Uporabno
128 ogledov

Kaj sta fizioterapija in kineziologija? V čem se razlikujeta in kako dopolnjujeta?

Fizioterapija Profimedias
V hitro razvijajočem se področju športne znanosti in zdravja opazimo dve disciplini – fizioterapija in kineziologija, ki sta ključna igralca na poti k izboljševanju fizičnega počutja in uspešnosti v športu. Obe disciplini imata skupen cilj: optimizirati človeško gibanje, delovanje telesa in splošno zdravje. Čeprav imata obe področji skupen cilj in na prvo žogo izgledata podobno, pa imata obe področji edinstveni vlogi in strokovno znanje. Obe izmed njiju predstavljata pomemben del rehabilitacije, najboljše rezultate pri rehabilitaciji in izboljšanju športne uspešnosti pa lahko pričakujemo, če znamo obe disciplini ustrezno preplesti.

Fizioterapija: obnova funkcije in celjenje

Fizioterapija, včasih imenovana tudi fizikalna terapija, je specializirano zdravstveno področje, ki se posveča ocenjevanju, diagnosticiranju in zdravljenju poškodb mišično-skeletnega sistema ter funkcionalnih omejitev telesa. Fizioterapevti so visoko usposobljeni strokovnjaki, ki uporabljajo širok nabor znanstveno dokazanih postopkov, ki spodbujajo celjenje in obnovo telesne funkcije. Med najbolj uporabljenimi pristopi v terapiji najdemo tehnike manualne terapije, terapijo z ultrazvokom in tecar-jem, električno stimulacijo ter predpisovanje vaj. 

Fizioterapevti igrajo ključno vlogo predvsem v začetnih fazah rehabilitacije. Ukvarjajo se z akutnimi poškodbami in so usposobljeni za diagnosticiranje specifičnih telesnih stanj. Na podlagi ugotovitev pa pripravijo načrte za začetek zdravljenja. Fizioterapevti so ključni za zmanjševanje bolečine in olajševanje procesa celjenja, pa naj gre za zvin gležnja, natrgane vezi ali okrevanje po operaciji. Intervencije fizioterapevtov so zasnovane predvsem v smeri, ki zagotavljajo izboljšanje gibljivosti sklepov, povečanje mišične moči in izboljšanje celotne telesne funkcije.

FIZIOTERAPIJA, MASAŽA | Avtor: Rehab.si Rehab.si

Kineziologija: znanost o človeškem gibanju

Kineziologija, nasprotno od fizioterapije, zavzame bolj celostni pristop k človeškemu telesu. Ta veja znanosti raziskuje zapletene mehanizme, ki vplivajo na to, kako se telo premika, deluje in kako se odziva na fizične izzive in vadbo. Kineziologi so strokovnjaki na tem področju in se poglobijo v različne vidike človeškega gibanja, kar zajema biomehaniko, fiziologijo vadbe, motorični nadzor in anatomijo. To široko in prepleteno znanje jim omogoča razumevanje, kako ti dejavniki med seboj delujejo in kako vplivajo na izboljševanje telesne funkcije ter na splošno zdravje in počutje. 

Kineziologi so usposobljeni za oblikovanje in izvajanje programov vadbe, ki ustrezajo individualnim potrebam in ciljem posameznika. Strokovno znanje kineziologov je mnogo širše, kot je le upravljanje s poškodbami. Zajema predpisovanje vaj, izboljšanje splošne kondicije in spodbujanje zdravja. Kineziologi nudijo dragocene vpoglede v optimizacijo človeškega gibanja, pa naj gre za izboljšanje tehnike teka, razvoj režima za krepitev mišic ali ustvarjanje načrta vadbe za izboljšanje telesne pripravljenosti.

