Uporabno
591 ogledov

Juhu, prvi šolski dan bo kmalu tu!

Zavarovalnica Triglav Zavarovalnica Triglav
Najmlajše učence bo na prvih poteh v šolo tudi letos spremljal dobro znani rumeni kosmatinec z velikim rdečim srcem – Kuža Pazi. Tokrat bo otroke o osnovnih prometnih pravilih, predvsem pravilnem prečkanju prehodov za pešce, z zgledom poučeval na kar 45 lokacijah po vsej Sloveniji. Medtem ko bo Kuža Pazi (po)skrbel, da bodo otroci na svojih šolskih poteh bolj previdni, bo Zavarovalnica Triglav, tako kot že zadnjih 38 let, tudi letos prvošolčkom razdelila okoli 23 tisoč rumenih rutic, s katerimi bodo najmlajši udeleženci v prometu bolje vidni.

Da bo prva pot v šolo varn(ejš)a, bo na 45 križiščih otroke čez cesto spremljal tudi Kuža Pazi. 

Zavarovalnica Triglav | Avtor: Zavarovalnica Triglav Zavarovalnica Triglav
Slaba vidnost, nepravilno prečkanje vozišča in hoja preblizu roba vozišča so nevarnosti, ki najpogosteje ogrožajo najmlajše udeležence v prometu. Da bi jih (za)varovali, si z razdeljevanjem rumenih rutic že skoraj štiri desetletja prizadevajo v največji slovenski zavarovalnici. Že več kot dvajset let pa prvi teden v septembru šolarje na izpostavljenih križiščih spremlja tudi Kuža Pazi ter jih na ta način ozavešča o primerni hoji ob vozišču, pravilnem prečkanju cestišča in drugih osnovah varnosti v prometu.

Tako bo tudi letos, ko bo Zavarovalnica Triglav preventivno akcijo, s katero skrbi za varnost najmlajših udeležencev v prometu, še razširila. S pravljičarko Aljo Kapun bo namreč na petih slovenskih osnovnih šolah gostovala z interaktivno pravljično igro, preko katere bodo osnovnošolci nasvete za večjo varnost na poti v šolo, pa tudi na šolskih igriščih, pridobili na zanje prilagojen in razumljiv način.

Kuža Pazi svetuje staršem

Čeprav za številne prvošolke in prvošolce vstop v šolske klopi predstavlja posebno doživetje, lahko to za njihove starše pomeni zahtevno nalogo. Zato je Kuža Pazi, ki sicer v prvi vrsti nagovarja otroke, pripravil tudi nekaj nasvetov, s katerimi bodo starši lažje poskrbeli za varnost otrok na poti v šolo:

►  Pri hoji po pločniku ali ob robu ceste majhnega otroka vedno držite za roko, da vas ne more nenadoma spustiti in steči na vozišče, ker je tam opazil nekaj zanimivega.

►  Vedno hodite tako, da ste med otrokom in vozili. Kadar ni pločnika, hodite ob levem robu vozišča, tako da vidite nasproti vozeča vozila.

►  Ob mraku in slabši vidljivosti poskrbite, da je otrok kot udeleženec v prometu viden.

►  Otroka o prometni varnosti učite na zanimiv in privlačen način, lahko poskusite tudi s kakšno od namiznih iger o prometni varnosti.

►  Naučite otroka v prometu poslušati in opazovati.

►  Naučena osnovna pravila v prometu z otrokom večkrat ponavljajte, preverjajte in pojasnjujte.

►  Otrokom bodite najboljši zgled.

Več uporabnih nasvetov, kako se z otrokom pogovarjati o prometni varnosti, najdete na portalu Vse bo v redu. Na omenjenem portalu Zavarovalnice Triglav bo v zadnjih počitniških dneh objavljen tudi seznam lokacij, na katerih bo najmlajše učence spremljal Kuža Pazi.

Zavarovalnica Triglav | Avtor: Zavarovalnica Triglav Zavarovalnica Triglav