromno in se brez težav kosajo tudi z domačimi marmeladami, s katerimi nas občasno zalaga naša babica.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Priprava:

Tokrat smo za zajtrk pripravili ameriške palačinke, ki smo jim že v maso dodali pretlačeni banani, ko so bile pečene, pa smo čeznje položili še nekaj kolutov banan in jih prelili z Eurospinovim nagrajenim cvetličnim medom Dolciando.

Maso sama vedno pripravljam po občutku in če je kdaj kaj ostane, jo v hladilniku shranim še za naslednji obrok. Če torej pečem palačinke zjutraj in ne porabim vse mase, me v hladilniku počaka do kosila in pripravim palačinke še za sladico (ali pa celo v hladilniku stoji do večera in jih imamo za večerjo).

Tokrat sem uporabila 3 jajca in približno 250 gramov bele pšenične moke (včasih uporabim polnozrnato, spet drugič pirino ali ovseno), pa malo manj kot pol litra polnomastnega mleka Land, zavitek pecilnega praška in dve malo manjši banani (tretjo sem prihranila za dekoracijo palačink). Najprej sem ločila beljake od rumenjakov in beljake stepla v trd sneg, rumenjake pa z žlico sladkorja zmiksala v puhasto zmes. Počasi sem ji nato dodajala skozi sito presejano moko s pecilnim praškom in mleko. Na koncu pa v maso še previdno vmešala pretlačeni banani in nazadnje še sneg iz beljakov.

Sledilo je pečenje srednje velikih, puhastih palačink (za boljši okus jih pečem na maslu in ne na olju), ki jih postrežem tako, da jih na krožniku zložim eno na drugo. Na vrh sem dodala na kolute narezane banane in vse skupaj prelila z Eurospinovim medom Dolciando.

Zajtrk tega dne je bil nadvse ugoden. Za zvrhano skledo mase smo odšteli približno dva evra, 450 g Dolciando cvetličnega medu pa v Eurospinu stane 2,99 evra in ga imamo seveda doma za dlje časa.

KOSILO: Mesne kroglice s pire krompirjem

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Sestavine:

  • 500 g mletega mešanega mesa;
  • pol skodelice riža;
  • velika čebula;
  • paradižnikova mezga;
  • krompir;
  • maslo Land;
  • mleko Land;
  • sol, poper, česen v prahu, lovorjev list.

Priprava:

Recept za mesne kroglice, ki jih moji otroci obožujejo, mi je dala mama, ki je bila včasih kuharica v vrtcu. Njihove priprave se lotimo tako, da najprej do polovice pokuhamo pol kavne skodelice riža. Medtem na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo, da postekleni, in jo dodamo v skledo z mesom, v katero nato usujemo tudi do polovice skuhan riž. Vse skupaj dobro posolimo, popopramo, začinimo s česnom v prahu in oblikujemo v poljubno velike kroglice, ki jih nato še 45 minut kuhamo v paradižnikovi mezgi, ki smo jo razredčili v nekaj vode in ji dodali lovorjev list.

Medtem ko se mesne kroglice kuhajo, narežemo in v osoljeni vodi skuhamo krompir, ki ga nato, ko so mesne kroglice gotove, z maslom in toplim mlekom zmiksamo v rahel pire.

VEČERJA: Zelenjavna mineštra in sladica Panna Cotta

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov
Sestavine:

Priprava:

Juho sem pripravila kot običajno, četudi tokrat iz zamrznjene zelenjave. Na olivnem olju sem popražila nasekljano čebulo in ji dodala zamrznjeno zelenjavo, ki sem jo malce posolila. Nato sem jo pražila kakšnih 10 minut na zmernem ognju, dodala na kockice narezana srednje velika krompirja in vse skupaj zalila z vodo ter pustila kuhati še približno 15 minut. Ko je bila zelenjava zmehčana oziroma krompir kuhan, sem mineštro spasirala s paličnim mešalnikom, dodala veliko žlico kisle smetane in pustila še na nizkem ognju vreti pet minut.

Mesec pametnih obrokov | Avtor: Mesec pametnih obrokov Mesec pametnih obrokov

Medtem ko se je kuhala juha, sem po navodilih na embalaži pripravila še sladico Panna Cotta. Pripravlja se jo po podobnem principu kot pudinge – jaz sem uporabila dve pakiranji, da sem pripravila malo večje porcije v malo več kozarcev (sicer eno pakiranje zadostuje za šest manjših sladic). Poleg prahu, ki ga vkuhate v mleko ali smetano – jaz sem tokrat izbrala polovico mleka in polovico pripravka na osnovi nehidrogenizirane rastlinske maščobe, ki sem jo našla v Eurospinu – paket vsebuje že utekočinjen karameliziran sladkor, ki sem ga uporabila malce po svoje.

Ko sem namreč po navodilih skuhala Panna Cotto, sem zmes prelila v steklene kozarce in pustila, da se nekoliko ohladi. Nato sem čez polila priložen karameliziran sladkor, ki se ga je nekaj potopilo na dno, nekaj ga je ostalo na vrhu in nehote se je ustvaril še vizualno zanimiv efekt, ki je dodal preprosti sladici neko piko na i. Po navodilih bi sicer morali naše Panna Cotte za nekaj ur pustiti, da se ohladijo v hladilniku, a pri nas to čakanje nikoli ne uspe, zato smo jih še mlačne pojedli po juhi in bile so naravnost odlične!

Določene jedi so z rednim spremljanjem akcij v Eurospinovih katalogih lahko še cenejše. Sledite jim TUKAJ.