Čeprav se glede na opisano zdi, da sta fizioterapija in kineziologija različni, se najboljši rezultati zgodijo, ko se dopolnjujeta. Integracija obeh področij omogoča bolj celostni pristop k rehabilitaciji in izboljševanju telesne pripravljenosti. Njuno dopolnjevanje lahko prikažemo pri različnih primerih:

  1. Upravljanje akutnih poškodb: Fizioterapevti so glavni pri diagnosticiranju in upravljanju akutnih poškodb. Nudijo takojšnje olajšanje in stabilizacijo stanja ter postavijo temelje za proces celjenja.
  2. Predpisovanje vadbe: Kineziologi v tem koraku počasi prevzamejo vlogo od fizioterapevtov. Fizioterapevti predpišejo vaje, ki v večji meri spodbujajo celjenje, kineziologi pa naredijo še naslednji korak. Oblikujejo prilagojene programe vadbe, ki krepijo moč, gibljivost in splošno funkcionalnost. Ti programi so ključni za dolgoročno okrevanje in optimizacijo uspešnosti.
  3. Preprečevanje poškodb: S sodelovanjem lahko fizioterapevti in kineziologi prepoznajo biomehanska neravnovesja in šibkosti. Prevelike asimetrije v telesu lahko posameznike naredijo bolj dovzetne za poškodbe. Ta preventivni pristop je, še posebej pri športnikih, ključen za preprečevanje prihodnjih poškodb.
  4. Izboljšanje športne uspešnosti: Kineziologi s svojim znanjem o vadbeni znanosti pomagajo športnikom in posameznikom doseči vrhunsko športno uspešnost. Izboljšujejo tehniko, kondicijo in maksimirajo telesni potencial.
  5. Dolgoročno dobro počutje: Skupna prizadevanja obeh disciplin prispevajo k temu, da pacienti in športniki ne le okrevajo po poškodbah, ampak tudi dosegajo dolgoročno fizično dobro počutje. Poudarek je na zagotavljanju, da se posamezniki vrnejo k svojim vsakodnevnim opravilom v še boljšem stanju, kot so bili pred poškodbo in se tako zmanjša tveganje za ponovne poškodbe.

FIZIOTERAPIJA, MASAŽA | Avtor: Rehab.si Rehab.si

Koristi sodelovanja

Skupna prizadevanja fizioterapevtov in kineziologov prinašajo številne koristi:

  • Celostna nega: pacienti in športniki prejmejo celostni pristop k rehabilitaciji in izboljšanju telesne pripravljenosti ter športne uspešnosti.
  • Hitrejše okrevanje: Preplet obeh disciplin običajno privede do hitrejšega in bolj celostnega okrevanja po poškodbah.
  • Manjše tveganje za ponovne poškodbe: Identifikacija in odpravljanje osnovnih težav s kineziologijo pomaga zmanjšati tveganje za ponavljajoče se poškodbe.
  • Izboljšana športna uspešnost: športniki lahko doživijo pomembne izboljšave v svoji uspešnosti, vključno z boljšo vzdržljivostjo in tehniko.
  • Izboljšana kakovost življenja: Posamezniki, ki si želijo izboljšati telesno pripravljenost in splošno dobro počutje, imajo večje koristi od prilagojenih programov vadbe, ki izhajajo iz njihovih potreb in ciljev.

V svetu športne znanosti in zdravstva sta fizioterapija in kineziologija kot dve plati istega kovanca. Medtem ko se fizioterapija osredotoča na takojšnje upravljanje poškodb in okrevanje, zajema kineziologija širši pristop, ki optimizira človekovo gibanje, športno uspešnost in splošno zdravje. Integracija teh dveh področij ponuja močno strategijo za doseganje najboljših rezultatov pri rehabilitaciji in izboljšanju športne uspešnosti. Gre za navezo, ki spodbuja ne le celjenje, temveč tudi rast in izboljševanje, kar omogoča posameznikom, da ne le okrevajo po poškodbah, temveč tudi uspevajo v svojih telesnih dejavnostih. Ali ste športnik, ki si prizadeva za odličnost, ali pa le nekdo, ki želi izboljšati svoje splošno zdravje, sinergija fizioterapije in kineziologije lahko odpre pot k bolj zdravemu, aktivnemu in izpolnjujočemu življenju. 

Diana Jeklin, dipl. kin.

www.rehab.si