Uporabno
4236 ogledov

Izkušnje iz prve roke: Domača sončna elektrarna je zelo pametna naložba

Sončna elektrarna na hiši arhiv Gen-i
„Prej sem za elektriko plačeval 300 evrov na mesec, zdaj plačujem 20. Postavitev sončne elektrarne je bila odlična odločitev, to vem že po nekaj mesecih njenega delovanja.“

Pri Severjevih v Šmarci so zaradi visoke porabe elektrike in s tem povezanih stroškov, poleg gospodinjstva je precej potrebuje tudi sinova tapetniška delavnica, začeli razmišljati o drugih možnostih. A niso razmišljali dolgo, rešitev se je ponujala kar sama, samooskrba z električno energijo, proizvedena iz sonca, je bila za njih več kot gospodarna odločitev. 

Izbira ponudnika sončne elektrarne je bila preprosta

Tudi ponudnika sončne elektrarne so izbrali hitro, saj so vedeli, da je  GEN-I  zaupanja vredno podjetje, z dolgoletnimi izkušnjami. Kot prvi ponudnik energije je v Sloveniji omogočil samooskrbo s sončno energijo, do danes pa zgradil že več kot 900 mikro sončnih elektrarn, ki so proizvedle že 8,4 GWh čiste in okolju prijazne zelene električne energije, ter prispevale k znižanju emisij CO2 za 4,1 milijona kg.  

Da so res dober partner, je najprej potrdil njihov komercialist, s katerim je stike navezal Peter Sever, ki pove, da „se je izkazal zelo strokoven in kot tak, ki mu lahko zaupaš in se z njim pogovoriš. Po tem sva se z ženo hitro odločila za to investicijo.“

Peter Sever | Avtor: arhiv Gen-i arhiv Gen-i
Sistem samooskrbe je namenjen pokrivanju lastnih potreb

Pomembno je bilo, da so natančno vedeli, kako sistem samooskrbe deluje v praksi. V GENI-I Sonce so jim razložili, da gospodinjstvo postavi elektrarno, ki je namenjena pokrivanju lastne porabe, viški in manjki pa se uravnavajo prek omrežja, ki deluje kot neke vrste shranjevalnik energije, tako da ni motenj pri oskrbi z energijo. Ko domača sončna elektrarna proizvaja več energije, kot se je porabi, to je v obdobjih visoke osončenosti, viške oddaja v omrežje in obratno: ko sončna elektrarna ne proizvaja dovolj energije, v  obdobjih nizke osončenosti, gospodinjstvo prejme električno energijo iz omrežja. 

Pri tem se pri obračunu električne energije ter omrežnine, prispevkov in drugih dajatev, ki se obračunavajo na količino električne energije, upošteva tista količina električne energije (kWh), ki predstavlja razliko med prevzeto in oddano električno energijo ob koncu obračunskega obdobja, kar je konec koledarskega leta. 

Priključna moč elektrarne mora biti pravilno izračunana

Ključno je načrtovanje velikosti elektrarne, ki bo čim bolj natančno ustrezala energetskim potrebam posameznega investitorja. Pri Severjevih so izračunali, da na leto porabijo več kot 12.000 kWh elektrike, zato so se odločili za sončno elektrarno s priključno močjo 11,7 kW. 

Streha mora imeti sončno lego in ustrezen naklon

Pred končno odločitvijo je bilo treba preveriti še, ali je njihova streha ustrezna za postavitev sončne elektrarne. Tudi to so ocenili strokovnjaki podjetja GEN-I Sonce. „Oni res uredijo vse. Pridejo in najprej preverijo lego hiše. Imeti mora sončno lego, strešna okna so lahko ovira, a le če je površina strehe majhna; poleg tega je treba biti pazljiv pri naklonu in sencah. Drevesa, dimniki, sosednje stavbe, ki mečejo senco na sončno elektrarno, so razlog, da se lahko povrnitev stroškov investicije podaljša,“ pravi Peter Sever.

Izvedba na ključ, vse uredijo strokovnjaki ponudnika

Streha na hiši Severjevih je ustrezno osončena, tudi naklon je pravi, s sencami ni težav, zato je bilo le še vprašanje časa, kdaj bo na njej stala sončna elektrarna. A pred tem je bilo treba urediti še precej dokumentacije. Sončno elektrarno je treba priključiti na distribucijsko omrežje, zato je treba pri pristojnem distributerju dobiti potrebna soglasja, in z njim skleniti pogodbo o priključitvi naprave.

Vseh postopkov, ki jih narekujejo zakonodaja in pristojne inštitucije, ni malo, zato so se Severjevi odločili za postavitev elektrarne na ključ. „Pri GEN-I Sonce so poskrbeli za vso papirologijo, tudi za pridobitev nepovratnih sredstev Eko sklada, pomembno je bilo tudi, da v njihovi ponudbi na ključ ni bilo skritih stroškov.“ Celoten postopek je trajal nekaj več kot dva meseca, elektrarna pa je bila na strehi postavljena v enem dnevu. „Pridejo, pregledajo in zmontirajo,“ opiše postavljanje sončne elektrarne naš sogovornik.

Potem sledi priključitev na omrežje in sončna elektrarna začne delovati. „Edina stvar, pri kateri se je zataknilo oziroma trajalo nekaj dlje časa, je bila zamenjava elektro števcev, kar pa je v pristojnosti elektro distributerja.“ 

Sončna elektrarna na hiši | Avtor: arhiv Gen-i arhiv Gen-i

Prihranki so že po nekaj mesecih veliki

Sončna elektrarna Severjevih deluje nekaj mesecev, prihranki pa so veliki. „Zdaj na mesec plačujem 20 evrov za elektriko. Pred tem sem plačeval po 300 evrov in več. Se pravi, da je že zdaj na mesečni ravni velika razlika,“ je Peter Sever zadovoljen s svojo odločitvijo, ki jo zato priporoča tudi drugim.  

Zadovoljstvo je še toliko večje, ker „vsak dan lahko na mobilnem telefonu nadziram, koliko elektrike na dan proizvede sončna elektrarna". To je le ena od dodatnih storitev, ki jih omogoča GEN-I Sonce. 

Poskrbljeno je tudi za jamstvo in vzdrževanje

Življenjska doba sončne elektrarne je več desetletij, zato je pomembno, da v tem času deluje brezhibno, lastnik pa nima nobenih skrbi. Zato v GEN-I Sonce vgrajujejo visoko kakovostne komponente, ki imajo življenjsko dobo 30 let in več, hkrati pa za sončno elektrarno zagotavljajo do 25 let jamstva, ter 10 let jamstva, da streha pod njo ne bo puščala. 

Dodatno pa lahko za delovanje s čim manj motnjami lastniki poskrbijo tako, da sklenejo paket vzdrževanja,  ki vsebuje sprotni odziv izvajalca, tedenski pregled delovanja z daljinskim nadzorom in fizični pregled vsaki dve leti.  

Lastnik lahko sklene tudi zavarovanje sončne elektrarne, izbere lahko zavarovalni paket pri GEN-I Sonce, lahko pa se odloči za zavarovanje pri eni od zavarovalnic.