Uporabno
1726 ogledov

Zakaj je nujno, da pijemo dovolj vode?

Roemerquelle Roemerquelle
Voda – brez nje ni življenja in niti ne zdravja. Morda se nam zdi samoumevno, da odpremo pipo in si jo natočimo v kozarec, a velja omeniti, da smo prav Slovenci lahko zadovoljni, da nas je skoraj 90 odstotkov vključenih v oskrbo s pitno vodo. Pa vendar, veliko ljudi vodo kupuje – navadno in mineralno. Katera je bolj zdrava? In kaj je v mineralnih vrelcih tako dragocenega, da bi morali večkrat poseči po takšni vodi? Predvsem pa: zakaj je tako pomembno, da vsak dan popijemo dovolj vode?

Voda je izjemno pomembna za nemoteno delovanje vseh organov v našem telesu. V povprečju predstavlja kar od 60 do 70 odstotkov naše telesne teže, kar pomeni, da moramo ustrezno skrbeti za hidracijo. Potrebe se seveda od posameznika do posameznika razlikujejo, saj je treba upoštevati spol, športno aktivnost itd., vseeno pa velja, da bi moral vsak posameznik na 25 kilogramov svoje teže popiti 1 liter vode.

Roemerquelle | Avtor: Roemerquelle Roemerquelle

Glavobol, suha koža, utrujenost in slab zadah

Najpogostejši znaki, po katerih lahko prepoznamo, da telesu primanjkuje vode, so glavoboli, slabo počutje, uvela koža in slab zadah. Stroka pravi, da že blaga izsušitev, to je zmanjšanje telesnih tekočin za dva odstotka, bistveno zmanjša telesne in duševne sposobnosti, medtem ko hujše izsušitve resno ogrozijo naše življenje. Viri pa navajajo, da bi brez vode, odvisno od razmer v okolici, preživeli največ dva do tri dni.

 

 

Zato je zelo pomembno, da skrbimo za hidracijo. In še bolj pomembno je, po kakšni vodi posegamo.

Izviri, polni mineralov

Mineralna voda priteče iz izvira, ki vsebuje različne minerale, kot so soli ter sulfatne spojine. Lahko je gazirana (s kemijsko reakcijo) ali negazirana (brez kemijske reakcije). Police v trgovinah in centrih so bogato založene z vodo, tako tisto v steklenicah kot plastenkah, in čisto vsa voda je varna.

Roemerquelle | Avtor: Roemerquelle Roemerquelle

Razlika pa je v naši nakupni navadi, s katero lahko postanemo bolj okoljevarstveno usmerjeni in podpremo proizvajalca, ki mu ni vseeno za naš planet.

Rimski izvir (nemško Römerquelle) je star od 5000 do 7000 let in se nahaja 250 metrov pod površjem blizu mesteca Edelstal na Gradiščanskem na vzhodu Avstrije, kjer vodo črpajo že od leta 1890.

Rimski izvir ali Römerquelle je kakovostna in 100 % čista naravna mineralna voda, s katero bomo v naše telo vnesli vse potrebne minerale. Če nekateri za navadno vodo menijo, da je ''dolgočasna'', to zagotovo ne velja za Römerquelle vodo, ki je na voljo z okusom jabolka-rdečega ribeza, robidnice- limete, limonske trave, limone-limete-minta in pomaranče-manga-marakuje.

V sodelovanju z vodo Romerquelle mesec november in december posvečamo družbeno odgovorni kampanji ''Voda ti bo pokazala pot''. Več vsebin najdete TUKAJ.

voda | Avtor: Römerquelle Römerquelle

Zakaj sta kalcij in magnezij tako pomembna?

Raziskave kažejo, da voda Römerquelle vsebuje optimalno kombinacijo hranil, ki jih potrebuje naš organizem. En liter vode Römerquelle vsebuje 18 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa kalcija in 19 odstotkov priporočenega dnevnega vnosa magnezija.

Kalcij je eden najpomembnejših mineralov v človeškem telesu. 99 % se ga v obliki kalcijevih fosfatnih soli nahaja v kosteh in zobeh, kjer jim daje trdnost in strukturo, preostali del pa se nahaja v živčevju, mišicah, srcu in v krvi ter zunajcelični tekočini. Kalcij je nujen za številne telesne funkcije.
Magnezij je mineral, ki je nujno potreben za življenje. Poleg kalcija je pomemben za normalno strukturo kosti in zob, delovanje živčnih in mišičnih celic, za prenos impulzov na živčno mišičnem stiku, izboljšuje pa tudi delovanje srčne mišice  in vpliva na strjevanje krvi. Zaradi njegovega pomirjevalnega delovanja ga imenujejo tudi »antistresni mineral«. Vpliva pa tudi na delovanje več kot 300 encimov, ki so udeleženi v biokemičnih reakcijah v organizmu.

Roemerquelle | Avtor: Roemerquelle Roemerquelle

Skrb za zdravje in okolje

Ali kdaj pomislite, kaj se zgodi s plastenko, potem ko ste jo vrgli v smeti? Zavedanje, kako lahko lepše skrbimo za svet in z majhnimi odločitvami pomagamo skrbeti za okolje, postaja osrednje vodilo mnogih proizvajalcev. Med njimi je tudi družba Coca Cola, ki želi postati pomemben člen pri zmanjševanju odpadne embalaže.

mineralna voda, voda, reciklaža | Avtor: Profimedia Profimedia

Lepo in pomembno je biti prvi v Sloveniji

mineralna voda, voda, reciklaža | Avtor: Profimedia Profimedia
Kaj je lepšega, kot s pravo odločitvijo poskrbeti za zdravje, potešiti žejo in zraven narediti nekaj dobrega za okolje?

Zato je smiselno naše nakupovalne navade podkrepiti z znanjem in se odločati preudarno in premišljeno. Sem sodi tudi izbira negazirane ali gazirane vode. Römerquelle je namreč prva znamka vode v Sloveniji, katere celotni nabor izdelkov je na voljo v popolnoma reciklirani embalaži (razen etiteke in zamaška).z

 

 

Kaj to pomeni? Da je plastenka izvirske vode, ki jo kupimo v trgovini, nastala zgolj iz recikliranih plastenk. Svet brez odpadkov je vizija družbe, po kateri želijo reciklirati po eno plastenko za vsako, ki jo postavijo na trg.

Premišljeno, zdravo in osvežujoče. TUKAJ boste izvedeli več!

ROEMERQUELLE | Avtor: Roemerquelle Roemerquelle