Uporabno
147 ogledov

Izšla je druga številka kulinarične revije Gourmet Ljubljana, znani tudi prejemniki znaka Ljubljanska kakovost

Turizem Ljubljana Turizem Ljubljana/Marko Delbello Ocepek
V Turizmu Ljubljana so predstavili novo številko kulinarične revije Gourmet Ljubljana, ki je izšla že drugo leto zapored. Hkrati so razglasili tudi prejemnike znaka Ljubljanska kakovost – Ljubljana Quality (LQ) za leto 2023. Med njimi je deset ljubljanskih gostinskih lokalov in šest trgovin, ki udejanjajo trajnostno zgodbo destinacije Ljubljana ter zagotavljajo kakovostno ponudbo.

Turizem Ljubljana | Avtor: Turizem Ljubljana/Marko Delbello Ocepek Turizem Ljubljana/Marko Delbello Ocepek

Že drugo leto zapored so v Turizmu Ljubljana izdali kulinarično revijo Gourmet Ljubljana, ki predstavlja popotovanje po ljubljanskih kulinaričnih doživetjih. V njej se avtorji posvečajo aktualnim trendom, med drugim nabiralništvu, fermentaciji, pa tudi odkrivanju svetovne kulinarike, ki je našla svoj dom v Ljubljani, ter skritim, nenavadnim, tradicije polnim kulinaričnim kotičkom. V njej sta predstavljena tudi vinska zgodba Ljubljane in urbano čebelarstvo, ki gre z roko v roko z nekaterimi ljubljanskimi chefi. Del revije je tudi pregled prejemnikov znaka Ljubljanska kakovost – LQ, ki bralcem prinaša pregleden vpogled v najbolj kakovostno gastronomsko ponudbo Ljubljane.

Turizem Ljubljana kakovost ljubljanske gastronomske in ostale turistične ponudbe sistematično beleži že vse od leta 2000. Takrat je bil zasnovan tudi znak Ljubljanska kakovost – LQ, ki meščanom, domačim in tujim obiskovalcem podaja strokovno utemeljeno informacijo o tem, kdo so najboljši ponudniki v mestu. Pri tem se ne naslanja zgolj na kriterije kakovosti za gostinstvo, temveč izpostavlja ponudnike, ki udejanjajo trajnostno zgodbo destinacije Ljubljana in to počnejo na kakovosten način.

"Bistvo projekta Ljubljanska kakovost - LQ je zagotavljanje visoke kakovosti ponudbe in storitev v destinaciji, kar je pomembno tako za meščane kot tudi za domače in tuje obiskovalce. Prejemniki znaka LQ dokazujejo, da sta ljubljanska gastronomska in trgovska ponudba na visokem nivoju, skladno z načeli trajnostnega turizma," izpostavlja mag. Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana.

Turizem Ljubljana | Avtor: Turizem Ljubljana/Marko Delbello Ocepek Turizem Ljubljana/Marko Delbello Ocepek

Znak Ljubljanska kakovost je bil podeljen v dveh kategorijah: gostinskih lokalov in trgovin

Za leto 2023 so znak Ljubljanska kakovost – LQ prejeli naslednji gostinski lokali: Ateljer Karim, Gostlina AS, restavracije Cubo, Grič, Harfa, Maxim, Strelec, Pen klub restavracija, JB restavracija ter slaščičarna in pekarna Zebra Patisseries.

Znak Ljubljanska kakovost – LQ 2023 v kategoriji trgovin pa so prejeli: Dolenjske dobrote, Honey house, Piranske soline, Porcelain Catbriyur, Rogaška in Trgovina Ika.

Turizem Ljubljana | Avtor: Turizem Ljubljana/Marko Delbello Ocepek Turizem Ljubljana/Marko Delbello Ocepek

Zahvale za soustvarjanje prazničnega vzdušja v Ljubljani

Mestna občina Ljubljana in Turizem Ljubljana pa sta letos prvič podelila tudi posebne zahvale ponudnikom, ki so v času prednovoletne Ljubljane soustvarjali pravljično vzdušje v mestnem središču. Izjemno pomemben del decembrskega vzdušja namreč predstavljajo gostinci in trgovci, ki v mestnem središču s svojimi izložbami in okrasitvijo doprinesejo k avtentični podobi Ljubljane, se z njo poistovetijo tudi v prazničnem času in njeno celotno podobo dvignejo na najvišji nivo, ne samo z vidika obiskovalcev, temveč predvsem z vidika meščanov in meščank.

Zahvale za estetski presežek so tako prejeli: Restavracija Balthazar, Antikvitete Novak Galerija, Cukrček, Emazing, Galerija Fortuna, Gud shop, Ika, Trgovina Ikona, Jadro, Kavarna Zvezda, Le Chocolate, Le Potica, Malalan, Oliviers&Co, Roža bar, Slovenska hiša, Smile, This&That, Grand hotel Union Eurostars, Združeni gostinci Petkovškovega nabrežja, Zakladi Slovenije in Zlatarna Celje.