Uporabno
451 ogledov

Izdelki Makalonca, ki izhajajo iz ilustracij arhitekta Jožeta Plečnika

Makalonca, izdelki Makalonca
V letošnjem letu obeležujemo 150. obletnico rojstva znamenitega arhitekta Jožeta Plečnika, ki je s svojim obširnim opusom zaznamoval arhitekturno podobo današnje Ljubljane.

Zaradi svojega edinstvenega in celostnega pristopa k oblikovanju stavb in prostorov je postal pomemben navdih za sodobno arhitekturno produkcijo po vsem svetu. Plečnikova Ljubljana velja za eno izmed najpomembnejših celostnih umetnin 20. stoletja, izbrana Plečnikova dela so bila pred kratkim uvrščena tudi na Unescov seznam svetovne kulturne in naravne dediščine.

V Turizmu Ljubljana smo v poklon našemu največjemu arhitektu že ob njegovi 140. obletnici oblikovali visoko kakovostno linijo izdelkov pod imenom Plečnikova Makalonca, katere rdeča nit so Plečnikove ilustracije iz knjižice pravljic Makalonca. Slednja predstavlja Finžgarjev izbor štirih pravljic, ki je v prvem natisu izšla leta 1944, knjižico pa je v celoti z umetniškega vidika nadzoroval Jože Plečnik, tako glede ilustracij kot oblikovanja. Male umetnine Jožeta Plečnika na temo pravljice o cesarični Makalonci skozi nove navdihe nadaljuje zgodbo o lepoti in Ljubljani.

Makalonca, skleda | Avtor: Makalonca Makalonca

Izdelki Plečnikova Makalonca so oblikovalsko dovršeni in visoko kakovostni spominki in darilca, ki jih krasijo podobe Plečnikovih ilustracij o cesarični Makalonci. Linija povezuje moderno oblikovanje s tradicijo. Kolekcijo sestavljajo tri linije: osebna, kuhinjska in pisarniška. Večina izdelkov je izdelana v Sloveniji iz visoko kakovostnih materialov.

Makalonca, vreče | Avtor: Makalonca Makalonca

Primerni so tako za praznična darila kot za vsakdanjo pozornost ali kot spominek iz Ljubljane oziroma za vse ljubitelje kakovostnih izdelkov, ki s seboj nosijo posebno zgodbo, v tem primeru so to ilustracije enega izmed največjih arhitektov na svetu.

Izdelki Plečnikova Makalonca so na voljo v Turistično informacijskem centru TIC Ljubljana na Adamič Lundrovem nabrežju 2 in v spletni trgovini spominkov, ki smo jo v Turizmu Ljubljana lansirali v času pandemije koronavirusa, da bi svoje izdelke lahko približali domačinom, domačim in tujim obiskovalcem Ljubljane. Z njo smo na letošnjem nedavnem tekmovanju Websi osvojili 1. mesto v kategoriji Digital proti koronavirusu.

makalonca, trgovina | Avtor: Makalonca Makalonca