Uporabno
1960 ogledov

Izvirno darilo, ki spominja na čutne prizore iz filma Duh

lončarski atelje Saša Despot
Se tudi vam zdi, da vsako leto podarjate skorajda ista darila? Razveselite letos svoje bližnje z nečim drugačnim, izvirnim. Podarite nekaj, kar vključuje sprostitev, ustvarjalnost in tudi malce packarije.

lončarski atelje | Avtor: Saša Despot Saša Despot


Leto je naokrog in znova prihaja čas, ko bomo obdarovali najbližje. Dišeče sveče, sladkarije, mehke nogavice, skodelice s prazničnimi motivi, igrače … Vse to so čudovita darila, ki pa so, roko na srce, tudi precej pričakovana in morda celo malce preživeta. Zakaj ne bi torej letos staršev, najboljše prijateljice ali partnerja razveselili z nečim drugačnim? Na primer z lončarskim tečajem!

Zdaj boste morda debelo pogledali in rekli, da je to dolgočasno darilo. A temu nikakor ni tako in o tem smo se prepričali na lastne oči. Ali, bolje rečeno, na lastne roke.

Sicer pa … Se spomnite tistega kultnega prizora iz romantične drame Duh, ko Patrick Swayze in Demi Moore skupaj oblikujeta glino? Takrat je ves svet spoznal, da je lončarjenje vse prej kot dolgočasno in da je pravzaprav celo lahko tudi hudo zapeljivo in vznemirljivo.

[video: 10741 / ]

Nad lončarstvom se navdušujejo tudi mladi

Tudi v Sloveniji postaja zadnja leta lončarjenje vse bolj priljubljen način preživljanja prostega časa, povedo v Lončarskem ateljeju Slovenskega etnografskega muzeja (s kratico SEM). In ne, ne udeležujejo se ga samo upokojenci, temveč lončarske tečaje obiskuje tudi precej mladih, celo otroci radi pridejo na urice igranja z glino.

Da pa je vse skupaj še bolj zanimivo, so pri Turizmu Ljubljana oblikovali dva prav posebna programa, ki sta lahko odlično in malce drugačno darilo – bodisi ob prihajajočih božičnih praznikih bodisi za rojstne dneve ali obletnice.

lončarski atelje | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Odprto vreteno

Rokodelska delavnica Odprto vreteno je namenjena vsem, ki bi radi preizkusili svoje ročne spretnosti na lončarskem vretenu in iz gline samostojno oblikovali svojo skodelico za spomin. Tečaja se lahko udeležite samo ali skupaj s prijateljico, mamo, sestro … Ker se ga lahko udeleži več oseb, je tudi izvrstna ideja za popestritev dekliščine ali za službeni team building.

Igra v dvoje

Če ste naveličani klasičnih zmenkov in bi želeli s svojo boljšo polovico doživeti nekaj drugačnega, potem je rokodelska delavnica Igra v dvoje zagotovo prava izbira. S svojo drago oziroma dragim bosta sedla za eno lončarsko vreteno, prepletla roke in v uri in pol s skupnimi močmi ustvarila čisto pravo skodelico iz gline, ki jo bosta odnesla domov za spomin na romantično doživetje v dvoje.

Oba programa trajata uro in pol in potekata pod mentorstvom akademske kiparke in oblikovalke keramike Eve Peterson Lenassi v prostorih Lončarskega ateljeja vsak četrtek ob 14. uri. Izvajalec tečajev je Turizem Ljubljana, minimalno število udeležencev programa Odprto vreteno je eden, maksimalno šest. Pri Igri v dvoje je malce drugače: program se izvede, če sta nanj prijavljeni najmanj dve osebi (torej en par), maksimalno število udeležencev pa je 12.

lončarski atelje | Avtor: Saša Despot Saša Despot


Kaj potrebujete za obisk tečaja?

Pravzaprav samo dobro voljo in udobna oblačila, ki jih ni škoda in se lahko umažejo. Pred tečajem je seveda pametno odstraniti nakit na rokah in zapestjih, si pristriči nohte in speti lase. Vse ostale pripomočke in potrebščine pa dobite na tečaju, na katerega se lahko prijavite TUKAJ.

1/7
Saša Despot

Ni tako preprosto, kot se zdi

Pogosto se nam zgodi, da se nam določeno početje, ki ga nekdo z več let izkušenj in prakse izvaja s takšno lahkoto in gracioznostjo, od daleč zdi preprosto, nezapleteno. Mislimo si: 'To pa res ni nič takšnega, to zmorem tudi jaz.' Ko pa se preizkusimo sami, vidimo, kako zelo smo se motili.

Podobno je tudi z lončarjenjem, ki je veliko več kot le gnetenje gline. Za res lep izdelek je treba spoznati nekaj osnovnih značilnosti tega materiala, pa tudi kar nekaj moči v rokah je potrebne.

lončarski atelje | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Odlična antistresna tehnika

Lončarjenje ima mnoge pozitivne učinke na posameznika. Ne le, da lahko izživite svojo ustvarjalno žilico, temveč ta rokodelska dejavnost tudi pomirja. Brnenje lončarskega vretena, stik rok z mokrim materialom, zbranost in razmišljanje, kako in kam dodati pritisk ali ga popustiti, da bomo ustvarili želen izdelek … Vse to predstavlja svojevrstno izkušnjo, ob kateri ne bo časa razmišljati o skrbeh in stresu, ki vas pesti.

Zato ne odlašajte in se prijavite na tečaj. Termin za program Odprto vreteno rezervirajte tukaj, za Igro v dvoje pa tukaj!