Uporabno
98 ogledov

Kaj se moramo vprašati pred nakupom nove kuhinje?

Opremisidom.com opremisidom.com
Dejstvo je, da detajli lahko naredijo izjemno razliko med dobro in izjemno perfektno načrtovano kuhinjo. Ključno je, da kot kupec natančno veste, kaj si želite oziroma imate kar se da jasne predstave o vašem novem kuhinjskem prostoru.

Preden stopite v stik s strokovnim in izkušenim svetovalcem za kuhinje, je dobro, da si odgovorite na sledeča vprašanja in pomisleke: 

Opremisidom.com | Avtor: opremisidom.com opremisidom.com

Kuhinjo naj načrtuje cela družina

Prvo orientacijo in smernice za nakup nove kuhinje lahko pridobite s pomočjo mnenj vseh članov družine. Mnenja zberite na kup ter jih nato razvrstite po tematiki. Ob tem vas bo prevzel izjemno dober občutek, da ste na pravi poti.

Če boste torej svojo novo kuhinjo zbirali s pomočjo najbližjih, se bodo v njej zagotovo prav vsi dovolj dobro počutili.

Odmerite dovolj prostora

Osnova pri načrtovanju kuhinje je zagotovo dovolj prostora. To predvsem velja, če bo šlo za odprto, bivanjsko kuhinjo. Morda boste ugotovili, da na voljo nimate dovolj prostora za nameščanje kuhinjskega otoka, ki je v zadnjem času tako zelo priljubljen element. Nič hudega! V tem primeru je toliko bolj dobrodošla kotna kuhinja, ki pogosto velja za bolj optimalno izbiro.

Opremisidom.com | Avtor: opremisidom.com opremisidom.com

Ključno vlogo imajo tla in stene

Ključ do najbolj udobnega bivalnega prostora se skriva v vas samih. Zapomnite si, da pravilno kombinirane barve na steni in pohištvu, lahko navidezno povežejo dva prostora v celoto in tako ogromno pripomorejo k vsakodnevnemu počutju.

Primer zgoraj lepo pokaže kako jedilniški stoli z enakim odtekom kot je kuhinjska stena odlično povežejo sam prostor v celoto.

Dobro načrtovanje razsvetljave

Pravilen izbor svetil v kuhinji bo igral ključno vlogo pri vašem bodočem  razpoloženje. V prvi vrsti jih mora biti dovolj predvsem okoli delovna površine in kjer je jedilniška miza. Odlična izbira so na primer tako imenovana zatemnitvena svetila. Ta namreč lahko prilagajate glede na bivalno pa tudi delovno atmosfero.

NASVET: Nad mizo v jedilnici namestite viseča svetila tik nad višino oči. Luč vas v tem primeru ne bo v nobenem primeru zaslepila.

Postavite si nekaj ključnih vprašanj in na njih odgovorite

Pri izbiri nove kuhinje so še posebej ključna vprašanja v stilu: 

  • kakšno opremo nujno potrebujemo oziroma katera bi bila daleč najbolj optimalna?
  • kakšno funkcijo bo imel nov kuhinjski prostor?
  • mora biti v kuhinji nameščena tudi jedilnica? 
  • boste kuhinjo uporabljali zgolj za kuhanje ali tudi za bivanje, druženje ter uživanje?

Ob tem obvezno napravite tloris z vrisanimi vrati, okni ter vsemi potrebnimi inštalacijami.

Postavitev kuhinjskih aparatov

Seveda je priklope za pomivalni ter kuhalni center, ventilatorje za napo in še druge priključke potrebno predvideti vnaprej in to izjemno natančno. Na takšen način se boste izognili kasnejšim posegom v prostor in seveda tudi dodatnim stroškom.

Ob tem si postavite dve ključni vprašanji. To sta: kam namestiti posamezne gospodinjske aparate? Kam postaviti vse druge gospodinjske pripomočke?

Višina delovne površine

Izjemno veliko detajlov je odvisnih predvsem od individualnih navad pri kuhanju. V tem primeru je treba še posebej izpostaviti višino delovne površine oziroma razporeditev delovnih področij. Bistveno je, da je mesto za pripravo hrane čim bolj udobno pa tudi nadvse ergonomično.

Velik poudarek namenite razporejanju predalnikov, izvlečnih elementov in njihovi vsebinski organiziranosti.

Potreben red v kuhinji

Pri načrtovanju kuhinje je treba upoštevati tudi to, ali ima prostor posebno shrambo. Takšen prostor mora torej biti planiran tako, da so živila ter pripomočki shranjeni k smiselno razporejenim delovnim področjem.

Z zgornjim nasvetom boste prihranili veliko prehojene poti in seveda tudi kar nekaj dragocenega časa. V kuhinji boste dosegli red in dovolj prostora za shranjevanje.

Obiščite Opremisidom spletno pohištveno trgovino in preverite Jela Kuhinje, kjer njihovi svetovalci zagotavljajo izjemno kvaliteto po zelo dostopni ceni.