Uporabno
1965 ogledov

Kaj moramo paziti pri nakupu motorja?

KMC Motoshop KMC Motoshop
Vsi ljubitelji motorjev zagotovo že nestrpno pričakujete lepo vreme, ko se boste s svojimi jeklenimi konjički lahko podali na naše ceste. Če pa ste eden od tistih, ki ste se odločili za nakup novega motorja, je zimsko obdobje pravi čas za premišljen nakup, saj lahko v miru razmislite o nekaterih pomembnih dejavnikih.

Vrsta motorja – razmislite o svojem slogu vožnje

Če ste že imeli kdaj motor, verjetno veste, kaj želite izbrati. Če pa za nakup motorja odločate prvič, je izbira res ogromna.

Danes obstaja veliko različnih vrst motorjev, ki se med seboj razlikujejo predvsem glede na slog vožnje, vsaka od njih pa ima še podrazrede:

  • Cestni motorji, ki jih odlikuje lahko ogrodje in zmogljiv motor zagotavljajo obilico adrenalina in hitrosti;
  • Chopperji z nekoliko višjo balanco zagotavljajo udobno vožnjo, zaradi svoje teže pa niso tako hitri;
  • Mopedi so nekakšen hibrid med kolesom in motorjem ter so eden najpogostejših motorjev na naših cestah;
  • Turerji oziroma potovalni motorji so idealna rešitev za dolga potovanja, saj nudijo udobje, ki ga druge vrste motorjev ne;
  • Skuterji so nekoliko težji kot mopedi in primerni predvsem za udobno vožnjo po mestu;
  • Offroad motocikli, ki so prepovedani za uporabo na javnih cestah, so namenjeni vožnji po terenu.

Pri izbiri pravega motorja imejte vedno v mislih, da je stil motorja odraz vaše osebnosti, predvsem pa morate vedeti, za kaj ga boste uporabljali. Zgolj za mestno vožnjo ne potrebujete težkega cestnega motorja, ampak morate izbiro temu primerno prilagoditi.

KMC Motoshop | Avtor: KMC Motoshop KMC Motoshop

Moč motorja – razmislite o svojih izkušnjah

Poleg tega, da nam motorji ponujajo različen slog vožnje, pa imajo tudi različne zmogljivosti. Slednjo merimo v prostornini motorja oziroma njegovi moči. S tega vidika je razpon motorjev zelo velik, saj proizvajalci motorjev izdelujejo motorna kolesa od 50 ccm pa vse do 2300 ccm.

Moč motorja je tisti dejavnik, ki odloča tudi o tem, ali potrebujete izpit za motor ali je dovolj izpit kategorije B.

V Sloveniji se motorji delijo v štiri kategorije:

AM – kolesa z motorjem:

  • do 50 kubičnih centimetrov prostornine motorja,
  • dosegajo do 25 km/h,
  • vozite jih lahko že z opravljenim izpitom G.

A1 – motorna kolesa do 125 ccm:

  • do 125 kubičnih centimetrov prostornine motorja,
  • ne presegajo moč 11 kW,
  • starostna meja 16 let,
  • vozite jih lahko z opravljenim izpitom AM in G.

A2 – motorna kolesa do 35 kW:

  • moč motorja ne presega 35 kW,
  • starostna meja 18 let,
  • vozite jih z opravljenim izpitom AM, A1 in G.

A – motorna kolesa brez omejitev:

  • moč motorja ni omejena,
  • starostna meja 24 let ali 20 let, če že imate dve leti dovoljenje za A2,
  • vozite jih z opravljenim izpitom AM, A1, A2 in G.

Pri izbiri motorja glede na njegovo moč so ključnega pomena izkušnje motorista. Za neizkušene motoriste so najzmogljivejši motorji manj primerni, saj nikoli ne bodo mogli izkoristiti njegove prave moči. V nasprotnem primeru pa izkušeni motoristi na šibkem motorju nikoli ne bodo mogli doživeti pravega užitka v vožnji.

Cena – razmislite o svojih potrebah in željah

Podobno kot poznamo različne vrste in moči motorjev, je tudi cenovni razpon zelo različen. Ker je nakup motorja za marsikoga velik finančni zalogaj, vsekakor razmislite o svojem proračunu. Čeprav je nakup motorja vznemirljiv podvig, z nakupom nikakor ne hitite, ampak dobro razmislite o tem, kaj si želite in koliko denarja ste pripravljeni odšteti.

 

KMC Motoshop | Avtor: KMC Motoshop KMC Motoshop

Ko se odločate za nakup motorja, nikoli ne pozabite oceniti tudi vseh dodatnih stroškov, ki vas čakajo. Pri tem imamo v mislih predvsem investicijo v dobro dodatno opremo in stroške vzdrževanja, ki se lahko razlikujejo tudi po tem, katero znamko in tip motorja boste izbrali.

Motorji Yamaha – sinonim za kakovost in vzdržljivost

Pri izbiri novega motorja je vsekakor vredno pomisliti tudi na blagovno znamko. Priznani proizvajalci motorjev, kot je na primer Yamaha, vam ponujajo vse, kar potrebujete za brezskrbno avanturo na cesti.

Na prvem mestu je zagotovo pestra izbira različnih vrst motorjev za najrazličnejše potrebe in želje. Zaradi širokega nabora različno zmogljivih motorjev pa so njihovi motocikli primerni tako za izkušene kot tudi manj izkušene motoriste.

Ne moremo pa tudi mimo široke servisne mreže in ponudbe pooblaščenih zastopnikov. Ti vam omogočajo preprost nakup in kasnejše vzdrževanje, saj so vam rezervni deli in dodatna moto oprema pri njih vedno na voljo.

Kakovostna moto oprema – ključ do udobne in varne vožnje

Po stroških nakupa motorja pride na vrsto tudi nakup dodatne opreme. Ne glede na končno izbiro motorja, se brez čelade za motor nikoli ne odpravite na vožnjo.

Motoristična čelada je z razlogom obvezen del moto opreme, saj vas v primeru padca lahko zaščiti pred usodnimi poškodbami glave ali vam celo reši življenje.

KMC Motoshop | Avtor: KMC Motoshop KMC Motoshop

Nikakor ne pozabite tudi na kakovostno jakno, hlače, škornji in rokavice. Če pa se boste odločili za nakup potovalnega motorja, upoštevajte tudi nakup druge dodatne opreme, kot so na primer kovčki, torbe, razni nosilci in nahrbtniki.

Dejstvo je, da so motorji različnih oblik in velikosti, prav tako pa tudi človeško telo. Zato ni odveč poudariti, da izberite takšnega, ki se bo dobesedno zlil z vami in ga boste dolgo uporabljali. K temu bistveno pripomore njegovo redno vzdrževanje in tudi stojalo za motor, ki omogoča varno parkiranje.